HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΚόντρα στη Λευκάδα για δύο τουριστικές αξιοποιήσεις

Κόντρα στη Λευκάδα για δύο τουριστικές αξιοποιήσεις

Γιώργος Λιάλιος

Αναστάτωση στην κοινωνία της Λευκάδας προκαλούν η μετατροπή παλαιού οινοποιείου σε ξενοδοχειακό συγκρότημα και η μίσθωση του παλαιού τουριστικού περιπτέρου, όλα κοντά στην πρωτεύουσα. Τοπικοί φορείς διαμαρτύρονται ότι οι δρομολογούμενες επενδύσεις παραβιάζουν τη νομοθεσία, ενώ εκφράζουν την ανησυχία ότι η παραλία θα καταληφθεί από ομπρελοκαθίσματα και η πρόσβαση των πολιτών θα περιοριστεί. Ο πωλητής και οι μισθωτές των δύο εγκαταστάσεων υποστηρίζουν ότι οι επενδύσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς εγκρίσεις, επομένως θα είναι νόμιμες και ότι αυτές θα αναβαθμίσουν την περιοχή. Η περιοχή του Κάστρου της Αγίας Μαύρας είναι μια μικρή χερσόνησος, μπροστά από την πόλη της Λευκάδας. Στην περιοχή υπάρχει ένα παλαιό κυκλικό τουριστικό περίπτερο και ένα κτίριο λουτρικών εγκαταστάσεων, εγκαταλειμμένα εδώ και 20 χρόνια (ανήκει στο Δημόσιο και έχει παραχωρηθεί κατά χρήση στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο). Και ένα παλαιό οινοποιείο, το οποίο ανήκει στον αγροτικό συνεταιρισμό Λευκάδας (ΤΑΟΛ). Και τα δύο βρίσκονται στην α΄ ζώνη προστασίας αρχαιολογικού χώρου, σε περιοχή Natura και στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου.

Ο διαγωνισμός για τη μίσθωση του τουριστικού περιπτέρου βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει αναδείξει ανάδοχο, ο οποίος προσπαθεί να εξασφαλίσει τις αδειοδοτήσεις. Αφορά τη δημιουργία εστιατορίου – αναψυκτηρίου, ενώ ο διαγωνισμός για τη μετατροπή του παλαιού οινοποιείου σε ξενοδοχείο προσεβλήθη δικαστικά και έχει σταματήσει, εν αναμονή της απόφασης σε δεύτερο βαθμό. Υπό αυτά τα δεδομένα, η Ομοσπονδία των Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θεοφύλακτος Λογοθέτης, οι επενδύσεις είναι ασύμβατες με το προστατευτικό καθεστώς της περιοχής. Μάλιστα η μίσθωση του περιπτέρου αδειοδοτήθηκε από το υπ. Πολιτισμού αλλά όχι και από το τοπικό συμβούλιο αρχιτεκτονικής, που εξέφρασε αντιρρήσεις.

Αφορούν τη μετατροπή παλαιού οινοποιείου σε ξενοδοχείο και τη μίσθωση του παλαιού τουριστικού περιπτέρου.

Από την πλευρά τους οι διαχειριστές – ιδιοκτήτες των δύο χώρων υποστηρίζουν ότι οι επενδύσεις θα αναβαθμίσουν τουριστικά το νησί. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΑΟΛ, Θωμάς Κατωπόδης, ο συνεταιρισμός είναι χρεωμένος και η ακίνητη περιουσία υποθηκευμένη, με την τράπεζα να πιέζει για την πώλησή της. «Ο πρώτος στον οποίο απευθυνθήκαμε για να αγοράσει το οινοποιείο ήταν ο δήμος. Ομως ο δήμος προσέφερε την αντικειμενική αξία και η τράπεζα δεν συναίνεσε», αναφέρει.

«Η παραχώρηση του τουριστικού περιπτέρου θα ολοκληρωθεί εάν και εφόσον ο ανάδοχος λάβει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις», λέει ο επικεφαλής του Λιμενικού Ταμείου, Σπύρος Καρβούνης. «Η πρόσβαση των πολιτών στην παραλία θα μείνει ελεύθερη και η αναβάθμιση των κτιρίων θα δώσει τουριστικό ενδιαφέρον». Ανάλογη είναι και η άποψη του δημάρχου του νησιού, Χαράλαμπου Καλού: «Υπάρχει ρητή δέσμευση στον διαγωνισμό για απρόσκοπτη πρόσβαση και διέλευση στην παραλία».

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

Προηγουμενο αρθρο
Τα άνθη της Φλαμουριάς. Στη γιορτή της Φανερωμένης γεμίζουν από πεταλούδες και μέλισσες
Επομενο αρθρο
Εσπερινός στη Μονή φανερωμένης

5 Σχόλια

  1. Aella
    17 Ιουνίου 2022 at 02:38 — Απάντηση

    You don’t understand… So? What is the point of this comment? You visit the island for a couple of days. We live here. What you think on the matter is not relevant. These are landmarks and part of the history of the island. Both important works of architecture. They should be treated differently. We should be treated differently.

  2. Αγιομαυριτης
    13 Ιουνίου 2022 at 13:25 — Απάντηση

    Ο “αλλεγρος” έχει να απαντήσει σε ένα τόσο σοβαρό θέμα με ειρωνία…αλλά αφού κατάλαβε αυτό είμαστε άξιοι της τύχης μας……

    • αλλέγρος
      13 Ιουνίου 2022 at 20:35 — Απάντηση

      Με ειρωνεία ναι, το δέχομαι. Αλλά πε μου ένα από όσα λέω που να είναι ψέμα ( άθλια συντρίμια, ούρηση, αφόδευση, “άρωμα”, σαράντα χρόνια μούγκα γι’ αυτό το χάλι). Είμαι όλος αυτιά.

  3. αλλέγρος
    12 Ιουνίου 2022 at 10:03 — Απάντηση

    Ναι αλλά άμα μπει ο σατανάς (=ιδιώτης επιχιρηματίας) κόβεται “η ελεύθερη πρόσβαση στο λαό” (=δεν θα μπορούμε να ουρούμε και να αποπατούμε ελεύθερα), οποτε χάνεται η ομορφιά και κυρίως το “άρωμα” της περιοχής! Σαράντα χρόνια το αναπνέουμε, το χαιρόμαστε, το γουστάρουμε, κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε, γιατί κύριοι υπεύθυνοι να μας το στερήσετε!!!!

  4. Marion Goetz
    11 Ιουνίου 2022 at 15:29 — Απάντηση

    Dear people in charge, I cannot understand why so many obstacles are put in the way of entrepreneurs. These eyesores are completely incomprehensible to tourists. Please clear the way!
    Kind regards, Marion Götz
    TheBrewery, Lazarata
    “We also had many hurdles to overcome. Not nice.”

    Αγαπητοί υπεύθυνοι, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τίθενται τόσα πολλά εμπόδια στους επιχειρηματίες. Αυτά τα αξιοθέατα είναι εντελώς ακατανόητα για τους τουρίστες. Παρακαλώ ανοίξτε το δρόμο!
    Με εκτίμηση, Marion Götz
    TheBrewery, Λαζαράτα
    “Είχαμε επίσης πολλά εμπόδια να ξεπεράσουμε. Δεν είναι ωραίο”.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.