HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΑπόψεις για την παραχώρηση της παραλίας του Κάστρου

Απόψεις για την παραχώρηση της παραλίας του Κάστρου

Είναι πολλοί, απ’ ότι έχω καταλάβει, που δεν έχουν αντιδράσει ακόμα ή έστω δεν έχουν εκφράσει δημόσια γνώμη για το Κάστρο, για το πώς έχει αποφασίσει ο Δήμος να το μεταμορφώσει. Και ο λόγος της μη αντίδρασης φαίνεται να είναι ο ίδιος: κανένας μας δεν πιστεύει ότι ο Δήμος, ο Δήμος που έχει σαν καθήκον του να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των δημοτών του, θα απαγορεύσει σ’ αυτούς τους δημότες να χρησιμοποιούν στο μέλλον την παραλία του Κάστρου, σίγουρα την  πιο κοντινή, τη μόνη προσβάσιμη με τα πόδια για κάθε ηλικία, και ίσως την καλύτερη παραλία  της πόλης. 

Και πως ξεκίνησε όλο αυτό ? Από την επιθυμία του Δήμου να καταστήσει την παραλία όσο πιο ελκυστική (καθαρή , με υποδομές ) γίνεται για τους δημότες και τους επισκέπτες του!! Απίθανο ακούγεται, αστείο φαίνεται , αλλά είναι ακριβώς αυτό: προκειμένου η παραλία να αναβαθμιστεί για όσους θέλουν να τη χρησιμοποιούν αλλάζει το καθεστώς της έτσι που να μη μπορούν να τη χρησιμοποιούν …  Θα χρησιμοποιείται μόνο από τους πελάτες  του ξενοδοχείου που προβλέπει η σχετική επιχειρηματική πρόταση, ενώ όπως σχεδόν με υπερηφάνεια μας ενημέρωσε ο Δήμος θα υπάρχει ελεύθερος διάδρομος προς τη θάλασσα πλάτους 3,00 μέτρων! Το Κάστρο, με άλλα λόγια, παραμένει ελεύθερο για όποιον θέλει να πάει να πνιγεί αλλά καθίσταται απαγορευτικό για όλους αυτούς που το χρησιμοποιούν σήμερα. 

Πραγματικά μου φαίνεται αχρείαστο ( αστείο μου φαίνεται για να είμαι ειλικρινής) να αντιπαραβάλω την απώλεια της παραλίας με το ενοίκιο των 4.000/μήνα + ποσοστών επί του τζίρου. Θεωρώ τόσο μεγάλη τη μείωση στο επίπεδο ζωής του Λευκαδίτη (αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει το Δήμο να βελτιώσει)  που οποιαδήποτε ιστοριούλα για “πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία της πόλης” ακούγεται σαχλή. Και καλά τα πολλαπλασιαστικά οφέλη, οι πολλαπλασιαστικές ζημιές δεν έχουν απασχολήσει κανέναν τους? Κάτι μου λέει ότι και μόνο αν μετρήσουμε το τι θα ξοδεύουν οι εκατοντάδες κόσμου που πάνε σήμερα περπατώντας ως το Κάστρο για να πάνε σε άλλη παραλία θα ξεπεράσουμε αυτό το … φράγμα των 4.000. Άσε που με τις αυξήσεις στο κόστος των οικοδομικών εργασιών, από τη μέρα που υποβλήθηκε η πρόταση, μπορεί να χρειαστεί ο Δήμος  να βάλει και κάτι από την τσέπη του προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση , έτσι αποφασισμένος που φαίνεται.

Όσοι νομίζουν ότι όπως μας υποχρέωσαν να ‘συνηθίσουμε’ ένα παρατημένο Κάστρο θα μας κάνουν να συνηθίσουμε κι ένα αποκλεισμένο Κάστρο κάνουν λάθος, μεγάλο λάθος. 

Κώστας  Βαγενάς
Πολ. Μηχανικός

Προηγουμενο αρθρο
Το Παραδοσιακό Κόσμημα της Λευκάδας στο φυσικό του χώρο
Επομενο αρθρο
Έναρξη 60ου Διεθνούς Φεστιβάλ φολκλόρ της Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.