HomeΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΑΑσφόδελος – Σπερδούκλι

Ασφόδελος – Σπερδούκλι

Αγριολούλουδα του νησιού μας

Σπερδούκλι το λέμε στο νησί μας και στην πόλη και στα χωριά. Υπάρχει σε αφθονία αυτή την εποχή. Το βρήκα διασχίζοντας την Απόλπαινα μέσα στα χωράφια δίπλα στο δρόμο. Από το διαδίκτυο συγκέντρωσα τις παρακάτω ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

17

Ο ασφόδελος ανθίζει Φεβρουάριο και Μάρτιο και συναντάται σε λιβάδια, αλλά και σε άγονες και έρημες περιοχές. Οι ρίζες του μοιάζουν σαν δάχτυλο ή καρότο, έχουν χρώμα καφέ και είναι χυμώδεις. Τα φυτά σχηματίζονται από συστάδες λογχωτών φύλλων που φτάνουν σε μήκος τα 60 εκατοστά. Ανθίζουν πάνω σε χοντρά στελέχη, τσαμπιά από μικρά, άσπρα, σε σχήμα άστρου λουλούδια.

19

Οι αρχαίοι φύτευαν αυτά τα λουλούδια δίπλα σε τάφους, σαν είδος προσφοράς στους νεκρούς. Το είχαν σαν σύμβολο πένθους και όπως αναφέρει ο Όμηρος στην «Οδύσσεια» έσπερναν τον ασφόδελο στους τάφους, γιατί νόμιζαν ότι οι ψυχές τρέφονταν με τους κονδύλους τους.

20

Έλεγαν ακόμα ότι οι πεθαμένοι κατοικούν στον «Ασφόδελο Λειμώνα», λιβάδι με ασφόδελους, που βρίσκεται στον Άδη. Τα λουλούδια του αποτελούσαν πρότυπο λησμονιάς.

22

Ο ασφόδελος δεν τρώγεται από τα πρόβατα και τις κατσίκες γιατί οι βλαστοί του έχουν μικρές κρυστάλλινες βελόνες. Αυτό εξηγεί τη μεγάλη εξάπλωση του φυτού.

23

Προηγουμενο αρθρο
Ο κλέψας του κλέψαντος
Επομενο αρθρο
Και επισήμως σεισμόπληκτο το νησί της Λευκάδας. Δημοσιεύτηκε η σχετική Κ.Υ.Α

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.