HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΈνας παλιός νερόμυλος στο φαράγγι της Ακόνης

Ένας παλιός νερόμυλος στο φαράγγι της Ακόνης

Του Κωνσταντίνου Κατωπόδη

ΕΝΑΣ ΠΑΛΙΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ (Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΜΠΑΗ)

Ο νερόμυλος του Τσιμπάη στη Νικιάνα (περιοχή Επισκόπου), ένας από τους πλέον καλοδιατηρημένους παλιούς νερόμυλους της Λευκάδας, είναι ο πρώτος νερόμυλος που συναντάμε ανεβαίνοντας το φαράγγι της Ακόνης.

Κατασκευάστηκε επί ενετοκρατίας (1684-1797).

Κατά τα μέσα του 19ου αιώνα (δηλαδή γύρω στο 1850) μεταβιβάστηκε από τον τότε ιδιοκτήτη με το επώνυμο Μανωλίτσης (Κακανός) σε έναν άλλο Μανωλίτση (μετέπειτα Τσιμπάης). Ακολούθησαν περίοδοι που ο νερόμυλος άλλοτε λειτουργούσε και άλλοτε όχι με το ιδιοκτησιακό καθεστώς να αλλάζει χέρια μεταξύ συγγενών (κάποια στιγμή δόθηκε και ως προίκα).

Τροφοδοτούταν με νερό από το ποτάμι της Ακόνης με κανάλι που το μήκος του ξεπερνούσε το ένα χιλιόμετρο, τμήμα του οποίου φαίνεται λιθιασμένο σε φωτογραφία που ακολουθεί.

Η πάνω μυλόπετρα δεν ήταν ενιαία αλλά ένα σύνολο από κατάλληλα λαξευμένες πέτρες, λιθιασμένες εντός δύο μεταλλικών πλαισίων, το ένα εκ των οποίων φαίνεται σε φωτογραφία.

Ο νερόμυλος σταμάτησε να λειτουργεί κατά τα μέσα της δεκαετίας του ’50 όταν ιδιοκτήτης ήταν ο Αλεξανδρίτης Πάνος Μανωλίτσης (Τσιμπάης).

(Οι πληροφορίες προέρχονται από το σημερινό ιδιοκτήτη του νερόμυλου Σπύρο Μανωλίτση, εγγονός του Πάνου Μανωλίτση).

Προηγουμενο αρθρο
Από τα εγκαίνια του λαογραφικού Μουσείου του Ορφέα, Αύγουστος 1978
Επομενο αρθρο
Λιμεναρχείο Λευκάδας: πρόγνωση καιρικών φαινομένων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.