HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΑποτελέσματα Γκάλοπ για την τύχη του Κάστρου

Αποτελέσματα Γκάλοπ για την τύχη του Κάστρου

Την Παρασκευή το απόγευμα στην αίθουσα συνεδρίων του Πνευματικού Κέντρου έγινε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Γκάλοπ για την τύχη του Κάστρου από τον κύριο Γιώργο Μεσσήνη.

Καλησπέρα σε όλους. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε πολλούς συμπατριώτες για την ενημέρωση, συμπαράσταση, διαβούλευση και αμέτρητες παρατηρήσεις και προτάσεις που βοήθησαν ανεκτίμητα στην επεξεργασία και διεξαγωγή του γκάλοπ. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω το Δήμο Λευκάδας που μας παραχώρησε την αίθουσα για απόψε. Ευχαριστίες και στα ΜΜΕ και την συμμετοχή του κοινού εδώ και μέσα από το ΖΟΟΜ. Δεν σας κρύβω την αμηχανία μου που είμαι εγώ σε αυτή την καρέκλα αντί κάποιου άλλου ηγέτη, ίσως άλλης με θεσμικό ρόλο και υποστήριξη…

Αγαπητοί Φίλοι και συνδημότες. Όπως πολλοί συμπολίτες μας, τα τελευταία χρόνια οδηγήθηκα κι εγώ μακριά απ’ τον τόπο που γεννήθηκα. Επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω τις εμπειρίες μου, και τις ανησυχίες μου σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Όπως πολλοί εδώ ήδη γνωρίζετε, οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα στην οικονομία, το περιβάλλον, την υγεία και στις ανισότητες. Δεν υπάρχει πια αμφιβολία για αυτή την γνωμάτευση. Είναι η τελευταία λέξη και τα νέα δεδομένα στις κοινωνικές επιστήμες.

Το πρόβλημα του Κάστρου και η εγκληματική επιμονή μερικών να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση της παραλίας, χωρίς μια σοβαρή μελέτη και χωρίς διαβούλευση μας φέρνει αντιμέτωπους με μια οδυνηρή πραγματικότητα συναισθημάτων-αξιών που συγκρούονται πάνω στην παράδοση και στη κληρονομιά του τόπου. Συγκρούονται με την κοινή λογική και προσβάλουν την νοημοσύνη μας.

Αγαπητοί μου Συνδημότες μου, η πρόταση του Λιμενικού Ταμείου για την ανάπτυξη του Κάστρου, της περιοχής που μεγαλώσαμε κι ονειρευτήκαμε, που ερωτευτήκαμε, της παραλίας που διαμόρφωσε με άλλα λόγια το χαρακτήρα μας, μου φέρνει τρόμο. Και σαν Λευκαδίτη και σαν οικονομολόγο. Έχω ήδη καταθέσει τις απόψεις μου με πολύ σοβαρά επιχειρήματα κι όσοι τα αγνοούν εθελοτυφλούν..

Αγαπάω την ανάπτυξη, έχω μελετήσει την ανάπτυξη… Την βιώσιμη ανάπτυξη που κάνει τη ζωή όμορφη και καλή για τους περισσότερους, που μας δίνει δύναμη κι ελπίδα για το μέλλον… Με τρομάζει το γεγονός ότι κανείς υπεύθυνος φορέας δεν έχει βρει το θάρρος να ρωτήσει
(α) ποιες είναι οι εναλλακτικές χρήσεις της περιοχής του Κάστρου;
(β) ποια τα υπέρ και τα κατά αυτών για την γενικότερη κοινωνία; και
(γ) τι θέλει η πλειοψηφία του τόπου;

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

  • Θεμιτό & Εφικτό: Από τα τέλη Ιούλη, έχω προτείνει την διεξαγωγή γκάλοπ στο δρόμο με μια λεπτομερή μεθοδολογία ως προς την εφαρμογή του. Επίσης είχα εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για μια ηλεκτρονική έκδοση όταν προτάθηκε από στενούς συνεργάτες μου. Είχα απορρίψει αυτή την εκδοχή επικαλούμενος σοβαρές αμφιβολίες ως προς (α) αντιπροσωπευτικότητα για ορισμένες ομάδες, και (β) τον έλεγχο του επιθυμητού δείγματος. 
  • Προς ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα, πρότεινα ένα γκάλοπ στο δρόμο στην «Πρωτοβουλία για την Διάσωση του Κάστρου» και στο «Επιμελητήριο» και ζήτησα την υποστήριξή τους. Η πρώτη ομάδα έκρινε την πρόταση αλλά μια μικρή μειοψηφία έθαψε την πρότασή μου. Σε συνάντησή στις 22/8, το Επιμελητήριο υποσχέθηκε να την εξετάσει στις αρχές του Σεπτέμβρη αλλά απέτυχε να συνεδριάσει έγκαιρα και με αόριστο χρονοδιάγραμμα πιθανής δράσης.
  • Στις 16/8/22, δημοσιεύεται στα ΜΜΕ επιστολή μου με τίτλο «ΚΑΣΤΡΟ: Πρόταση για Γκάλοπ και Δημοψήφισμα». Στις 30/8/22, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου κλείνει τα μάτια στην πρότασή μου για γκάλοπ. Έγκειται η επόμενη συνεδρίαση για τελική απόφαση από μια χούφτα παρατάξεις κι εν απουσία του «Δήμου». Παίρνω έτσι την πρωτοβουλία να προχωρήσω σε ένα ηλεκτρονικό γκάλοπ σαν την μόνη επιλογή στην διάθεσή μου. Είναι μια πρωτοφανής πράξη που για 1η φορά επιδίωξε να δώσει φωνή στους απλούς πολίτες της Λευκάδας. 


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σαν διαδικασία, θα εστιαστώ στα εξής:
(Α) Την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε
(Β) Θα σας παρουσιάσω τα αποτελέσματα.
(Γ) Τέλος, θα αφιερώσουμε ώρα για ερωτήσεις ουσίας και συζήτηση 

(Α) ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

  • Τέλειο γκάλοπ ή τέλεια στοιχεία ΔΕΝ υπάρχουν. Οι κοινωνικές επιστήμες κτίζουν πάνω σε κινούμενη άμμο. Στην ανθρώπινη συμπεριφορά, υπάρχει πάντα αβεβαιότητα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορούμε να κατεδαφίσουμε τα πάντα επειδή «μπάζουν»; Όλα στην ζωή και στην μέτρηση της κοινωνικής συμπεριφοράς «μπάζουν»
  • Πρωταρχικό είναι οι βασικές αρχές ενός γκάλοπ: (1) ευκολονόητες κι αμερόληπτες ερωτήσεις με επιλογές τις κύριες απόψεις, (2) ενθάρρυνση ελεύθερης κι ανεξάρτητης συμμετοχής, (3) επιδίωξη ενός (α) στοχοποιημένου, (β) αντιπροσωπευτικού και (γ) τυχαίου δείγματος, και (4) εγγύηση του απόρρητου και της ανωνυμίας


Ερωτήσεις & Αμεροληψία
(1) Η διατύπωση των ερωτήσεων και η επιλογή των προτάσεων ήταν απόρροια εκτενέστατης διαβούλευσης με ενεργούς πολίτες. Ήταν μια αμερόληπτη σύνθεση
(2) Παρά τις δηλώσεις μου στα ΜΜΕ κατά της πρότασης του ΔΛΤ ως οικονομολόγος, κατά την διάρκεια του γκάλοπ απέφυγα να δηλώσω δημόσια κάποια άποψη επί του ερωτηματολογίου που θα προδιέθετε την κοινή γνώμη προς μια συγκεκριμένη επιλογή.

Ποιες οι Στοχευμένες Ομάδες? Ο αρχικός στόχος του δείγματος του γκάλοπ ήταν οι Κάτοικοι και Δημότες Λευκάδας με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι οδηγίες και οι κοινοποιήσεις ήταν ξεκάθαρες ως προς αυτό τον στόχο. Γρήγορα, το δείγμα επεκτάθηκε και σε άτομα με Καταγωγή από Λευκάδα

Είναι Αντιπροσωπευτικό?
Αρχικά η πρόσβαση στο γκάλοπ περιορίστηκε αποκλειστικά στο FB και στους Κατοίκους και Δημότες Λευκάδας. Αυτή η μέθοδος ήταν προβληματική για τρεις λόγους:
(α) Πολλοί συμπατριώτες δεν έχουν λογαριασμό στο FB
(β) Η απουσία μιας ερώτησης που θα προσδιόριζε (υποκειμενικά) την ταυτότητα των ερωτηθέντων.

(γ) Η πλατφόρμα δεν προσέφερε την δυνατότητα για ταυτοποίηση, παρά τις εντυπώσεις.

Να σημειώσω εδώ ότι οι τεχνικές δυσκολίες κι οι παραπάνω ελλείψεις δεν καθιστούν το γκάλοπ άκυρο ή αναξιόπιστο. ‘Ένα γκάλοπ εξαρτάται σημαντικά από τις οδηγίες και την επικοινωνία. Το σημαντικό είναι η ξεκάθαρη και συνεπής επικοινωνία στα ΜΜΕ ως προς τους όρους για συμμετοχή. Οι έντονη δυσαρέσκεια από πολλούς με καταγωγή την Λευκάδα στο FB για τον αποκλεισμό τους είναι μια ένδειξη του ότι οι περισσότεροι πολίτες ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες και όρους συμμετοχής.

Επίσης, με την μετάβαση στο Internet ως την πλατφόρμα πρόσβασης στο γκάλοπ και την μαζική συμμετοχή ΜΜΕ στην προώθηση του γκάλοπ, το δίχτυ απλώθηκε πλατιά. Τα στοιχεία δείχνουν μια δραματική αύξηση της αντιπροσωπευτικότητας (η συμμετοχή των ανδρών από 35% πήγε το 50%).

Αμφιβολίες ως προς την σχέση των ατόμων με την Λευκάδα μας οδήγησε στην Δεύτερη Μέθοδο (μέσω email) με συγκεκριμένη ερώτηση αυτή τη φορά ως προς αυτή την σχέση.

Σημειώνω ότι και στα τρία δείγματα, εσκεμμένα διατηρήσαμε τις ίδιες ακριβώς ερωτήσεις έτσι ώστε να εξετάσουμε την ευρωστία των στοιχείων συγκρίνοντας τα αποτελέσματα από το 1ο δείγμα (κάτοικοι ή δημότες μέσω FB) με το 2ο δείγμα (κάτοικοι, δημότες ή καταγωγή στο Internet) και το 3ο δείγμα (ταυτοποιημένη σχέση με Λευκάδα μέσω email). Στην στατιστική, έχουμε εδώ ένα ψευδο-φυσικό πείραμα (pseudo-natural experiment) και διακοπές (discontinuities). Αυτά τα χαρακτηριστικά προσφέρουν την δυνατότητα να εξετάσουμε την  «ευρωστία» (robustness) των στοιχείων από μια συγκεκριμένη πηγή ή μεθοδολογία.

‘Έτσι  μπορούμε να εξακριβώσουμε αν πράγματι το μέσο πρόσβασης διέφθειρε τα στοιχεία και αν υπάρχει πρόβλημα αντιπροσωπευτικότητας. Επίσης μπορούμε να εξετάσουμε αν το μοτίβο κι η κατανομή των αποτελεσμάτων είναι παρόμοια από δείγμα σε δείγμα.

Είναι Τυχαίο?
Τρία ζητήματα: Η πλατφόρμα του Πανεπιστημίου κατέγραψε όλες τις ψηφοφορίες και σημείωσε τις πολλαπλές ψηφοφορίες από μια συσκευή λόγω της μοναδικής κι αμετάβλητης IP διεύθυνσή της στο διαδίκτυο (δηλ. είναι λάθος η εντύπωση που είχαν μερικοί ότι μπόρεσαν να ψηφίσουν και 15 φορές). Φυσικά, είναι άγνωστο το πόσοι ψήφισαν από πολλαπλές συσκευές. Υπολογίζουμε ότι αυτό το ποσοστό των ψηφοφόρων ήταν μηδαμινό. Από τους 1311 ψηφοφόρους μόνο 2-3 ισχυρίστηκαν ότι ψήφισαν πολλές φορές με μια συσκευή και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ή στοιχεία ως προς την χρήση πολλαπλών συσκευών. Η συντριπτική πλειοψηφία χαιρέτισε το γκάλοπ και ακολούθησε τις οδηγίες. 

Οι συχνές ανακοινώσεις σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ, οι επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις για κοινοποίηση από ομάδες και άτομα (διαδίκτυο και email) και οι αλλαγές στην μέθοδο πρόσβασης στο γκάλοπ (πέρα απ’ το FB και email) είχαν σκοπό να εξασφαλίσουν την πρόσβαση και συμμετοχή στο γκάλοπ με ένα τεράστιο δείγμα 1246 έγκυρων στοιχείων από τα δύο πρώτα δείγματα και ένα σημαντικό δείγμα στο τρίτο δείγμα. Τα παραπάνω μέτρα και το μέγεθος των δειγμάτων εμπνέει εμπιστοσύνη στην διασφάλιση  του τυχαίου.

(4) Απόρρητο και Ανωνυμία. Η πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Βικτώρια και η επαγγελματική μου υπόσταση βοήθησαν στην εμπιστοσύνη του κοινού στο γκάλοπ γενικότερα και στο απόρρητο και την ανωνυμία συγκεκριμένα.

  • Ας μου επιτραπεί να τονίσω τελικά ότι τα αποτελέσματα δεν έχουν σκοπό ν’ αντικαταστήσουν τον πολιτικό λόγο και την συζήτηση για το μέλλον της περιοχής του Κάστρου. Αντιθέτως, όπως και με τις τρεις επιστολές μου στα ΜΜΕ, το πρωταρχικό για μένα ήταν η ενημέρωση και δραστηριοποίηση του κοινού για πιο συλλογικές αποφάσεις και περισσότερο καινοτομικές λύσεις για την αξιοποίηση της περιοχής του Κάστρου με γνώμονα το κοινό καλό.

(Β) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  • ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Ολικό Δείγμα = 1465. Εγκυρα = 1389. ‘Έγκυρες Απαντήσεις (Ερώτηση Q2) = 1860
  • Οι Κάτοικοι-Δημότες Λευκάδας στο γκάλοπ επέλεξαν τα εξής:
    (1) ‘Ένα 93.9% απορρίπτει την πρόταση του ΔΛΤ 
    (2) ‘Ένα 67.6% απορρίπτει κάθε πρόταση για ιδιωτικοποίηση της περιοχής Κάστρου
    (3) ‘Ένα 68.2% προτείνει ο Δήμος να επισκευάσει τα κτήρια του Κάστρου
    (4) ‘Ένα 91.1% ζητά ο Δήμος να πάρει σοβαρά την γνώμη της κοινωνίας για κάθε πρόταση
    (5) ‘Ένα 79.0% ζητά ο Δήμος να διεξάγει δημοψήφισμα για την πρόταση του ΔΛΤ
  • Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 
  • Εξετάσαμε και τις πιθανότητες τα αποτελέσματα να είναι διαφορετικά μεταξύ δύο ορισμών για τους Λευκάδιους και μεταξύ Ανδρών και Γυναικών. Χρησιμοποίησα δύο εναλλακτικά μη-παραμετρικά τεστ (non-parametric). Το Kruskal–Wallis Rank Test και το Kolmogorov–Smirnov Test. Η μόνη σημαντική στατιστικά διαφορά είναι μεταξύ Ανδρών και Γυναικών στους εξής παράγοντες:
    (α) Η υποστήριξη της πρότασης του ΔΛΤ (οι άνδρες είναι τρεις φορές πιο ένθερμοι υποστηρικτές, αν και μειοψηφία)
    (β) Ο Δήμος να κατασκευάσει τα κτήρια (2 + 3 στην ερώτηση Q2)
    (γ) Ο Δήμος να ακούσει σοβαρά τους κατοίκους (ερώτηση Q3)
    (δ) Ο Δήμος να διεξάγει δημοψήφισμα (ερώτηση Q4)
  • Στο 2ο γκάλοπ παρατηρούμε (1) μια σημαντική πτώση στην υποστήριξη της πρότασης του ΔΛΤ, και (2) χαμηλότερη συμμετοχή από άνδρες.  Υποθέτω τρεις πιθανές εξηγήσεις:
    (α) μια ελλιπή κοινοποίηση του 2ου γκάλοπ από τα ΜΜΕ
    (β) η αδυναμία ορισμένων ανδρών να πληροφορηθούν και να συμμετάσχουν.
    (γ) πιθανόν η κοινή γνώμη έχει μετακινηθεί και ένα ποσοστό των ατόμων που είχαν υποστηρίξει την παραχώρηση στο 1ο γκάλοπ έχασαν τον ενθουσιασμό τους για την πρόταση του ΔΛΤ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Από το γκάλοπ που σας παρουσίασα, βγαίνουν τα εξής αμείλικτα συμπεράσματα:

  • Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας είναι άκρως αντίθετη με την πρόταση του ΔΛΤ και την ιδιωτικοποίηση 
  • Σχεδόν ολόκληρη η κοινωνία (στο 90%+) επιθυμεί όπως το ΔΛΤ και ο Δήμος Λευκάδας ζητήσουν την έγκρισή της για κάθε επικείμενη απόφαση για το μέλλον του Κάστρου.
  • Μια μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας (στο 79%) θα ήθελε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασίσει η κοινωνία αν το ΔΛΤ μπορεί να παραχωρήσει την περιοχή του Κάστρου σε μεγαλοεπιχειρηματία.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας είναι άκρως αντίθετη με την πρόταση του ΔΛΤ (στο 93%) και κάθε ιδιωτικοποίηση (στο 71%)
  • Η επιμονή ορισμένων «ηγετών» να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση της παραλίας Κάστρου είναι το λιγότερο εγκληματική γιατί πάει βίαια ενάντια στις επιθυμίες της κοινωνίας. Ελπίζουμε το ΔΣ του Δήμου να αφουγκραστεί τον παλμό της κοινωνίας και την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια αντικειμενική κι επιστημονική εκτίμηση των εναλλακτικών λύσεων με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον στην Λευκάδα μας.

    Σας ευχαριστώ πολύ,

Γεώργιος Μεσσήνης

Προηγουμενο αρθρο
Εκδρομή νέων ενορίας Ευαγγελιστρίας στη Ρώμη
Επομενο αρθρο
Δήμος Λευκάδας: Συνάντηση δημάρχου με τον γενικό γραμματέα νησιωτικής πολιτικής για το θέμα του τουριστικού περιπτέρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.