HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΈνας θησαυρός από αυτοφυείς ορχιδέες της Λευκάδας

Ένας θησαυρός από αυτοφυείς ορχιδέες της Λευκάδας

Έναν πολύτιμο θησαυρό από αυτοφυείς ορχιδέες του νησιού μας δεχτήκαμε μέσω του ηλεκτρονικού  ταχυδρομείου. Περιλαμβάνει 16 διαφορετικές ορχιδέες από 3 διαφορετικά γένη.  Πρόκειται για μια μοναδική στο είδος της συγκέντρωση και ταξινόμηση. Το αποτέλεσμα γίνεται  σημαντικότερο, αν λάβουμε υπόψη μας πως ο φωτογράφος και μελετητής αυτού του θησαυρού της Λευκαδίτικης γης, δεν είναι ντόπιος. Πρόκειται για τον εκπαιδευτικό  Νικόλαο Παπαγεωργίου και αυτή η συλλογή είναι αποτέλεσμα μελέτης και φωτογράφισης των 16 χρόνων που βρίσκεται στο νησί μας.

Όπως μας γράφει: Πρόκειται για μερικά από τα πιο όμορφα αγριολούλουδα που μπορεί να συναντήσει κανείς, και η φύση της Λευκάδας μας τις προσφέρει απλόχερα, ειδικά το μήνα Απρίλιο. Μια βόλτα στην ορεινή Λευκάδα, και είναι βέβαιο, ότι θα συναντήσουμε ένα ή περισσότερα είδη. Παραθέτω μερικές φωτογραφίες από τα είδη που έχω συναντήσει μέχρι τώρα (όλα από τη Λευκάδα), ώστε ο καθένας και η καθεμία να μπορεί να τις αναγνωρίσει, απλά συγκρίνοντας το εύρημά του/της με αυτές.

Γένος Ophrys

Ophrys ferrum-equinum

Ophrys lutea

Ophrys lutea ssp. galilaea

Ophrys lutea ssp. phryganae

Ophrys reinholdii

Ophrys scolopax

Ophrys scolopax ssp. cornuta

Ophrys sphegodes ssp. Mammosa

Γένος Orchis

Orchis italica

Orchis quadripunctata

Orchis pauciflora

Γένος Anacamptis

Anacamptis laxiflora

Anacamptis morio

Anacamptis pyramidalis

Γένος Himantoglossum

Himantoglossum robertianum

Γένος Serapias

Serapias lingua

Μερικές επισημάνσεις:

Δεν ξεριζώνουμε αλλά ούτε κόβουμε ποτέ ένα αγριολούλουδο, πόσο μάλλον μια άγρια ορχιδέα. Ανήκει σε όλους μας και είναι καθήκον μας να μπορούν να τη γνωρίσουν και οι επόμενες γενιές!

Δεν απομακρύνουμε, ούτε κόβουμε φυτά, θάμνους, και άλλα αγριόχορτα για να βγάλουμε καλύτερη φωτογραφία με ένα αγριολούλουδο. Υπάρχει λόγος που φύτρωσε εκεί και αυτά που εμείς θεωρούμε ζιζάνια μπορεί να αποτελούν τη φυσική προστασία του φυτού από καιρικές συνθήκες και άλλους εξωτερικούς παράγοντες.

Παπαγεωργίου Νικόλαος
Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων Βασιλικής

Προηγουμενο αρθρο
Δωρεάν rapit tests την Τετάρτη 14 Απριλίου στο Κοινοτικό Κατάστημα Λαζαράτων
Επομενο αρθρο
Επιστολή Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων προς τον πρόεδρο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.