Γεύσεις από την Λευκάδα
Πέρα από τις διάσημες παραλίες και τα γραφικά ορεινά χωριά, η όμορφη Λευκάδα, παράγει εκλεκτά προϊόντα που φημίζονται για τη μοναδικότητα και τη γεύση τους.
Αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της είναι η παραδοσιακή κουζίνα, που αξίζει να δοκιμάσουν όσοι επισκέπτονται το νησί.
Κύρια προϊόντα του νησιού είναι το παρθένο ελαιόλαδο, το μέλι, το κρασί (μια σπάνια ποικιλία «Βερτζαμί»), θεωρείται το καλύτερο στη χώρα. Μαζί με όλα τα «καλούδια» του βουνού και της θάλασσας, συνθέτουν ένα γαστρονομικό μωσαϊκό.
Παραδοσιακά προϊόντα ειναι, οι υπέροχες και βραβευμένες φακές «Εγκλουβής», (μια σπάνια ποικιλία που ευδοκιμεί στο ομώνυμο χωριό), το ονομαστό σαλάμι αέρος με ήπιο άρωμα σκόρδου και ολόκληρους κόκκους πιπέρι και το θαυμάσιο, αλλά, δυστυχώς, δυσεύρετο, αυγοτάραχο, που παράγεται σε τοπικό επίπεδο. Όλα συνθέτουν το σήμα κατατεθέν της Λευκαδίτικης κουζίνας.
Ανάλογα με την εποχή, οι νοικοκυρές της Λευκάδας, παρασκευάζουν νόστιμες σπιτικές πίτες με άγρια αρωματικά χόρτα, με ρύζι (ριζόπιτα) ή ζυμαρικά (μακαρονόπιτα), με γλυκιά κολοκύθα, «μπριάμι» (με φρέσκα πράσινα κολοκυθάκια) και, φυσικά, την παραδοσιακή, «λαδόπιτα», που γίνεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Άλλα φημισμένα τοπικά πιάτα περιλαμβάνουν: παστό μπακαλιάρο μαγειρεμένο με πατάτες, σουπιές με το μελάνι και ρύζι, γλυκόξινο «σοφιγάδο» (μοσχάρι με κυδώνια και πετιμέζι), «κοκοτόs» (κόκορας ή μοσχάρι) με χοντρά μακαρόνια σε μια πλούσια αρωματική σάλτσα, «σαβόρο», ψάρι που σερβίρεται σε σάλτσα με άφθονο δενδρολίβανο και φυσικά, φακές που συνοδεύονται με «ριγανάδα» (ξερό ψωμί εμποτισμένο με ελαιόλαδο, ξύδι, ρίγανη και αλάτι).
Από τις «γλυκές αμαρτίες» ξεχωρίζουν τα παστέλια και τα μαντολάτα, ένα αναψυκτικό που ονομάζεται «σουμάδα» (από πικραμύγδαλο) και τα τοπικά λικέρ όπως το «ροζολί» με γεύσεις κανέλα, πορτοκάλι, μέντα ή τριαντάφυλλο.
Πηγή: www.visitgreece.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια