HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΦρούριο Τεκέ: Το κάστρο που έχτισε ο Αλή Πασάς δίπλα στη θάλασσα

Φρούριο Τεκέ: Το κάστρο που έχτισε ο Αλή Πασάς δίπλα στη θάλασσα

Τα φρούρια που επέλεγαν να χτίσουν οι Οθωμανοί ήταν πάντα σε στρατηγικά σημεία και καθόλου τυχαία τοποθετημένα εκεί. Το βασικό χαρακτηριστικό τους ήταν ότι είχαν μια θέση εποπτική και θα μπορούσαν να ελέγχουν την ευρύτερη περιοχή.

Το φρούριο του Τεκέ ή κάστρο του Γρίβα βρίσκεται πάνω σε βραχώδη λόφο 1 χιλιόμετρο ανατολικά από τη γέφυρα της Λευκάδας, σε μια λωρίδα στεριάς που εισχωρεί στη θάλασσα. Αρχικά ο λόφος είχε πάνω του μουσουλμανικό κτίσμα από το 1668 και γι’ αυτό ονομαζόταν «Τεκές».

Ο Αλή πασάς αποφάσισε να αξιοποιήσει το λόφο με την κατασκευή οχυρού. Η πρώτη προσπάθεια έγινε 1799. Σκοπός του Αλή πασά ήταν να καταλάβει το κάστρο της Αγίας Μαύρας. Το κάστρο ολοκληρώθηκε το 1806. Μαζί με το φρούριο του Αγίου Γεωργίου ο Αλής είχε κλείσει τις εξόδους του διαύλου της Λευκάδας. Αργότερα παραχώρησε το φρούριο στην οικογένεια των Γριβαίων. Έτσι είναι γνωστό μέχρι σήμερα σαν «κάστρο του Γρίβα».

Το 1821, τα δύο οχυρά (της Περατιάς και της Πλαγιάς) κατελήφθησαν από τους Έλληνες υπό τον Γ.Τσόγκα. Το κάστρο διατηρείται σε όχι καλή κατάσταση και είναι εύκολα επισκέψιμο. Αρκετά δωμάτια και αποθήκες οι στέγες έχουν καταρρεύσει. Η εξωτερική περίμετρος είναι περί τα 180 μέτρα που εσωκλείει μια επιφάνεια εμβαδού 1400 τ.μ.

Προηγουμενο αρθρο
Χριστουγεννιάτικο BAZΑAR την Κυριακή, 18/12, στην Καρυά
Επομενο αρθρο
Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης: 6η ομιλία Σύναξης μελέτης Αγίας Γραφής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.