HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΑνάδειξη του βαρούλκου  (μαντσίνας) στο λιμάνι της Λευκάδας

Ανάδειξη του βαρούλκου  (μαντσίνας) στο λιμάνι της Λευκάδας

Οι εργασίες για την ανάδειξη του παλιού βαρούλκου στο λιμάνι της Λευκάδας προχωρούν. Έχει καθαριστεί και βαφτεί σε ματ τόνο, έχει αναδειχτεί  αυτός ο γίγαντας της τότε  εποχής και μοιάζει σαν… ολοκαίνουργιος. Από όσο γνωρίζουμε θα φωτιστεί επίσης.

 Το σίγουρο είναι, πως  κινήθηκαν τα γρανάζια του Δήμου, μετά από   8 χρόνια, (δυο δημαρχιακές θητείες), από όταν είχαμε επισημάνει την σημασία που έπρεπε να έχει για την πόλη και το λιμάνι της αυτός ο γερανός.


Τρεις φορές δημοσιεύσαμε άρθρα για την ιστορία του, τη χρήση και κυρίως τη σημασία που είχε σε άλλες εποχές για την πόλη μας και την ανάγκη προστασίας του:  το 2016, το 2021 και το 2022 ,την κραυγή αγωνίας του Κώστα Καραβία.

 Βρήκαμε μετά από έρευνα και αυτή την φωτογραφία που εικονίζεται στην ίδια θέση, στις  αρχές  του 20ου αιώνα, άγνωστο ποια ακριβώς ημερομηνία.


Μαντσίνα το έλεγαν οι παλαιοί Λευκαδίτες και έκανε χρέη σημερινού γερανού. Βρίσκεται μπροστά από το εστιατόριο της Μαργαρίτας. Αφημένο στην τύχη του, άγνωστο στους νεώτερους, τα τελευταία  πολλά χρόνια  έκανε χρέη δέστρας για τα σκάφη ή χώρος εναπόθεσης σκουπιδιών.

Είχαμε γράψει: Πολλές οικογένειες έζησαν από αυτό το βαρούλκο όταν όλη η εμπορική κίνηση του νησιού γινόταν στο λιμάνι. Καράβια και καΐκια φόρτωναν και ξεφόρτωναν δίνοντας δουλειά και ψωμί σε πολύ κόσμο. Εργάτες θυσίασαν τα χέρια τους δουλεύοντας αυτό το μηχάνημα σε άλλες εποχές.

Αυτό το βαρούλκο που κόβει στη μέση το πεζοδρόμιο αποτελεί κομμάτι, ψηφίδα, της ιστορίας του νησιού. Γι’ αυτό και πρέπει να το διατηρήσουμε. Προστατεύουμε κάτι αν γνωρίζουμε την ιστορία του. Προστατεύουμε κάτι αν οι μνήμες μεταδίδονται από γενιά σε γενιά και ξεπερνούν την αντοχή και τη διάρκεια ζωής, ακόμα και του σίδερου!

Δυστυχώς το νησί μας έχει διατηρήσει ελάχιστα δείγματα της σύγχρονης ιστορίας του, λες και θέλει να την ξεχάσει…


Αυτό το παλαιό βαρούλκο ήταν μέρος της ζωής του λιμανιού τότε που η πόλη αλλά και το νησί, δεν είχε καφέ και μπαρ, ούτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σε εποχές που η πόλη είχε φτωχούς ψαράδες και μεροκαματιάρηδες που ζούσαν από τις δραστηριότητες του λιμανιού. Σε εποχές που στα χωριά του νησιού οι αγρότες έφτιαχναν ξερολιθιές για να δημιουργήσουν μια σκάλα χωράφι για να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Ελπίζουμε έστω και με μεγάλη καθυστέρηση η μαντσίνα να παραδοθεί στις επόμενες γενιές σαν ελάχιστος φόρος τιμής στους ανθρώπους του μόχθου, σαν τοπόσημο του λιμανιού.

Προηγουμενο αρθρο
Το Αγιοφύλλι καθαρό, ήσυχο και πεντάμορφο
Επομενο αρθρο
Κοπή πίτας συλλόγου απανταχού Χορτιατών Λευκάδας

3 Σχόλια

  1. Άγγελος Σταγιάνος
    26 Φεβρουαρίου 2024 at 12:01 — Απάντηση

    Κάνοντας μια βόλτα σήμερα το πρωί στην παραλία, είδα ότι στην μαντσίνα, σαν κάτι να λείπει…Σαν κάτι να έχει σχεδιαστεί να μπει ακόμα…Νομίζω πως θα είναι υπερβολή οτιδήποτε άλλο, μιας και αναδεικνύει υπέροχα, από μόνη της τη χρήση της. Μήπως…με τα επιπρόσθετα “χαθεί το μέτρο”…Συμπαθάτε με, μια σκέψη έγραψα…
    Υπάρχουν κι άλλα σημεία στη Λευκάδα, που μπορούμε να αναδείξουμε. Π.χ. το Πέραμα, που λιώνει στο πέρασμα το χρόνου, ξεχνώντας τι έχει κάνει για μας, αλλά και μη βλέποντας τι μπορεί, ακόμα και σήμερα, να κάνει…

  2. Άγγελος Σταγιανος
    19 Φεβρουαρίου 2024 at 14:41 — Απάντηση

    Να της σφίξουν τις βίδες στη βάση. Οχι τίποτε άλλο, βλέπει τοσα που γίνονται, αλλά και πόσα θα γίνουν ακόμα (ποιος ξέρει…) που θα τρίζει “εκ βάθρων”.

  3. Παναγιωτης Σκληρος
    17 Φεβρουαρίου 2024 at 21:25 — Απάντηση

    Πολύ σωστό το άρθρο και πολύ σωστή η ενέργεια να αναδειχθεί η μαντσίνα. Θεωρώ πως σίγουρα θα έχει προβλεφθεί η σχετική πινακίδα που θα καταγράφει τί ήταν και σε τί χρησίμευε. Όπως επίσης και μια ασπρόμαυρη φωτογραφία ανεξίτηλη σαν αυτές που υπάρχουν στους αρχαιολογικούς χώρους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.