HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΙστορία της κατοχής -Με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Χαραλάμπους

Ιστορία της κατοχής -Με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Χαραλάμπους

Ήμαστε στα χρόνια της μαύρης κατοχής . Τότε που η πατρίδα μας στέναζε κάτω από την μπότα του Γερμανού κατακτητή,  που οι πατριώτες  μας  έκαναν αντίσταση  στο στρατό του Άξονα  και που οι δοσίλογου οργίαζαν  στον ελλαδικό χώρο.

Η ιστορία  που παρακάτω θα διαβάσετε, είναι πέρα για πέρα αληθινή  και διαδραματίζεται  στα Φιλιατρά, μια ήσυχη μικρή πολιτεία του νομού Μεσσηνίας 

Φλεβάρης   του 1942!

Φιλοπάτριδες και  ριψοκίνδυνοι κάτοικοι των Φιλιατρών, που δεν ανέχονταν τη σκλαβιά,  δημιουργούν σαμποτάζ  στους Γερμανούς που  στάθμευαν στην πόλη και αμέσως ο Γερμανός  διοικητής του κατοχικού στρατού   δίνει τη συνηθισμένη,  τον καιρό εκείνο, διαταγή: Να συλληφθούν εκατό  Φιλιατρινοί και να οδηγηθούν στην εκτέλεση.

Τρόμος και αγωνία απλώθηκε στην μικρή ,ήσυχη μεσσηνιακή πόλη. Όλοι γνώριζαν ότι τέτοιου είδους διαταγές  εκτελούνται γρήγορα και  πολύ ανησύχησαν . Κλάματα και μοιρολόγια παντού. Κάθε ανθρώπινη επέμβαση –  με τα τότε  δεδομένα,   ήταν αδύνατη. Μόνον ένας μπορούσε να επέμβει. Ο Θεός! Και τούτο τελικά έγινε.

Ο προστάτης και πολύηχος της πόλης Άγιος  Χαράλαμπος έκανε το θαύμα του. Ο Γερμανός διοικητής  είδε στον ύπνο του, το ίδιο βράδυ ένα σεβάσμιο γέροντα να τον επισκέπτεται και επιτακτικά να του ζητεί να αφεθούν ελεύθεροι οι εκατό μελλοθάνατοι,  ειδεμή  ούτε αυτός  ούτε κανείς άλλος πατριώτης του θα επέστρεφε ποτέ στην πατρίδα του. Ο Γερμανός διοικητής  όμως δεν έλαβε  καθόλου υπ’ όψη το μήνυμα και η εμφάνιση του σεβαστού γέροντα επαναλήφθηκε και το επόμενο βράδυ. Ο Γερμανό πολύ ανησύχησε και ζήτησε να βρεθεί , οπωσδήποτε,  ο γέρος με τη μεγάλη γενειάδα. Τον αναζήτησαν παντού και τελικά τον βρήκαν στην εκκλησιά του!  (Ήτανε και είναι πολιούχος  Άγιος της πόλης). Ο Γερμανός τον αναγνώρισε  λέγοντας:  «ετούτος ήταν».

Σε λίγο  η διαταγή απόλυσης γραφόταν και υπογραφόταν και οι Φιλιατρινοί ,  με τη θεϊκή επέμβαση επέστρεψαν στις οικογένειες τους.

Μετά την απελευθέρωση ο  τότε κατοχικός  Γερμανός  διοικητής  των Φιλιατρών κάθε χρόνο  και για πολλά χρόνια ,στη μνήμη του Αγίου, επισκεπτόταν την πόλη, για να  προσκυνήσει την εικόνα του σεβαστού πλέον, και γι αυτόν,  Γέροντα με τη μακριά γενειάδα.

Αυτά μου είπε ο εξαίρετος φίλος  δάσκαλος κ. Νίκος Στυλιανού, με τον οποίο συνυπηρετούσαμε αρκετά χρόνια,  του οποίου ο πατέρας ήταν ένας από τους εκατό συλληφθέντες,  Αγρονόμος τότε    στα Φιλιατρά.-

Θ.Μ

Προηγουμενο αρθρο
ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Λευκάδας: Για την ανάρτηση των δασικών χαρτών
Επομενο αρθρο
Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στο Μεγανήσι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.