HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΗ ισπανική γρίπη του 1918 στο Μεγανήσι μέσα από μια καταγεγραμμένη μαρτυρία

Η ισπανική γρίπη του 1918 στο Μεγανήσι μέσα από μια καταγεγραμμένη μαρτυρία

Η ισπανική γρίπη του 1918 στο Μεγανήσι μέσα από μια καταγεγραμμένη μαρτυρία

Το 1918 εμφανίστηκε η πρώτη μεγάλη πανδημία του 20ου αιώνα και ήταν τόσο φονική, που εξόντωσε πάνω από είκοσι εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο: Η ισπανική γρίπη. Πολλά από τα άτομα που προσβάλλονταν, πέθαιναν μέσα ένα 24ωρο. Αν και ονομάζεται ισπανική γρίπη, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ξεκίνησε από την Άπω Ανατολή και μεταφέρθηκε στην Αμερική, ενώ άλλοι θεωρούν πως η Αμερική ήταν η πρώτη εστία, και μέσα σε λίγους μήνες προσέβαλε το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού.
Σύμφωνα με καταγραφές, η ισπανική γρίπη έφτασε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1918 και το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στην Πάτρα. Στη Λευκάδα το πρώτο κρούσμα εμφανίζεται στις 22 Οκτωβρίου 1918.

Στο Μεγανήσι θρυλείται ότι ο φονικός ιός, ο οποίος μεταδιδόταν με ταχύτατους ρυθμούς λόγω και των ιατρικών συνθηκών της εποχής (απουσία αντιβιοτικών και κατάλληλων χώρων νοσηλεία) σκότωσε 72 ανθρώπους.

Στο νησί, σύμφωνα πάντα με την παράδοση, η οποία έχει καταγραφεί και αρχειοθετηθεί το 1958 από τον συλλογέα Δημήτριο Λουκάτο (Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών), δυστυχώς χωρίς κάποια αναφορά σε ονοματεπώνυμο κατοίκου του νησιού, όπως συμβαίνει σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, υπήρχε μια μορφή «καραντίνας», μάλλον απαγόρευση: οι κάτοικοι του Σπαρτοχωρίου δεν επέτρεπαν στους Βαθυσάνους να μεταβούν στο χωριό, πράγμα το οποίο λογικά παραπέμπει στο ότι τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν στο Βαθύ.

Βέβαια, ο ιός της γρίπης δεν έκανε εξαιρέσεις και τα όποια μέτρα προφύλαξης δεν στάθηκαν ικανά να τον εμποδίσουν να «επισκεφθεί» το Σπαρτοχώρι, το οποίο -κατά έναν περίεργο τρόπο όπως θα διαβάσουμε παρακάτω- θρήνησε θύματα, αν και ο υπαινιγμός για τη στάση τους είναι μάλλον σαφής.
«Με τη γρίππη οι Σπαρτοχωρίτες δεν αφήνανε τους Βαθυσάνους να πάνε στο χωριό. Αλλά εβγήκανε με τράτα κι επιάσανε 72 συναγρίδες και ύστερα επεθάνανε 72 από γρίππη.»

Πηγή

Προηγουμενο αρθρο
Εορτασμός της «Ημέρας της Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος, Αγίου Αρτεμίου
Επομενο αρθρο
Η απόλυτη μαγεία στο Ιόνιο -video

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.