HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΚάποιος να κόψει επειγόντως την συκιά από τον τοίχο πριν καταστρέψει το κτίριο

Κάποιος να κόψει επειγόντως την συκιά από τον τοίχο πριν καταστρέψει το κτίριο

Μια συκιά έχει φυτρώσει στον τοίχο του ιστορικού κτιρίου που στέγασε παλιότερα το Γυμνάσιο Λευκάδας. Μέχρι πρόσφατα εκεί στεγαζόταν το Κοινωνικό παντοπωλείο.

Πρέπει να φύτρωσε πριν από χρόνια, αλλά κανένας δεν έδωσε σημασία.

Η συκιά είναι από τα πιο επικίνδυνα δέντρα. Μπορεί   να προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές τόσο στον τοίχο που ακουμπά όσο και στην στατικότητα του κτιρίου.
Έκτος από την συκιά, όπως προσέξαμε σήμερα, στον τοίχο έχει αναπτυχθεί και κισσός, το ίδιο καταστροφικός όπως και η συκιά.

Οι πολιτικοί μηχανικοί γνωρίζουν τον κίνδυνο από τις συκιές στα κτίρια. Πόσο μάλλον σε ένα κτίριο τόσο παλιό. Είναι το πρώτο που κτίστηκε με την γνωστή μέθοδο της ντόπιας αντισεισμικής κατασκευής, το 1825. Τόσο αυτό όσο και το διπλανό κτίριο χρειάζονται γενικότερες επισκευές. Είναι πλήρως εγκαταλελειμμένα στη φθορά του χρόνου.

Το κτίριο είναι σχεδόν 200 ετών. Ανάμεσα από τις πέτρες υπάρχουν αρμοί. Εκεί «φωλιάζουν» και γιγαντώνονται οι ρίζες της συκιάς. Αναπτύσσονται σαν… χταπόδι.

Αν δεν κάνουμε λάθος το κτίριο ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και όχι στον Δήμο, όπως νομίζαμε πριν από κάποια χρόνια.

Ας φροντίσει λοιπόν η Κτηματική άμεσα, όχι μόνο να κόψει την συκιά και τον κισσό αλλά να καταστρέψει τις ρίζες τους, (υπάρχουν διάφορα χημικά), για να μην ξαναγίνουν. Ακόμα, επειδή το προαύλιο  είναι γεμάτο ξύλα και ξερά φύλλα, καλό θα ήταν να καθορίζονταν για τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Κοιτάξτε στις παρακάτω φωτογραφίες τις ρίζες της συκιάς που είχε αναπτυχθεί σε ταράτσα (δημοσίου) κτιρίου, Νηπιαγωγείο Αστακού. Όταν προσπάθησαν να αφαιρέσουν τις ρίζες, έμειναν με το στόμα ανοικτό αφού είδαν ότι ήταν πολυάριθμες και τεράστιες σε μήκος και έμοιαζαν με ένα γιγάντιο δίχτυ από αυτό που χρησιμοποιούν οι ψαράδες. Το δε  μήκος ήταν  εκατονταπλάσιες φορές μεγαλύτερο από το ύψος του δέντρου.

Προηγουμενο αρθρο
Επίσκεψη των παιδιών του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στο Μουσικό Σχολείο
Επομενο αρθρο
Ο Καποδίστριας και η ανασυγκρότηση των πόλεων της Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.