HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΑυτές οι άξιες γυναίκες

Αυτές οι άξιες γυναίκες

Γνωρίζω αρκετά καλά τον τρόπο που μεγάλωσαν αυτές οι άξιες γυναίκες -σπανίζουν στις μέρες μας. Τις συναντάμε κυρίως στα χωριά και τις θαυμάζουμε απεριόριστα.  Μεγάλωσαν με μεγάλες «απαιτήσεις» από τις οικογένειες τους, τον περίγυρο τους και κυρίως από τις ανάγκες της ίδιας της ζωής. Έπρεπε να είναι το ίδιο «καλές», να έχουν πολλές δεξιότητες, σε κάθε τομέα της προσωπικής και κοινωνικής ζωής τους και το μυαλό τους να δουλεύει ασταμάτητα.  Με την ίδια «άνεση» που  έφερναν  βόλτα τις δουλειές του νοικοκυριού, το μεγάλωμα των παιδιών, είχαν «λόγο» και μάλιστα ισχυρό σε σοβαρές και καίριες αποφάσεις της οικογένειας και του  βίου τους.

Η Ντίνα Κατωπόδη μου θυμίζει έντονα την αξιοσύνη αυτών των γυναικών. Ζει στην Καρυά. Μεγάλωσε τρία παιδιά και έχει έξι εγγόνια. Δεν την γνωρίζω προσωπικά αλλά τα τελευταία 8 χρόνια, για τις ανάγκες αυτής της σελίδας, την έχω συναντήσει αρκετές φορές και σε διαφορετικούς «ρόλους», που έκτος από  δεξιότητα χρειάζονταν και γερό μυαλό.

Στην αναπαράσταση του «Χωριάτικου Γάμου» την καμάρωσα άλλοτε σαν προξενήτρα και άλλοτε να συμμετέχει στην παρασκευή της πίτας του γάμου, φορώντας την παραδοσιακή φορεσιά τόσο άνετη λες και την φορούσε μια ζωή.  Στις περισσότερες εκδηλώσεις του «Απόλλωνα Καρυάς», είναι πάντα παρούσα σε διάφορα πόστα και στην παρακάτω φωτογραφία φτιάχνει στα παιδιά παλούμπες και σταυρούς για τα Χριστούγεννα.

Η Ντίνα, παντρεύτηκε πολύ μικρή τον Ανδρέα Κατωπόδη.   Μαζί με τον γιο τους Αριστοτέλη δουλεύουν το ελαιουργείο στην Καρυά. Η Ντίνα είναι η ψυχή του ελαιουργείου στην κυριολεξία. Από όταν θα περάσει την είσοδο η ατμόσφαιρα αλλάζει. Καθαρίζει και ταχτοποιεί το τραπέζι. Φέρνει φρέσκο ψωμάκι κομμένο σε φέτες για να γίνει η δοκιμή του νέου λαδιού. Στο τραπέζι υπάρχει κρασί, τσίπουρο, αρμυροσαρδέλες και λαδοκούλουρα, τα κατάλληλα εδέσματα για ένα λιτρουβιό.

Είναι ακούραστη και πανταχού παρούσα. Είναι έξυπνη και χαίρεσαι να κουβεντιάζεις μαζί της. Την παρακολούθησα να βάζει το λάδι στα δοχεία, να κάνει οξυμέτρηση του λαδιού, να ανεβοκατεβάσει τους μοχλούς των μηχανημάτων και σίγουρα θα κάνει και άλλα που δεν πρόλαβα να παρακολουθήσω.

Προηγουμενο αρθρο
Πολυχώρος Πολιτισμού, Γραμμάτων και Τεχνών, στο ΤΑΟΛ στο Κάστρο
Επομενο αρθρο
Πνευματικό Κέντρο: σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής για νέους μέχρι 30 ετών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.