HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΗ παράκαμψη των χωριών του Δυτικού οδικού άξονα

Η παράκαμψη των χωριών του Δυτικού οδικού άξονα

Του Γιάννη Κατωπόδη

Ας υποθέσουμε ότι ξεκινήσαμε να έρθουμε με λεωφορείο ή το ΙΧ μας από τη Λευκάδα με προορισμό μας το Αθάνι ή και το Πόρτο Κατσίκι. Θα μου πείτε βέβαια ότι δεν πάει λεωφορείο στο Πόρτο Κατσίκι μα αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα. Χιλιάδες καθημερινοί επισκέπτες που θα μπορούσαν μαζικά να μεταφερθούν εκεί ταλαιπωρούνται και τιμωρούνται για να βρουν μια θέση πάρκινγκ.

Αν ξεκινήσουμε με λεωφορείο θα είμαστε τυχεροί αν διαβούμε χωρίς εμπόδια από το χωριό Εξάνθεια την καλοκαιρινή περίοδο. Στο χωριό λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες ένα υποτυπώδες φανάρι στην είσοδο και έξοδο του χωριού, για να αποφεύγετε το μποτιλιάρισμα. Έξυπνη ιδέα που δεν κοστίζει και πολύ θα μου πείτε. Στα Χορτάτα, Κομηλιό και Δράγανο περνάτε μέσα από τα χωριά χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, μα όταν φτάσετε στο Αθάνι θα κατεβείτε πριν το χωριό γιατί το λεωφορείο δεν μπορεί να γυρίσει αν εισέλθει στο χωριό.

Μα τωρινά είναι αυτά; Πάντα έτσι ήταν θα μου πείτε. Μόνο που τώρα για το Πόρτο Κατσίκι, το γιαλό και τους εγκρεμνούς δεν περνάνε μόνο οι χωριάτες όπως παλαιά αλλά όλος ο κόσμος και ντουνιάς που μαζεύεται κάθε καλοκαίρι στη Λευκάδα.

Ας πάμε τώρα από το Καλαμίτσι με το ΙΧ μας. Περνώντας από τον Άγιο Νικήτα φανταστείτε ο δρόμος να πέρναγε μέσα από το χωριό ή να μην είχε φτιαχθεί η τελευταία δια πλάτυνση του δρόμου, τι θα γίνονταν. Στο Καλαμίτσι υπάρχει το ίδιο σύστημα φαναριών με την Εξάνθεια και πρέπει να κάνετε το σταυρό σας για να μην μπλέξετε με τροχόσπιτα που πηγαινοέρχονται. Στο Δράγανο θα βρείτε τη διασταύρωση με τον δρόμο για τον Άγιο Πέτρο και αν αναπτύξετε λίγο ταχύτητα θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί για να μην χτυπήσετε κάποιον, αφού δεξιά και αριστερά του δρόμου κυκλοφορούν πεζοί λόγω των μελισοπαραγωγών που πουλούν υπαίθρια το μέλι τους. Για το Αθάνι δεν το συζητάμε, δεν έχει φανάρια αλλά έχει συχνά μποτιλιαρίσματα και δεν έχει και παρκινγκ να σταθείς κάπου μέσα στο χωριό. Αυτός λοιπόν ο οδικός άξονας δημιουργήθηκε για άλλες εποχές και άλλες ανάγκες, όταν το πόρτο κατσίκι, τους εγκρεμνούς και το γιαλό τα ήξεραν μόνο οι βοσκοί της περιοχής και οι μεγαλοκοτεράδες που είχαν πρόσβαση από τη θάλασσα.

Μα ποια είναι η λύση: Φυσικά η λύση είναι ένας νέος σύγχρονος οδικός δυτικός άξονας που θα συνδέει όλες τις περίφημες παραλίες μας και τα χωριά μας από τον Άγιο Νικήτα μέχρι το Αθάνι και το Πόρτο Κατσίκι ώστε να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες μετακίνησης και παρκαρίσματος τόσο μεγάλου αριθμού επισκεπτών. Και μέχρι να γίνει αυτό; Αν γίνει ποτέ για να μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για τουριστική ανάπτυξη υπάρχει η λύση της παράκαμψης των χωριών. Χρόνια περιμένουμε την παράκαμψη του Καλαμιτσιού για την οποία έχουν βρεθεί και τα χρήματα. Που είναι η παράκαμψη της Εξάνθειας; Γιατί εγκαταλείφθηκε το σχέδιο της πρώην Νομαρχίας Λευκάδας (Επί Νομάρχη Αραβανή) για παράκαμψη του Κομηλιού, Δραγάνου και Αθανίου; Γιατί σε όλα τα άλλα νησιά όσοι δρόμοι φτιάχνονται δημιουργούνται με παρακάμψεις των χωριών;

Γιατί αντί να φτιαχθεί άλλη χάραξη με παράκαμψη των οικισμών Κομηλιού, Δραγάνου, Αθανίου προτιμήθηκε να διαπλατηνθεί η υπάρχουσα (κατά μισό μέτρο) και τόσα εκατομμύρια ευρώ που είχαν βγει λόγω του σεισμού πήγαν χαμένα; Απαντήσεις δεν περιμένω βέβαια. Λίγος όμως προβληματισμός χρειάζεται αν θέλουμε ανάπτυξη και τουρισμό.

Ιωάννης Κατωπόδης
Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών και Δικτυακών Συστημάτων ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Τηλ 210 3442691
e-mail: jkatop@minedu.gov.gr

Προηγουμενο αρθρο
Ολοκληρώθηκε το 6ο Artventure Camp με μεγάλη επιτυχία στην Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Γράψα: «Η γυναίκα του πρωινού τρένου»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.