HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΟι πέντε βρύσες του Παζαριού της Λευκάδας

Οι πέντε βρύσες του Παζαριού της Λευκάδας

Οι βρύσες αυτές βρίσκονταν στον δρόμο της αγοράς της πόλης ήδη από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Η πρώτη, που ονομαζόταν «Επάνω βρύση» κι αργότερα και «Βρύση του Σγουρόπουλου» από τον ιδιοκτήτη κοντινού σπιτιού, βρισκόταν στο τέλος της αγοράς, λίγο παρακάτω κι απέναντι από το καμπαναριό του Αγίου Μηνά.

Η δεύτερη ονομαζόταν «Βρύση του Συρόπουλου» από το όνομα του ιδιοκτήτη, στα 1727, του σπιτιού που ήταν πίσω από αυτήν και βρισκόταν σχεδόν στο ύψος της διασταύρωσης της αγοράς με τον δρόμο που οδηγεί στη Μητρόπολη.

Η τρίτη, που ονομαζόταν «Βρύση του Αγγελή ή Αγγέλου», πήρε το όνομά της από τον ιδιοκτήτη του απέναντι σπιτιού, του ιππότη Αγγελή Σουμίλα («Βλαχαγγελή»), και βρισκόταν 30 μέτρα πριν από τη διασταύρωση της αγοράς με τον δρόμο που οδηγεί στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Η τέταρτη, «η Βρύση του Αρέθα», πήρε το όνομά της από το εμπορικό των αδελφών Αρέθα που είχαν εκεί μεγάλο κατάστημα από τα τέλη του 19ου αιώνα ως και το 1922 και βρισκόταν 40 μέτρα πριν από την κεντρική πλατεία.

Τέλος, η Πέμπτη, η λεγόμενη «Κάτω βρύση» ή «Βρύση του Μ(ου)τσούκου» ή «Βρύση του Αλέσιου» (από το όνομα ιδιοκτητών γειτονικών σπιτιών) βρισκόταν σχεδόν στην αρχή της αγοράς, κοντά στην παραλία.

Η Κάτω Βρύση σήμερα
Η Κάτω Βρύση σήμερα
Η Κάτω Βρύση το 1960
Η Κάτω Βρύση το 1960

Οι τέσσερις πρώτες βρύσες βρίσκονταν στο ανατολικό πεζοδρόμια της αγοράς, ενώ η Πέμπτη -που είναι και η μόνη που σώζεται μέχρι και τις μέρες μας- βρίσκεται στο δυτικό. Άλλη μια βρύση υπήρχε στον μόλο της πόλης και κάλυπτε τις ανάγκες του πάλαι ποτέ «Μποσκέτου» και του λιμανιού.

line1

Βασίλης Φίλιππας από το βιβλίο: «Ανδρομάχη Φίλιππα – Χαριτονίδου, Ηθογραφίες της Λευκάδας», Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, 2010.

Προηγουμενο αρθρο
Σύβοτα: Τα Φιόρδ της Λευκάδας!
Επομενο αρθρο
Ένα δάσος θυμάται

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.