HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΝόστιμα Νηστίσιμα: γαύρος μαρινάτος πάνω σε πιπεριές

Νόστιμα Νηστίσιμα: γαύρος μαρινάτος πάνω σε πιπεριές

Μία παραλλαγή του νοστιμότατου ουζομεζέ με το σκόρδο να τον απογειώνει. Ό,τι πρέπει για τις ηλιόλουστες ανοιξιάτικες μέρες.

31

Παραλλαγή συνταγής από τη Λιγουρία (Ιταλική Ριβιέρα)

Γαύρος μαρινάτος με μάραθο και σάλτσα σκόρδο με αντζούγιες

Μεζές για 4-6 άτομα

2/3 κιλού γαύρο
χυμό από 2-3 λεμόνια
4 πιπεριές διαφορετικών χρωμάτων, αν θέλετε

Για τη σάλτσα

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο ή, αν θέλετε, ολόκληρες
3 φιλέτα αντζούγιας σε ελαιόλαδο
μια πρέζα κόκκινο πιπέρι (προαιρετικά)
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
3-4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
φρέσκο κριτσανιστό ψωμί, για το σερβίρισμα

Βγάλτε το κεφάλι και τη ραχοκοκκαλιά του γαύρου όπως περιγράφεται στην προηγούμενη συνταγή. Απλώστε τα ψαράκια ανοιχτά, σε γυάλινο ταψί ή σε ανοξείδωτο (όχι αλουμίνιο). Περιχύστε με τον χυμό λεμόνι, που πρέπει να βρέξει όλα τα ψάρια. Σκεπάστε και αφήστε τα στο ψυγείο 1-2 ώρες (ανάλογα με το μέγεθος).

Ψήστε τις πιπεριές στο γκριλ, αν τις χρησιμοποιείτε, βγάλτε τη φλούδα και τα σπόρια και κόψτε τις σε λουριδάκια. Απλώστε τις σε πιατέλα και περιχύστε με μερικές κουταλιές ελαιόλαδο. Βάλτε από πάνω τον λεμονάτο γαύρο χωρίς να τον στραγγίσετε σχολαστικά από το ζουμί του.

Σε μικρό βαθύ τηγάνι ζεστάνετε, σε χαμηλή φωτιά, για 3-4 λεπτά, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο με το σκόρδο και τις αντζούγες. Με πηρούνι λιώστε τις αντζούγες, να πάρετε πολτό. Ανακατώστε καλά, βάλτε πιπέρι και δοκιμάστε. Η σάλτσα δεν θα γίνει κρεμώδης. Το λάδι θα αιωρείται στο πάνω μέρος. Αφήστε την να κρυώσει λίγο και περιχύστε το γαύρο και τις πιπεριές.

Πασπαλίστε με μαϊντανό και αφήστε να μείνει το φαγητό και να μαριναριστεί τουλάχιστον 30 λεπτά στο ψυγείο, προτού να το σερβίρετε με φρέσκο ψωμί.

Πηγή: www.bostanistas.gr

Προηγουμενο αρθρο
Το «κατόπιν ενεργειών μου», ζει και βασιλεύει
Επομενο αρθρο
21 Μάρτη - Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης - «5 ποιητές 5 σημεία»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.