HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΌταν το δικαίωμα ενός νησιού για γιατρό γίνεται μπαλάκι ή ο Μαυρογιαλούρος ζει

Όταν το δικαίωμα ενός νησιού για γιατρό γίνεται μπαλάκι ή ο Μαυρογιαλούρος ζει

Η γνωστή ελληνική ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» με τον χαρακτηριστικό Μαυρογιαλούρο γυρίστηκε το 1965. Έχουν περάσει από τότε 52 χρόνια, αλλά οι ήρωες και οι καταστάσεις που διακωμωδεί, ζουν και βασιλεύουν στις μέρες μας.

Μάλιστα τα τελευταία δυο χρόνια ενώ μας είχαν υποσχεθεί πως θα αφήναμε πίσω το παλιό, το «κατόπιν ενεργειών μου» των πολίτικων, λειτουργεί απροκάλυπτα, με καμάρι, χωρίς φύλο συκής. Η άνθηση μιας αβυσσαλέας κομματοκρατίας -που είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε πως θα ακολουθήσει φθίνουσα πορεία- απλώνεται παντού.

Οι απλές καθημερινές υποχρεώσεις των αιρετών μας να επιλύουν προβλήματα, που απορρέουν από την άσκηση των καθηκόντων τους, μας σερβίρονται σαν εξαιρετικές περιπτώσεις κόπου και προσπάθειας. Τα αυτονόητα, τα καθημερινά -υπό άλλες συνθήκες- γίνονται ξεχωριστά. Προκαλεί γέλιο αλλά και λύπηση η προσπάθεια των αιρετών -μέσα από τις ανακοινώσεις που εκδίδουν- να διαγκωνίζονται ποιος περισσότερο μας «φροντίζει»! Κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε γιατί ήταν απλή υποχρέωση της πολιτείας. Όλα χρειάστηκαν μεσολάβηση και μάλιστα τόσο σημαντική που πρέπει να επαινεθεί.

Ο βουλευτής τακτικά μας ενημερώνει για τις παρεμβάσεις του σε υπουργούς και υπουργεία για θέματα που αφορούν το νησί, που αποτελούν μέρος των κοινοβουλευτικών υποχρεώσεών του. Έλα μου όμως που ο βουλευτής δεν είναι στην ίδια παράταξη με τους υπόλοιπους αιρετούς μας! Έτσι φτάνουμε σε μεγάλες γελοιότητες. Στις ανακοινώσεις τους οι Συριζαίοι αιρετοί μας, κάθε φορά ξεχνούν τον βουλευτή. Όλα γίνονται κατόπιν δικών τους ενεργειών.

Κάποια φορά μάλιστα η ανακοίνωση των αιρετών μας ξεπέρασε μέχρι και την τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ!
Σχετικά με το θέμα για τα τμήματα της Καρυάς ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ έγραψε: «Ευοδώθηκαν οι προσπάθειες της εκπαιδευτικής κοινότητας και φορέων του Νησιού για τη συνέχιση της λειτουργίας των ολιγομελών Τμημάτων…. της Καρυάς.»

Αντίθετα η ανακοίνωση του δημάρχου έλεγε: «Μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της Δημοτικής αρχής, του Δ/ντή του Γυμνασίου…και του εκπροσώπου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, με τον Υπουργό Παιδείας... ο Υπουργός… ενέκρινε, τη λειτουργία των ολιγομελών Τμημάτων Ομάδων μαθημάτων Προσανατολισμού της Β΄Λυκείου Καρυάς.»

Το αποκορύφωμα ήταν η πρόσφατη ανακοίνωση των ΑΝΕΛ Λευκάδας σχετικά με την τοποθέτηση στρατιώτη -γιατρού στον Κάλαμο. Η εκλεκτή παράταξη δεν μας κοινοποιεί τις ανακοινώσεις της. Η τελευταία ανακοίνωσή της όμως, έγινε θέμα στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 13/2. Έγραφε μεταξύ άλλων: «Μετά τις σχετικές διεργασίες που ξεκίνησαν, στις 18-11-2016, με σχετικές επιστολές του Συντονιστή των ΑΝΕΛ Λευκάδας Σπύρου Πολίτη και του Δημάρχου Λευκάδας Κώστα Δρακονταειδή, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμένο, εξελίχτηκε η σχετική διαδικασία , που αναμένεται να ολοκληρωθεί με την υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), μετά την ορκωμοσία του οπλίτη –γιατρού… Και για να ευθυμήσουμε λίγο, μη διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Υπουργός Άμυνας κ. Καμένος κι ο Υπουργός Υγείας κ. Ξάνθος η ίσως και ο υφυπουργός κ. Πολάκης, αναζητούν επειγόντως σε μια καθοριστική συνάντηση, τον βουλευτή Λευκάδας κ. Καββαδά, της Ν.Δ, να υπογράψει την ΚΥΑ. Θα τους τον στείλουμε εμείς!»

Τόσο η συγκεκριμένη ανακοίνωση αλλά και όλες των αιρετών μας που δημοσιοποιούνται μετά από «μεγάλες επιτυχίες», είναι και ανόητες. Δεν φτάνει που υποτιμούν την νοημοσύνη μας, δεν φτάνει που αποτελούν παλαιολιθικά, ξεθαμμένα λείψανα, θίγουν και υποβαθμίζουν άμεσα και τους κάθε φορά αρμόδιους υπουργούς. Μας λένε ούτε λίγο ούτε πολύ, πως ο εκάστοτε υπουργος δεν βασίστηκε στο δίκαιο του αιτήματος μας, για να αναθεωρήσει άποψη ή να βρει λύση στα προβλήματά μας. Δεν λαβαίνει υπόψη κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και ερωτήσεις στη βουλή, αλλά στηρίζεται και λαβαίνει υπόψη του ιδιώτες και κομματικούς παράγοντες! Τον βουλευτή, τον κάθε βουλευτή άλλης παράταξης, ως θεσμικό παράγοντα του δημοσίου βίου, τον γράφει στα παλιά του τα παπούτσια.

Νομίζουν ότι αυτές οι τακτικές περιποιούν τιμή στους υπουργούς, στη δημοκρατία, στον κοινοβουλευτισμό;

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θωμάς Καββαδάς με αφορμή την παραπάνω ανακοίνωση των ΑΝΕΛ δήλωσε τα αυτονόητα σε ερώτηση – τοποθέτηση που έκανε στο δημοτικό συμβούλιο. Τόνισε μεταξύ άλλων: «το δικαίωμα του να έχουν οι κάτοικοι ενός νησιού γιατρό, γίνεται μπαλάκι. Ποιος είναι μπροστά, ποιος πίσω… Υπάρχει μια ανακοίνωση του εταίρου συντονιστή που με εξέπληξε. Δηλαδή οι ανάγκες των κατοίκων προωθούνται εάν ξυπνήσει καλά ο συντονιστής ή όχι; Προσέξτε τι γίνεται εδω. Καλεί ο ψηφισμένος με 327 ψήφους ειρωνικά τον βουλευτή που έχει ψηφιστεί με 6.000 ψήφους, να πάει να υπογράψει την ΚΥΑ. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Και ο βουλευτής, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κυκλοφορήσει κάτι στον αέρα και να μην βγάλει ανακοίνωση. Είναι δυνατόν κ. δήμαρχε να δέχεστε αυτή την ανακοίνωση και να λέτε πως σας βοήθησε ο συντονιστής; Τι δουλειά έχουν οι ΑΝΕΛ με τον δήμαρχο, τον βουλευτή και τον γιατρό στον Κάλαμο;»

Προηγουμενο αρθρο
Πόρτο κατσίκι
Επομενο αρθρο
Απόκριες 2011 στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.