HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΨήφισμα της Ομοσπονδίας απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων για την επιχειρούμενη παρέμβαση στο τουριστικό περίπτερο και στο γήπεδο του οινοποιείου του ΤΑΟΛ

Ψήφισμα της Ομοσπονδίας απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων για την επιχειρούμενη παρέμβαση στο τουριστικό περίπτερο και στο γήπεδο του οινοποιείου του ΤΑΟΛ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας των απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων εκπροσωπώντας τους Λευκαδίους της Διασποράς δηλώνουμε την έντονη  αντίρρησή μας στην επιχειρούμενη παρέμβαση μέσω  μακροχρόνιας μίσθωσης/ιδιωτικοποίησης για Ξενοδοχειακή- Τουριστική  επένδυση  στην ευρύτερη περιοχή του Κάστρου της Αγίας Μαύρας τόσο στον χώρο του τουριστικού περίπτερου όσο και στο γήπεδο του  οινοποιείου του ΤΑΟΛ.

Όπως τονίζεται  και στο πρακτικό του Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου που εξέτασε την  μελέτη που συνοδεύει την  παραχώρηση,από το Δημοτικό  Λιμενικό Ταμείο,   του γηπέδου του τουριστικού περιπτέρου σε Τουριστική /Ξενοδοχειακή εταιρεία,  η όποια τέτοιου είδους επέμβαση  θα αλλοιώσει ανεπίστρεπτα την φυσιογνωμία της περιοχής δεδομένου ότι η περιοχή   έχει συνδεθεί  ΙΣΤΟΡΙΚΆ  αλλά και ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ  με την    καθημερινή  ζωή της κοινωνίας της πόλης και των επισκεπτών της.

Κανείς, είτε λέγεται Διοίκηση του Λιμενικού ταμείου είτε Δημοτική αρχή,δεν έχει δικαίωμα να αλλοιώσει   αυτό το  εμβληματικό τοπόσημο του νησιού όπως καταγράφεται στην συλλογική μνήμη αλλά και στην καθημερινότητά μας. Η  κλίμακα της επιχειρούμενης  επέμβασης  εάν πραγματοποιηθεί   θα συντελέσει  περεταίρω στην αποξένωσή  της κοινωνίας της Λευκάδας  από κάθε οικείο στοιχείο  του τοπίου , δεν ανταποκρίνεται  στις επίκαιρες πραγματικές ανάγκες του δημόσιου χώρου και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για ολικό αποκλεισμό της πόλης από   το βόρειο παράκτιο μέτωπο.

Απαιτούμε  από  κάθε αρμόδια διοικητική και δικαστική  αρχή να βάλλει φρένο στην επιχειρούμενη  καταστροφή  της τελευταίας περιοχής που έχει παραμείνει  ελεύθερη, εφαρμόζοντας χωρίς παρεκκλίσεις τόσο τον αρχαιολογικό νόμο δηλ. τους περιορισμούς  της  Ζώνης Α απόλυτης προστασίας που εντάσσεται η περιοχή, όσο και τους περιορισμούς της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου  στην  οποία εντάσσεται το ευρύτερο βόρειο μέτωπο της πόλης.

Τέλος καλούμε  κάθε κάτοικο  και επισκέπτη του Νησιού  να υπερασπίσει το δικαίωμά του  για  απρόσκοπτη  και δωρεάν χρήση των κοινόχρηστων  χώρων,  και  έμπρακτα να καταστήσει σαφές  στους εκάστοτε  διαχειριστές   αυτών των χώρων,ότι οι κοινόχρηστοι χώροι  δεν είναι περιουσία που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους για να την διαχειρίζονται κατά το δοκούν, αλλά αναπαλλοτρίωτα κοινά   αγαθά που τα  δανειστήκαμε από τις  αυριανές γενιές, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας  και πρέπει να τα παραδώσουμε  σ αυτά χωρίς δεσμεύσεις και βάρη  σε κάθε είδους αξιοποιητές/επενδυτές.  

Ο ρόλος REAL ESTATE δεν αρμόζει στην δημοτική  αρχή  κι αν θέλει να παίξει αυτό το ρόλο ας το κάνει για την ιδιωτική  του κάθε ενός περιουσία  και όχι για τα κοινόχρηστα αγαθά.

Ευτυχώς δεν λείπουν τα καλά παραδείγματα επανάχρησης για κοινόχρηστες λειτουργίες χώρων, οι οποίοι  επί μακρόν είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους όπως εν προκειμένω  το τουριστικό περίπτερο και το οινοποιείο του ΤΑΟΛ.

Με αξιοποίηση πόρων από το Πράσινο Ταμείο πρέπει και μπορεί ο δήμος  να μιμηθεί τα παραδείγματα του Δήμου Πάτρας στο παραλιακό μέτωπο ή και του Δήμου Κερατσινίου στο χώρο του Εργοστασίου Λιπασμάτων. 

Προηγουμενο αρθρο
Λευκάδα: 5.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνη υπεραγοράς τροφίμων
Επομενο αρθρο
Αγναντεύοντας απ' τον Άγιο Δονάτο Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.