HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΗ Αρχαία Γέφυρα της Λευκάδας -η μεγαλύτερη του αρχαίου κόσμου- ένωνε την Λευκάδα με την Ακαρνανία

Η Αρχαία Γέφυρα της Λευκάδας -η μεγαλύτερη του αρχαίου κόσμου- ένωνε την Λευκάδα με την Ακαρνανία

Η Αρχαία Γέφυρα, η οποία ένωνε τη Λευκάδα με την Ακαρνανία

(συνέχεια της ανάρτησης της 4.7.2018)

Του Δημήτρη Σπ. Τσερέ

Την 4.7.2018 δημοσίευσα στο «ΑΡΩΜΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ» ένα μικρό κείμενο με θέμα την «Αρχαία γέφυρα, που ένωνε την Ακαρνανία με τη Λευκάδα». Το κείμενο αυτό ήταν η μικρή σύνοψη μιας μεγαλύτερης μελέτης γι’ αυτό το ονομαστό έργο της Αρχαιότητας, την οποία ευελπιστώ να φέρω εις πέρας σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης επιχείρησα μια αυτοψία μέσα στη λιμνοθάλασσα του Αβλέμονα, για να παρατηρήσω εκ του σύνεγγυς τα σωζόμενα υπολείμματα της αρχαίας γέφυρας. Το μεταφορικό μέσον της μικρής αυτής εξερεύνησης ήταν ένα μικρό πριάρι, που το οδηγούσε ο υπάλληλος των ιχθυοτροφείων του Δήμου Λευκάδας Θωμάς Μαρινάκης, τον οποίο ευχαριστώ πολύ για την ευγένεια και την υπομονή του (όπως και τον προϊστάμενο του Γραφείου Αλιείας του Δήμου Λευκάδας κ. Άγγελο Παπαδόπουλο, που μας εξασφάλισε όλες τις προϋποθέσεις για την ευόδωση της μικρής μας «επιχείρησης»).

Η θέση, στην οποία βρίσκονται τα υπολείμματα που φωτογραφίσαμε, βρίσκονται μέσα στον Αβλέμονα, δίπλα (ανατολικά) των «σωρών», που χωρίζουν τον Δίαυλο από τον Αβλέμονα και επί της ευθείας, που ενώνει το μικρό νησάκι «Κωνσταντίνος» ή «Φορτίνο» (νότια του «σκουπιδότοπου») με την πλησιέστερη έναντι ακαρνανική ακτή του μικρού ακρωτηρίου, που ονομάζεται «Ρούγα» ή «Μπούγας».

Από όσο γνωρίζω, κανείς από όσους έγραψαν γι’ αυτή την αρχαία γέφυρα (εξαιρέσει ίσως του Σπυρ. Βλαντή) δεν επεχείρησε παρόμοια αυτοψία. Και βέβαια δεν έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες των υπολειμμάτων της (εξαιρέσει και πάλι της φωτογραφίας του Fiedler, που δημοσιεύσαμε στο άρθρο της 4.7.2018, η οποία όμως δεν αφορά το σημείο, που εξερευνήσαμε εμείς, αλλά ένα σημείο μπροστά ακριβώς στην ακαρνανική ακτή, το οποίο εμείς δεν μπορέσαμε να φωτογραφίσαμε, γιατί αυτή την εποχή τα νερά είναι ανεβασμένα). Ως εκ τούτου, μπορούμε να πούμε -μέχρι αποδείξεως του εναντίου- ότι για πρώτη φορά δημοσιεύονται φωτογραφίες των σωζόμενων υπολειμμάτων του σπουδαίου μνημείου.

Η αξιοποίηση και ο πλήρης υπομνηματισμός των δημοσιευόμενων φωτογραφιών θα γίνει στο πλαίσιο της προαναφερόμενης μελλοντικής μελέτης μου.

Προηγουμενο αρθρο
Αποφάσεις 33ης Τακτικής Συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας
Επομενο αρθρο
«Ο Καπνοπώλης» του Ρόμπερτ Ζέετχαλερ

1 Σχόλιο

  1. ΗΣΑΙΑΣ
    6 Δεκεμβρίου 2018 at 10:13 — Απάντηση

    Πολύ ωραίες φωτογραφίες. Και για πρώτη φορά δίνεται στον πολύ κόσμο η ευκαιρία να δει ένα αρχαίο μνημείο ή ότι απόμεινε από αυτό. Και πάλι βέβαια από μεμονωμένη ατομική προσπάθεια. Οι αρμόδιοι φορείς όπως το έχουνε συνήθειο κοιμούνται τον γλυκό τους ύπνο!! Όσο για τους δημοτικούς και πολιτικούς μας άρχοντες ας μη μιλήσω καλύτερα!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.