HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΗ Οικία Βλαντή είναι το σημερινό ξενοδοχείο Santa Maura

Η Οικία Βλαντή είναι το σημερινό ξενοδοχείο Santa Maura

Το παρακάτω καρτ ποστάλ είναι των αδελφών Τσιρίμπαση  και προέρχεται από τις εκδόσεις  «Ασπιώτη». Εικονίζεται το μεγάλο αρχοντικό της οικογένειας Βλαντή το οποίο ανήγειρε ο Ανδρέας Βλαντής στα 1860. Είναι το γνωστό μας ξενοδοχείο Santa Maura, που βρίσκεται στον πεζόδρομο της Λευκάδας, σχεδόν απέναντι, από την κάτω Βρύση.



Ο γιος του Ανδρέα Βλαντή, Σπυρίδωνας Βλαντής, έμεινε στο αρχοντικό μετά το πέρας των σπουδών του στην Ιταλία. Υπήρξε πρόεδρος της Φιλαρμονικής το 1895 καθώς και το 1902-1913 και μέχρι το θάνατο του το 1938, επίτιμος πρόεδρός της. Όπως μας πληροφορεί ο Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, υπήρξε επίτιμος πρόξενος της Ιταλίας από το 1883 και της Γαλλίας από το 1914. 

Πέθανε άτεκνος το 1938 και στη διαθήκη του όρισε κληρονόμους τις κόρες της αδελφής του, η οποία είχε παντρευτεί τον Γάλλο στρατιωτικό αρχίατρο Ανδρέα Τιρό τον οποίον και ακολούθησε στη Ντιζόν της Γαλλίας. Αυτές το 1952 δι’ αντιπροσώπου αφού δεν είχαν έρθει ποτέ στη Λευκάδα, πούλησαν το αρχοντικό στην Άννα Σταματέλου η οποία συνέχεια το μετέτρεψε στο γνωστό ξενοδοχείο Santa Maura. 

Στον πάνω όροφο του οικήματος στεγάστηκε ο Ορφέας από το 1943 μέχρι το 1952. Φωτογραφία δεκαετίας 1980.

Το αρχοντικό όπως είναι φυσικό υπέστη μεταβολές λόγω των σεισμών, όπως του 1869 και αυτών που ακολούθησαν.  Οι σημαίες και τα μη διακρινόμενα εθνόσημα δεν είναι άλλα από αυτά της Ιταλίας και της Γαλλίας των οποίων, ο Σπυρίδωνας Βλαντής υπήρξε πρόξενος…

Ο Ανδρέας Βλαντής Γεννήθηκε το 1811 ή το 1813 στη Λευκάδα, και πατέρας του ήταν ο Σπυρίδων Βλαντής. Σπούδασε νομική στην Ιόνιο Ακαδημία, από όπου αποφοίτησε το 1835 έχοντας ως καθηγητές τον Ανδρέα Μουστοξύδη και τον Χριστόφορο Φιλητά. Παράλληλα παρακολουθούσε τα ιδιαίτερα μαθήματα του Ανδρέα Κάλβου στην Κέρκυρα και στη συνέχεια μετέβη στη Σιένα όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές. Επέστρεψε στη Λευκάδα όπου άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα, υπηρετώντας ως υπάλληλος στη Γερουσία, ενώ την περίοδο από το 1850 έως το 1856 διετέλεσε γραμματέας της Ιονίου Βουλής. Το 1862 διορίστηκε πρόεδρος των πρωτοδικών στην Ιθάκη, απέρριψε όμως τη θέση αυτή για λόγους υγείας. Μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864, εκπροσώπησε τη Λευκάδα στην ελληνική Εθνοσυνέλευση. Απεβίωσε το 1885 στη Λευκάδα

Σπυρίδων Βλαντής (1855-1939). Γιος του Ανδρέα Βλαντή. Λόγιος διακεκριμένος φώτισε σημαντικά την ιστορία της Λευκάδας με σειρά ιστορικών μονογραφιών. Γλωσσομαθής και μεγάλης μορφώσεως άπλωσε τα ενδιαφέροντά του και ευρύτερα. Έγραψε: «Η Λευκάς υπό τους Φράγμους, τους Τούρκους και τους Ενετούς», «Οι Γάλλοι εν Λευκάδι», «Η νήσος Λευκάς και αι πόλεις αυτής ανά τους αιώνας». «Η δράσις του Ιωάννου Καποδίστρια εν Λευκάδι», «Η εθνική δράσις του Ιωάννου Ζαμπελίου και βιογραφία Αθαν. Ψαλίδα», «Το γλωσσικόν ζήτημα Ελλήνων και Ιταλών», «Λόγος υπ΄΄ερ αναπαύσεως της ψυχής Ιωάν. Βαλαωρίτου». Με την ευκαιρία της 100ετηρίδος του Ναπολεοντείου Κώδικος έγραψε «Memoires sur les Modifications indroduites dans le code Ionien”. Σ’ εφημερίδες και περιοδικά δημοσίευσε επίσης πολλά άρθρα και μονογραφίες.

Την εικόνα μας βοήθησε να «διαβάσουμε» με τις σημαντικές πληροφορίες που μας έδωσε  ο Βασίλης Φίλιππας.

Προηγουμενο αρθρο
Συνάντηση Δήμαρχου με νέο Διοικητή Πυροσβεστιών Υπηρεσιών Ν. Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Βοιωτία: Νεκρές δύο μοναχές από φωτιά σε μοναστήρι

1 Σχόλιο

  1. Αναγνώστης
    2 Φεβρουαρίου 2024 at 22:17 — Απάντηση

    Ανδρέας Κάλβος. Ανέκδοτα και αθησαύριστα κείμενα Σπ. Ι. Ασδραχάς doi: 10.12681/er.9623 Ο Ε Ρ Α Ν Ι Σ Τ Η Σ, Τεύχος 9/10 ‘Ακαδημίας),

    «Γύρω από τα ιδιωτικά μαθήματα του Κάλβου στην Κέρκυρα (σελίδες 106-110)

    Παραδίδεται ότι ο Κάλβος πριν ακόμη διοριστεί στην ‘Ιόνιο Ακαδημία άρχισε να κάνει ιδιωτικά μαθήματα στην Κέρκυρα, στην αρχή σαν οικοδιδάσκαλος στην οικογένεια του Ευτύχιου Ζαμπέλη” τα ιδιωτικά μαθήματα τα συνέχισε και αργότερα, καθώς δε μπόρεσε, ϋστερ’ άπο τρεις καθηγεσίες (1826-7, 1836-7, 1840-1), να στεριώσει μέσα στην Ακαδημία.
    Άπό τις πληροφορίες σχετικά μέ τα ιδιωτικά του μαθήματα δυο προέρχονται άπο μαθητές του, τον ‘Ανδρέα Λασκαράτο ‘ και το λευκαδίτη πολιτικό Μάρκο Τσαρλαμπά . Σύμφωνα μέ τίς πληροφορίες του δεύτερου, ο Κάλβος «έσύστησεν ίδιον σχολείον προς το έτος 1835-1836, «εις ό έφοίτων πολλοί» και όπου δίδασκε ελληνικά, λατινικά, ιταλικά, γαλλικά, αγγλικά, φιλοσοφικά, γεωγραφία, αστρονομία.
    “Ενα ανέκδοτο έγγραφο έρχεται να δώσει μια καθαρότερη μορφή στίς πληροφορίες μας για τίς ιδιωτικές παραδόσεις του Κάλβου’ πρόκειται για μια βεβαίωση συνταγμένη ιταλικά άπο τον ίδιο τον Κάλβο στις 2 Νοεμβρίου 1837 για έναν άπο τους μαθητές του, τον λευκαδίτη ‘Ανδρέα Βλαντή. Ό Βλαντής (1813-1885), γνωστός κυρίως για το «Νομοτεχνικά Λεξικό» που συνεξέδωσε μέ τον ‘Ιωάννη Οικονομίδη *, τελειώνει στα 1831 τίς σπουδές του στο «δευτερεύον σχολείο» της Λευκάδας και στα 1833 εγγράφεται στη Νομική σχολή της ‘Ιονίου ‘Ακαδημίας, άπ’ όπου αποφοιτά στα 1835. Τα ιδιωτικά μαθήματα του Κάλβου τα παρακολούθησε προτού εγγραφεί στην ‘Ακαδημία, της οποίας τα μαθήματα άρχιζαν τον ‘Οκτώβρη και τελείωναν το Μάη της επόμενης χρονιάς. Τη βεβαίωση του Κάλβου, έκδομένη τέσσερα χρόνια αργότερα, θα τη χρειαζόταν να τη χρησιμοποιήσει σαν ένα πιστοποιητικό «ευδόκιμης σπουδής” ….αν είναι έτσι, τότε έχουμε κι ένα τεκμήριο ενδεικτικό για τη σημασία πού έδιναν στα ιδιωτικά μαθήματα του Κάλβου.
    H βεβαίωση αυτή, γραμμένη σε «σφραγιστό χάρτη» των 6 πεννών, βρίσκεται σέ ένα φάκελο του Άρχειοφυλακείου Λευκάδας μέ τον τίτλο «”Έγγραφα άφορώντα είς τον Άνδρέαν Βλαντήν» και χωρίς άλλη ένδειξη ‘•
    Ο φάκελος αυτός, καθώς κ’ ένας άλλος μέ έγγραφα σχετικά μέ τον πατέρα του ‘Ανδρέα, τό Σπυρίδωνα – Μάρκο Βλαντή (1782 ––1857), προέρχεται άπο το οικογενειακό αρχείο των Βλαντήδων καί έχει σχηματιστεί από το γιο του ‘Ανδρέα, τον ιστορικό Σπυρίδωνα.
    (Η βεβαίωση):
    l r Corfu, 2 Novembre 1837.
    Certifico io sottoscritto avere il Sig : e Andrea Vlandì seguito nelV anno 1833, il mio Corso privato di Psicologia, Logica, e Morale, e che nelle sue lezioni diede non equivoche prove di attività intellettuale e di virtuose esposizioni. In fede che— A Kalvo

    Οί παραδόσεις λογικής, ηθικής καί ψυχολογίας δέν έχουν σχέση μέ τα μαθήματα τα όποια θα παρακολουθούσε ο Βλαντής στή Νομική Σχολή, και έτσι ή θητεία του κοντά στον Κάλβο δέν ήταν μια προπαρασκευή για τα σπουδαστικά του καθήκοντα στο Πανεπιστήμιο.
    Βοηθούμαστε μ’ αυτόν τον τρόπο να δούμε τί ανάγκες εξυπηρετούσαν οί ίδιωτικές παραδόσεις του ποιητή: δέν άπόβλεπαν, στο σύνολο τους τουλάχιστο, να υποβοηθήσουν τους τροφίμους της δημόσιας εκπαίδευσης στις σχολικές τους υποχρεώσεις, άλλα να προσφέρουν μια παιδεία παράλληλα και ανεξάρτητα από όποια έπαιρναν οί σπουδαστές στα δημόσια εκπαιδευτήρια.

    Οί πληροφορίες του Μάρκου Τσαρλαμπά κάνουν λόγο για παραδόσεις πού προσιδιάζουν σε ένα εγκυκλοπαιδικό πνεύμα και πού, ίσως, ήταν προορισμένες για τους μικρότερους σπουδαστές’ αντίθετα, ο Λασκαράτος και το παραπάνω έγγραφο μιλούν για ανώτερα ή ομοιόμορφα, αναφορικά με το περιεχόμενο τους, μαθήματα, προορισμένα για σπουδαστές πού είχαν τελειώσει την εγκύκλια παιδεία τους.

    Σχετικά μέ τή θητεία του στον Κάλβο ή Βιογραφική άφήγησις, παραδίδει : «Ό Βλαντής προσέτι ήκροάσθη έπί εν ολόκληρον έτος των φιλοσοφικών καί φιλολογικών παραδόσεων του “Ανδρέα Κάλβου του ιδιότροπου άλλα καί μεγάλου εκείνου ποιητού της “Αύρας”». …

    Καταχωρίζονται έδώ ορισμένα ανέκδοτα τεκμήρια σχετικά μέ τις σπουδές του Βλαντή στο «δευτερεύον σχολείο» της γενέτειρας του καί στην ‘Ιόνιο ‘Ακαδημία’ τα τεκμήρια αυτά άπόκεινται στό Άρχειοφυλακεΐο της Λευκάδας στο φάκελλο «”Εγγραφα άφορώντα είς τον Άνδρέαν Βλαντήν». ….
    Ό κ. ‘Ανδρέας Βλαντής εσπούδασε τακτικώς την Έλληνικήν Γλώσσαν εις το Δευτερεύον Σχολείον τής Λευκάδος, καθ”‘ ό’λον το διάστημα τεσσάρων Σχολαστικών Χρόνων, με επιμέλειαν και ικανήν επίδοσιν’ εξετάσθη καί εκρίθη “Αριστος.
    Δίδεται είς αυτόν το παρόν πιστοποητικόν, εσφραγισμένον τη σφραγίδι του Δ.ος Σχολείου δια να τον χρησιμεύση είς πάσαν περίστασιν.
    ‘Αγία Μαύρα Ό Διευθυντής 25 ‘Ιουλίου Ν. 1835 Βικέντιος Ναννούτζη (III).

    Ίόνιον Πανεπιστήμιον: Ό “Εφορος του ‘Ιονίου Πανεπιστημίου, Δρ. Κωνσταντίνος ‘Ιερομόναχος οΤυπάλδος, πιστοποιεί οτι ο Κύριος ‘Ανδρέας Βλαντής Λευκάδιος από του 1833-34 μέχρις όλου του 1835-36 σχολαστικού έτους εχρημάτισε μαθητής τών Νομικών μαθημάτων είς το Ίόνιον Πανεπιστήμιον, έχων συμμαθητάς, μεταξύ τών άλλων, καί τους ακολούθους Κυρίους Γεώργιον Τυπάλδον- Δημήτριον Λέσην -Νικόλαον Πεταλάν -Δημητριον Σπανόπουλον-Ίωσηφ Σκάρπαν- Χαραλάμπη Γουργουράκην – καί Ίωάννην και ‘Εμμανουήλ Λαζαρέτην, ώς εξάγεται τούτο από τα εν τω Έφορείω σωζόμενα έγγραφα.
    Διό είς ενδειξιν της αληθείας δίδεται προς αυτόν, κατ’ αίτησιν τοΰ ιδίου, το παρόν πιστοποιητικόν, φέρον και την Σφραγίδα του Πανεπιστημίου .
    Εδόθη εν Κέρκυρα, εκ του Έφορείου, την 28 Φεβρουαρίου 1839 Ε.Ν. Κ. ‘Ιερομόναχος ό Τυπάλδος ‘Έφορος του ‘Ιονίου Πανεπιστημίου
    ‘Αθανάσιος Πολίτης Γραμματεύς Άρχειοφΰλαξ ‘…..

    “Ενα αποδεικτικό του Βλαντή για την εγγραφή του στη 2η τάξη του «δευτερεύοντος σχολείου» της Λευκάδας, έκδομένο στις 17.2.1829 άπο τόν Α. Ψαλίδα, τό έχει δημοσιεύσει ο Π. Ροντογιάννης, « Ό ‘Αθανάσιος Ψαλίδας καί ή αρχή της Μέσης Παιδείας στη Λευκάδα, «’Ηπειρωτική Εστία», 3 (1954), σ, 15- 8, 168-72, σ. 17.

    Οι σπουδές του κοντά στον Κάλβο δέν ήταν προπαρασκευαστικές για τό Πανεπιστήμιο. Ο Βλαντής πάντως παρακολούθησε καί τις παραδόσεις του Κ. Άσώπιου (ελληνική φιλολογία), του Άθ. Πολίτη (χημεία), του Θεριανού (φυσική) καί του Κ. Τυπάλδου (θεολογία), ίσως από τα 1832, ένα χρόνο πριν εγγραφεί στή Νομική Σχολή (‘Ανδρέου Βλαντή βιογραφική αφήγησις, σ. 4). 1. Τό έγγραφο αυτό μέ κάποια άλλα προερχόμενα άπό τόν ίδιο φάκελλο βρίσκονται σέ μικροταινία στην ταινιοθήκη του ΚΝΕ (Λευκάδα 1963, F 34), όπου καί τα δημοσιευόμενα στην παραπάνω σημείωση».

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.