HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΗ συζήτηση για το Τουριστικό Περίπτερο…

Η συζήτηση για το Τουριστικό Περίπτερο…

Σε χάβρα Ιουδαίων έχει μετατραπεί η συζήτηση -ο θεός να την κάνει συζήτηση- σχετικά με την τύχη της παραλίας του Κάστρου, μετά την υποσχόμενη από τον Δήμο ανάπλαση. Λίγο η δυσκολία προσανατολισμού, λίγο η δυσκολία κατανόησης κειμένου, λίγο η εσκεμμένη παραπληροφόρηση, οι διαφορετικές προσλαμβάνουσες, έχουν δημιουργήσει έναν  πύργο της Βαβέλ.

 Ο Κώστας Αξελός στη «Μοίρα της Σύγχρονης Ελλάδας» γράφει: «Το ελληνικό κράτος ουδέποτε έγινε μορφή με περιεχόμενο, η οποία να διαμορφώνει τα άτομα τα οποία περιέχει. Οι νεοέλληνες… συλλογίζονται και δεν σκέπτονται, μιλούν πολύ και δεν έχουν συντεταγμένη γλώσσα, ρωτούν και απαντούν, αλλά χωρίς συνέχεια»… δεν κατασκευάζουν τον κόσμο, ούτε την ίδια τη χώρα τους δεν ξέρουν να «φτιάχνουν». Οι άνθρωποι της χώρας αυτής κοπιάζουν, αλλά δεν παράγουν έργο».

Θα προσπαθήσουμε να βάλουμε κάποια τάξη στο χάος που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

– Η συζήτηση που πρέπει να γίνεται στην παρούσα φάση δεν αφορά το ΤΑΟΛ και το παλιό εργοστάσιο,  αλλά το τουριστικό περίπτερο που βρίσκεται παραπέρα.

Η ανάπλαση του τουριστικού περιπτέρου για κάποιους, ή η καταστροφή της παραλίας για κάποιους άλλους, δεν είναι η μόνη που προγραμματίζεται. Είναι θέμα χρόνου η «ανάπλαση και ανάπτυξη» της περιοχής, να συνεχιστεί και στο ΤΑΟΛ. Μιλάμε για μια περιοχή από τον πρώην φάρο μέχρι του Καλκάνη. Η ίδια εταιρεία ενδιαφέρεται και για τα δυο. Είναι θέμα χρόνου να κλείσει και με το ΤΑΟΛ η συμφωνία.

-Το τουριστικό περίπτερο και οι λοιπές εγκαταστάσεις του έχουν μεγάλες ζημιές. Η εταιρεία  θα δαπανήσει λέει, ενάμιση εκατομμύριο. Είναι ηλίου φαεινότερο πως, όποιος δαπανά τόσα χρήματα για να νοικιάσει κάτι για 22 χρόνια, και να θέλει, (λέμε τώρα), δεν μπορεί να κάνει ήπια εκμετάλλευση, θα κάνει την πλέον «βάρβαρη». Αλλιώς δεν βγαίνουν τα νούμερα.

Το οικονομικό όφελος του Δήμου είναι επιεικώς αστείο. Θα εισπράττει 4,000 το μήνα και 2,50% επί του τζίρου. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα εισπράττει 100 χιλιάδες το χρόνο. Ένα νούμερο αστείο, αν σκεφτούμε πως το δημοτικό λιμενικό ταμείο έχει μια τεράστια ακτογραμμή σε λιμάνια και τα έχει όλα… μπάτε σκύλοι αλέστε. Αυτό το ποσό θα μπορούσε να το εισπράξει σε ένα μήνα το Λιμενικό ταμείο, αν εκμεταλλευόταν τα λιμάνια του.

Έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται πως το τουριστικό περίπτερο έφαγε τα ψωμιά του και δεν θα μας λείψει αν κατεδαφιστεί. Θα είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεβολιάσει ο τόπος. Δεν πρόκειται για κάποια αξιόλογη οικονομικά επένδυση για τον Δήμο. Τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η εκμετάλλευσή του είναι πολύ περισσότερα από αυτά που θα λύσει. Η έγνοια των περισσοτέρων είναι η τύχη της παραλίας, το κουφάρι του περιπτέρου τους αφήνει αδιάφορους.

Ένα… αστείο επιχείρημα που ακούγεται είναι πως θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας! Πληροφορούμε, πως οι ντόπιες επιχειρήσεις έχουν ήδη πρόβλημα εξεύρεσης προσωπικού. Είναι γνωστό πως στη Λευκάδα σε ειδικευμένες θέσεις, έρχεται για να δουλέψει προσωπικό από πολλά μέρη της Ελλάδας, γιατί δεν υπάρχει ντόπιο.  Για τις θέσεις που δεν χρειάζονται ειδίκευση, κατεβαίνουν… τα βαλκάνια και μας βγάζουν ασπροπρόσωπους.

– Είναι μύθος πως ο Δήμος μπορεί να εξασφαλίσει στους λουόμενους απρόσκοπτη πρόσβαση στην παραλία. Και να  θέλει, δεν θα μπορεί. Όπως δεν μπόρεσε να το κάνει στο Πόρτο κατσίκι, στο Αγιοφίλι, στο Κάθισμα κ.α. Είναι μύθος πως  μπορεί να διασφαλίσει την τήρηση των συμφωνιών όσον αφορά ξαπλώστρες και ομπρέλες. Όπως δεν το κάνει και στις  παραπάνω παραλίες και σε όλες τις παραλίες που έχουν εκδιωχτεί οι Λευκαδίτες.

– Είναι επίσης μύθος πως θα μπορούσε ο Δήμος -ακόμα και αν έβρισκε τα χρήματα για τις επισκευές-  να λειτουργήσει ο ίδιος το τουριστικό περίπτερο. Οι λόγοι είναι γνωστοί, οι δήμοι και το κράτος γενικότερα ποτέ τους δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν  επιχειρήσεις. Ας μην πλατειάζουμε με τα γνωστά.

-Οι επιφυλάξεις όσων εκφράζουν δισταγμούς για την επένδυση είναι συζητήσιμες. Έχουν δίκιο όσοι επικαλούνται  συναισθηματικές δεσμεύσεις με την παραλία.  Έχουν δίκιο και όσοι υποστηρίζουν πως οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα είναι ασύδοτοι. Όταν δεν λειτουργεί σωστά αυτός που πρέπει να βάζει τους κανόνες και να ελέγχει -δηλαδή το κράτος, σε κάθε έκφανσή του-  είναι φυσικό επόμενο και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και η αισχροκέρδεια.

-Σε μια  χώρα που δεν διαθέτει σωστό δημόσιο τομέα δεν μπορεί να υπάρξει  σωστός ιδιωτικός τομέας. Αυτά είναι γνωστά και δημιουργούν ανησυχίες.

– Είναι ύποπτες ή για την ακρίβεια, πρέπει να τύχουν ελάχιστης βαρύτητας, οι απόψεις των ξενόφερτων κατοίκων του νησιού για το θέμα του τουριστικού περιπτέρου.  Όταν κύριε κάνεις μπίζνες στη Λευκάδα και την βλέπεις μόνο ως πηγή πλουτισμού, η γνώμη σου, μην περιμένεις να έχει την ίδια βαρύτητα με τον μόνιμο κάτοικο που πονάει τον τόπο του και είναι συναισθηματικά δεμένος μαζί του.

-Όλοι αυτοί οι νεο- επιχειρηματίες και οι με κάθε θυσία επενδυδολάτρεις, ανιστόρητοι και αγεωγράφητοι ως επί το πλείστον, μακάρι να κερδίσουν πολλά χρήματα για να έχουν την δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν στην Ελβετία -που σέβεται τη φύση και το περιβάλλον. Γιατί αν δεν αλλάξουν μυαλά, έτσι που δεν θα μείνει τίποτα όρθιο σ΄ αυτό το νησί, θα απομείνει άχρηστο. 

Το θέμα του τουρισμού και της ανάπτυξης έχει άμεση σχέση με τη φροντίδα και τη μέριμνα της τοπικής κοινωνίας να προστατεύσει και να αναδείξει τον τόπο της εξασφαλίζοντας πρώτα ποιότητα ζωής στους κατοίκους της  αλλά και στις επόμενες γενιές που θα ζήσουν σ’ αυτόν.

Προηγουμενο αρθρο
Πόρτο Κατσίκι, η εμβληματική παραλία της Λευκάδας [φωτο-βίντεο]
Επομενο αρθρο
Διαδικτυακή Σύναξη Γονέων με θέμα: «Μητέρες Αγίων. Μητέρες Ηρώων. Μητέρες σήμερα;»

3 Σχόλια

  1. Μαρία Λαμπρινού
    11 Μαΐου 2021 at 12:10 — Απάντηση

    Δεν μπορώ με τίποτα να διανοηθώ πως θα θυσιαστεί το φυσικό κάλλος του τόπου και το άμεσο ιστορικό περιβάλλον του φρουρίου Αγίας Μαύρας για μια εφήμερη επένδυση!

  2. Κωνσταντίνος
    4 Φεβρουαρίου 2021 at 08:37 — Απάντηση

    Εντάξει καραντίνα καραντίνα , ασ μας κλείσουν και την παραλία να πηγαίνουμε στην Πρέβεζα για μπάνιο , όσο για τους εργαζόμενους ασ μας φέρουν εισαγωμενους έτσι και αλλιώς ούτε οι ντόπιοι δεν περνούν ντόπιους π.χ. Λευκαδίτης απόφοιτος Ι.Ε.Κ. κατέθεσε βιογραφικό σε 5 μεγάλα ξενοδοχεία ( καί αλλού )να εργαστεί δωρεάν για πρακτική καί δεν τον πήραν πουθενά.

  3. Eleni
    3 Φεβρουαρίου 2021 at 09:07 — Απάντηση

    Έτσι ακριβώς!
    Σε ένα νησί(και κράτος γενικότερα) που η ασυδοσία και η αισχροκερδεια έχουν τον πρώτο ρόλο δεν μπορούμε να μιλαμε για επένδυση που θα διέπεται από όλους τους νόμους του κράτους. Ξέρουμε εκ των προτέρων πως δεν θα τηρηθούν. Το ζούμε κάθε καλοκαίρι σε όσα αναφέρεται το άρθρο και σε ακόμη περισσότερα. Πέρα από την πρόσβαση των Λευκαδιων στην παραλία του Κάστρου και σε κάθε παραλία του νησιού, ας κάνουμε ένα βήμα πίσω κι ας αναλογιστουμε την ομορφιά του. Αυτή μας φέρνει φαγητό στο πιάτο, αυτή μας έχει βοηθήσει ψυχολογικά. Δεν μπορώ με τίποτα να διανοηθώ πως θα θυσιασουμε το φυσικό κάλλος του τόπου προκειμένου να γίνει μια επένδυση κολλοσος η οποία θα αλλάξει τον χαρακτήρα του νησιού, αλλά και ελάχιστα οφέλη θα έχει για τους ντόπιους.
    Το μόνο που χρειάζεται είναι να το αγαπήσουμε πραγματικά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.