HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΟ Καραγκιόζης στη Λευκάδα

Ο Καραγκιόζης στη Λευκάδα

Ο καραγκιόζης ήταν εξαιρετικά διαδεδομένος και αγαπητός στην παλιά Λευκάδα, τόσο στη χώρα όσο και στα χωριά της.

Πρόκειται για ένα λαϊκό είδος θεάτρου σκιών. Ο Καραγκιόζης είναι ο μόνιμα φτωχός, αλλά ζωηρός σαρκαστής των πάντων, άνεργος, έτοιμος να αναλάβει οποιαδήποτε εργασία που θα του αποφέρει εφήμερο κέρδος για να ζήσει αυτός και η οικογένειά του. Αναδεικνύει, δηλαδή, με κωμικό τρόπο τη δύσκολη καθημερινότητα του φτωχού Έλληνα και εμπνέεται από τη λαϊκή παράδοση και την ηθογραφία των Ελλήνων.

Έχουν διατυπωθεί αρκετές θεωρίες για την καταγωγή του καραγκιόζη . Ορισμένοι τον συνδέουν με τα Ελευσίνια μυστήρια ή το Βυζάντιο αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις πηγές. Σε όλη την Ανατολή εντοπίζεται θέατρο σκιών . Σημαντικός ήρωας στο θέατρο σκιών είναι και ο τούρκικος Karagoz (μαυρομάτης), ο οποίος φαίνεται να διαδόθηκε σε όλα τα Βαλκάνια.

Όποια και αν είναι η καταγωγή του ελληνικού καραγκιόζη, φαίνεται να έχει εξελληνιστεί και να έχει διαφοροποιηθεί από τα υπόλοιπα θέατρα σκιών. Στην ελληνική περίπτωση εφαρμόστηκαν πολλές καινοτομίες στην τεχνική, τη θεματογραφία και τους χαρακτήρες.

Εντοπίσαμε τις βιογραφίες δύο Λευκαδιτών καραγκιζοπαιχτών: του Γράψα Διονύση και του Καράμπαλη Κώστα.

10

ΠΗΓΉ: Λαϊκή Παράδοση Λευκάδας

Προηγουμενο αρθρο
Ταξίδια στο Ιόνιο με πλοηγό την Ιστορία
Επομενο αρθρο
Τα ζουζουνίσματα της παραλίας

1 Σχόλιο

  1. μακης μελας
    26 Ιουνίου 2015 at 10:19 — Απάντηση

    Επειδή το δημοσίευμα σας εχει σχεση περισσοτερο με τις βιογραφιες δυο Λευκαδιων , σας παραθετω από μια άλλη καταχωρηση σε αθηναικη εφημεριδα πριν έναν αιωνα – από εικονες της πολης -, ένα τμημα για τις παραστασεις στη Λευκαδα…..”ΛΕΥΚΑΣ 14 Αυγουστου (του ανταποκριτου μας )……..Και Καραγκιόζης δεν ελειψε να φανει αλλα τοποθετηθείς εν μια των γωνιων του Μποσκεττου διδει τας ωραιας του παραστασεις συναθροιζων απειρον πληθος και μαλιστα τους εκλεκτούς της κοινωνιας μας. Αι πρωται του παραστασεις ησαν ηρωικαι δηλαδή Καπεταν Κρης και τα τοιαυτα .Εν τουτοις όμως ο Καραγκιόζης εξακολουθεί να τις τρωγει αν και το Συνταγμα εκηρυχθη καθ απασαν την Τουρκιαν. Φαινεται ότι ο Πασας του Καραγκιοζη είναι Κουρδος και δεν εννοει από Συνταγμα.”….{εφημεριδα ΣΚΡΙΠ 20 αυγουστου 1908 σελιδα 6η στηλη δ ] μακης μελας 26 ιουνιου 2015

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.