HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΘρασύβουλος (Βούλης) Βρεττός: Μια ανεπανάληπτη παρουσία του Φεστιβάλ Φολκλόρ

Θρασύβουλος (Βούλης) Βρεττός: Μια ανεπανάληπτη παρουσία του Φεστιβάλ Φολκλόρ

Στη γειτονιά της Αγίας Παρασκευής στην παλιά πόλη, κάποια στιγμή του 1931, δέχθηκε το πρώτο χάδι της ζωής ο πασίγνωστος Βούλης Βρεττός, αμετανόητος εραστής του ωραίου, πιστός μέχρι θανάτου φίλος του Φεστιβάλ και ανιδιοτελής εργάτης των κοινωνικών, πολιτιστικών και πνευματικών εκδηλώσεων της Λευκάδας, για περίπου 40 ολόκληρα χρόνια.
Αφού τελείωσε το Γυμνάσιο Λευκάδας, φοίτησε στην Υγειονομική Σχολή Αθηνών και εργάστηκε με ζήλο και μεράκι στην Υγειονομική Υπηρεσία Λευκάδας, από την οποία μετά από ευδόκιμη υπηρεσία, συνταξιοδοτήθηκε.

Από μικρό παιδί δραστηριοποιήθηκε στα πολιτιστικά και σημάδεψε με την έντονη και κομψή παρουσία του μια ολόκληρη εποχή.

Πρόσφερε πολύτιμες και ανεκτίμητες υπηρεσίες στο παράρτημα του Εθνικού Ωδείου Λευκάδας σε όλα τα πολιτιστικά σωματεία, με πρώτο και καλύτερο την Ιστορική Φιλαρμονική Λευκάδας, σε πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις καθώς και στα Λευκαδίτικα Καρναβάλια και τα Φεστιβάλ. Τα ωραία και τα μεγάλα.

Στενός συνεργάτης του εμπνευστή και πρωτεργάτη των Γιορτών Λόγου και Τέχνης και του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας, αείμνηστου ΑΝΤΩΝΗ ΤΖΕΒΕΛΕΚΗ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για πάρα πολλά χρόνια του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας και επίσης, το τελευταίο διάστημα, επίτιμο μέλος του, έδωσε τον καλύτερο εαυτό του για τη συνέχιση και την αναβάθμιση του θεσμού των Γιορτών και του Φεστιβάλ, που ήταν η πρώτη του αγάπη.

Για πολλά χρόνια απασχόλησε τη μικρή κοινωνία της Λευκάδας, τον τοπικό τύπο καθώς και τις παρέες του με την καυστική σάτιρά του η οποία πολλές φορές έκαιγε, αναδεικνύοντας από τη φαιδρή τους πλευρά, μεγάλα γεγονότα της λευκαδίτικης κοινωνίας και της επικαιρότητας.

Ηταν ένας καθιερωμένος σατυρικός ποιητής που τα ποιήματα του σφράγισαν μια ολόκληρη εποχή.

Ένα απόγιομα του Οκτώβρη του 2001, κάτω από μια κατ’ εξοχήν Λευκαδίτικη βροχή, ο ΒΟΥΛΗΣ μας αποχαιρέτισε για πάντα, αθόρυβα, ευγενικά, ειρωνικά! Είχε αφήσει για πάντα τα εγκόσμια, κλείνοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο της Πολιτιστικής και Κοινωνικής Ζωής της Λευκάδας που ήταν η μεγαλύτερη αλλά και η ανέκφραστη αγάπη του.

Η μνήμη και η θύμηση του ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ (Βούλη) ΒΡΕΤΤΟΥ θα είναι πάντα ζωντανή όσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα γελάνε, θα δημιουργούν και θα διοργανώνουν αφιλοκερδώς, μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως είναι το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΟΛΚΛΟΡ ΛΕΥΚΑΔΑΣ.

Όλη η Γη είς το ποδάρι,
μια ολόκληρ’ εβδομάδα
όλοι οι Λαοί του Κόσμου
αγκαλιά είς τη Λευκάδα!

στα κοντάρια πέρα-πέρα
κάτω εις τη προκυμαία,
με τον “Ύμνο” αναρτιώνταν
κάθε Έθνους η Σημαία

Και μετά όλα τα νειάτα
των χωρών, π’ένα σωρό,
εχορεύαν μπρος στη στράτα
της Ειρήνης το Χορό!

(Βούλης Βρεττός)

Διαβάστε για τον Βούλη Βρεττό:
Βούλης Βρεττός: Ένας υπέροχος άνθρωπος
Το λευκαδίτικο καρναβάλι στο πέρασμα του χρόνου
Απόκριες του 1970 στη Λευκάδα

Προηγουμενο αρθρο
4η συνάντηση Σεμιναρίου Ιστορίας και Τέχνης - Οδοιπορικό στις Χαμένες Πατρίδες - κ. Χαράλαμπος Λάζαρης
Επομενο αρθρο
Τροχαίο στην Αθηνών-Θεσσαλονίκης: Τραγωδία με τρεις νεκρούς, 21 και 22 ετών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.