HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΗ Παιώνια των Χορτάτων Λευκάδας

Η Παιώνια των Χορτάτων Λευκάδας

Του Γιάννη Μεσσήνη

H παιώνια είναι από τα πιο ενδιαφέροντα αυτοφυή αγριολούλουδα της χώρας µας. Πολυετές, ποώδες φυτό των ορεινών κυρίως περιοχών. Προτιµά ασβεστολιθικά εδάφη και σκιερά τοπία. Το όνοµα Paeonia (παιώνια) το έδωσε ο Θεόφραστος προς τιµήν του Παίωνος, µυθικού ιατρού των αρχαίων Ελλήνων θεών που µετατράπηκε σε λουλούδι από τον Πλούτωνα.

Θεωρείται η βασίλισσα των βοτάνων και  είναι από τα αρχαιότερα και ωραιότερα αγριολούλουδα. Το ρόδο του βουνού, η Βασίλισσα των λουλουδιών, το θεραπευτικό βοτάνι που γιάτρευε τις πληγές του Θεού Άρη στο Τρωικό πόλεμο.

Κανένα άλλο φυτό δεν μπορεί να συναγωνισθεί σε λαμπρότητα τα μεγάλα μελανοπόρφυρα άνθη της. Σε θεά αναγόρευσαν οι Αθηναίοι το μαγικό αυτό φυτό. «Αθηνά Παιωνία», το αποκαλεί ο Παυσανίας. Αιώνες αργότερα, στην Κίνα την ονόμαζαν Hoa wang, «βασιλιά όλων των λουλουδιών»

Η κόκκινη Παιώνια ευδοκιμεί στη περιοχή Natura 2000 (GR2240002) των Χορτάτων Λευκάδας. Επίσης υπάρχει και αναφέρεται στο Βοτανολογικό Μουσείο της Ζυρίχης  από το 1968 με την μεσολάβηση της Ελβετικής αποστολής (CFD) που βρέθηκε και παρέμεινε για μια δεκαετία στη Λευκάδα. Συγκεκριμένα, η  αδερφή ενός μέλους τις αποστολής  τελείωσε το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.  Ήρθε στη Λευκάδα για να κάνει μεταπτυχιακή εργασία  με θέμα τα λουλούδια της Λευκάδας. Ο Πατέρας μου ήταν σαν εργοδηγός στην οργάνωση και ήξερε τα (Γλυκάσκαμια) του βουνού, έτσι έλεγαν τις παιώνιες  οι ντόπιοι).

Στο νησί μας συναντώνται δυο είδη: Η παιώνια η αρσενική (Paeonia mascula) ανθίζει τον Απρίλιο και η παιώνια η εξωτική (Paeonia peregrina), που ανθίζει τον Μάιο μήνα.

Προηγουμενο αρθρο
Π.Ε. Λευκάδας: 60.000 ευρώ για επισκευές στο παλαιό λιμάνι της Βασιλικής
Επομενο αρθρο
Σύβοτα: το λιμάνι του Φόρκυνος - φωτογραφίες του W. Dörpfeld

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.