HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΚύκλωπες, Πολύφημοι και Γίγαντες στη Λευκάδα

Κύκλωπες, Πολύφημοι και Γίγαντες στη Λευκάδα

Το παρακάτω κείμενο αναφέρεται στα χρόνια 1890-1936.

«Η ελληνική μυθολογία αναφέρει και η αρχαιολογική σκαπάνη απόδειξε την ύπαρξη Κυκλώπων, Γιγάντων και Πολύφημων ανθρώπων, που προϋπήρξαν πριν από πολλές χιλιετίες στην Ελλάδα. Και σαν τέτοιοι ήταν δυνατοί, όντα τεράστια, τα οποία κινούσαν βράχους ολόκληρους (Κυκλώπεια Τείχη και Φρούρια). Από τους σύγχρονους αποδίδονται σε αυτούς υπερφυσικές δυνάμεις.

Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε πως στο νησί της Λευκάδας πριν από διακόσια και πλέον χρόνια υπήρξαν  υπερφυσικοί άνθρωποι.

Εις την δασώδη περιφέρεια της Εγκλουβής και στην υψηλότερη κορυφή της Ελάτης στη θέση που σήμερα ονομάζεται μνημάτια, κατοικούσαν άνθρωποι που ζούσαν σε σπηλιές και σε φαράγγια των απρόσιτων εκείνων οροσειρών, διατηρούσαν κοπάδια αιγοπροβάτων, οι οποίοι ήταν υπερφυσικοί στην μορφή, το ανάστημα και τις δυνάμεις.


Η σημερινή τοποθεσία της Εγκλουβής «Μνημάτια» στα ορεινά της Ελάτης. Την  αγναντεύεις από τον Σεισμολογικό Σταθμό

Αποτελούσαν έναν ιδιαίτερο συνοικισμό. Αργότερα εξελίχτηκαν και μετακόμισαν σε χαμηλότερα μέρη και κατοίκησαν την Εγκλουβή.

Απόγονοι τέτοιων υπερφυσικών ανθρώπων ήταν οι Θερμοί οι αποκαλούμενοι Τηλεπάνηδες. Ο Γενάρχης αυτών καλούμενος Κελεσπύρος ήταν το φόβητρο  των άλλων ανθρώπων. Είχε ανάστημα 2 μέτρα περίπου. Ήταν σωματώδης με δασύτριχα στήθη, φρύδια που κάλυπταν σχεδόν τις βλεφαρίδες του, με πλούσια και σγουρά μαλλιά, γοργοπόδαρος και δυνατός. Έτρωγε όσο έξι άτομα. Μπορούσε να μεταφέρει βάρος 200 και πλέον οκάδες (250 περίπου κιλά), σε μεγάλη απόσταση χωρίς τη βοήθεια κανενός. Διηγούνται για αυτόν οι μεταγενέστεροι, εκ παραδόσεως, ότι δέχονταν τις κλωτσιές του μουλαριού στο στήθος και χαμογελούσε λες και δέχονταν χάδι! Κάποια μέρα μάλιστα μετέφερε στον ώμο του ολόκληρο κορμό αιωνόβιου δέντρου σαν να ήταν παιχνίδι.

Άλλος εφάμιλλος αυτού ήταν ο αποκαλούμενος Τζοβάρας, ο όποιος ήταν και μεγάλος Νοικοκύρης σε όλη την περιφέρεια. Είναι εξακριβωμένο πως οι απόγονοι αυτής της οικογενείας είναι οι λεγόμενοι σήμερα Γεωργαλήδες, άλλα όχι εφάμιλλοι εκείνων.

Στα σημερινά χρόνια ένας παραπλήσιος με τους παραπάνω  τύπος είναι ο Εξαθείτης  Ανδρέας Αμπάτες, πανύψηλος και στιβαρός άνδρας καθώς και οι εκ Δραγόνου του Δήμου Απολλωνίων, εμπειρικοί κατά κληρονομική διαδοχή γιατροί, Παπαδάτοι.»

Διαβάστε για τον Τζοβάρα:  «ΤΖΟΒΑΝΗΣ – Ο τσοπάνης Μαραθωνοδρόμος από την Εγκλουβή».

Προηγουμενο αρθρο
Πανηγύρι Αγίας Μαύρας στο Κάστρο
Επομενο αρθρο
Προετοιμασίες για το πανηγύρι της Αγίας Μαύρας, το 1987

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.