HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΚαλαμίτσι: οικισμός δυσμενούς διαβίωσης

Καλαμίτσι: οικισμός δυσμενούς διαβίωσης

Σε οικισμό δυσμενούς διαβίωσης μετατράπηκε το άλλοτε γαλήνιο Καλαμίτσι. Ακολούθησε τη γρήγορη τουριστική και συνακόλουθη οικοδομική ανάπτυξη της Λευκάδας. Έγινε πόλος έλξης για επισκέπτες και επενδυτές σε τουριστικά καταλύματα.
Ο λόγος;

Η μοναδική θέα του ηλιοβασιλέματος, το δροσερό κλίμα και το ότι βρίσκεται στο επίκεντρο των παραλιών της Δυτικής Λευκάδας, που αποτελούν το βασικό άξονα της διαφημιστικής καμπάνιας του νησιού. (Κάθισμα, Μεγάλη Πέτρα, Καβαλικευτά, Αβάλι, Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνοί κ.τ.λ.)

Πίσω όμως από αυτή την όμορφη εικόνα κρύβεται μια άλλη. Αποκρουστική, εκνευριστική, αγωνιώδης. Αυτή που απειλεί να μετατρέψει την επιθυμητή από όλους διαφήμιση σε δυσφήμιση. Και το χειρότερο – απευκταίο βέβαια – σε τραγωδία.

Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι καθημερινό φαινόμενο το πολύωρο κυκλοφοριακό χάος μέσα στο Καλαμίτσι, καθώς χιλιάδες επισκέπτες διέρχονται με προορισμό τις παραλίες της Δυτικής / Νοτιοδυτικής Λευκάδας.

Ο μοναδικός δρόμος του χωριού είναι πολύ στενός για να ανταποκριθεί σε τέτοιο κυκλοφοριακό φορτίο. Το αποτέλεσμα είναι εκνευριστικό και επικίνδυνο. Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα για ώρες με τους οδηγούς να διαπληκτίζονται και να αγωνιούν για την ασφάλεια τους, οι εικόνες και οι μνήμες από το Μάτι είναι νωπές.

Οι κάτοικοι αναγκάζονται να κάνουν τον τροχονόμο, βάζοντας αυτοκίνητα μέσα στις αυλές των σπιτιών, για να αποσυμφορηθεί ο δρόμος. Έχουν καταγραφεί περιπολικά και ασθενοφόρα να γυρίζουν πίσω προς Δρυμώνα – Εξάνθεια γιατί βρήκαν εκατοντάδες αυτοκίνητα ακινητοποιημένα πριν την είσοδο τους στο Καλαμίτσι. Άλλωστε υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα με φωτογραφίες και βίντεο για την κατάσταση σε όλες τις ηλεκτρονικές εφημερίδες της Λευκάδας και όχι μόνο.

Κι ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια, γι αυτό άλλωστε ξεκίνησαν οι διαδικασίες πριν από είκοσι χρόνια και πλέον για την κατασκευή δρόμου παράκαμψης του Καλαμιτσίου Περιφερειακά – οι αιρετοί του νησιού μας κατάφεραν μετά από τόσα χρόνια να είμαστε ακόμα στην αρχή.

Κωλυσιεργούν, επιρρίπτοντας τις ευθύνες της καθυστέρησης στους προηγούμενους. Ο νυν Αντιπεριφερειάρχης στους πρώην. Οι μελλοντικοί νυν στους μελλοντικούς πρώην. Όμως δεν πάει άλλο.

Η καθημερινότητα του πολίτη και η ποιότητα ζωής που ευαγγελίζονται, χρόνια τώρα οι αιρετοί όλων των βαθμίδων, δεν υπάρχει!
Οι κάτοικοι γυρεύουν απαντήσεις και κυρίως ΕΡΓΑ.

Τέλος, οι υποσχέσεις, τα ευχολόγια και η μετάθεση ευθυνών. Την έχουμε ξαναζήσει. Ας μην την ξαναζήσουμε μετά από κάποια τραγωδία.

Δημήτρης Προβόπουλος Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ ε.α.
Διονυσία Καρύδη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής  «Η Αγία Μαύρα».

(Δημοσίευμα της εφημερίδας: «Ηχώ της Λευκάδας», φύλλο 211.)

Προηγουμενο αρθρο
Κυκλοφόρησε το 211ο φύλλο της εφημερίδας «Ηχώ της Λευκάδας»
Επομενο αρθρο
Δήμος Λευκάδας: 3.404.524 ευρώ προς την αγροτική οδοποιία στη Λευκάδα

1 Σχόλιο

  1. Καλαμιτσωτης
    3 Οκτωβρίου 2021 at 09:20 — Απάντηση

    Προβλετετε το μέλλον κι ειναι θλιβερό!!
    Αν λέγατε και για τους δρόμους που οδηγούν στις εξειρετικές παραλίες του καλαμιτσιού θα ειχατε ολοκληρώσει την απαξίωση των υπευθύνων. Οι πίσω απ το καλαμίτσι δρόμοι,ειναι μια ντροπή και η αυθαιρεσία και η καμόρα για τα αυθαιρετα παει σύνεφο..
    Δεν ακουει κανεις. Απλα κανουν ευχες και φωτογραφιζονται

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.