HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΛαϊκή Συσπείρωση: Ανακοίνωση για το ζήτημα του έργου της αποχέτευσης-βιολογικού του Δήμου Λευκάδας

Λαϊκή Συσπείρωση: Ανακοίνωση για το ζήτημα του έργου της αποχέτευσης-βιολογικού του Δήμου Λευκάδας

Οι Λευκαδίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μία απαράδεκτη εξέλιξη που αφορά την απένταξη από το «Ταμείο Ανάκαμψης» ενός βασικού έργου υποδομής, αυτό του αποχετευτικού δικτύου της ανατολικής Πλευράς του νησιού μαζί με την βελτίωση του βιολογικού καθαρισμού και του απαγωγού του προϊόντος στη θάλασσα, στη Γυράπετρα.

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη έχει αρχίσει ένα πινγκ πονγκ ευθυνών ανάμεσα στην προηγούμενη δημοτική αρχή και στο υπουργείο μαζί με το βουλευτή της ΝΔ. Σε αυτό συμβάλλει και η νέα δημοτική αρχή.

Στη μέση βρίσκονται και παρακολουθούν το μπαλάκι των ευθυνών να πηγαίνει από δω κι από κει οι κάτοικοι, κυρίως των περιοχών που αφορούσε η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου, αλλά και όλοι οι Λευκαδίτες που περίμεναν να προχωρήσει το συνολικό έργο.

Στην πραγματικότητα, είναι υπόλογοι απέναντι στους Λευκαδίτες όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο που έχει την βασική ευθύνη για την απένταξη του έργου προφανώς για να διοχετεύσει τα σχετικά κονδύλια αλλού, όπως καταγγέλλεται στην Θεσσαλία. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι με αφορμή την αποκατάσταση στις πλημμυροπαθείς περιοχές της Θεσσαλίας ετοιμάζεται μεγάλο φαγοπότι κατασκευαστικών και άλλων ομίλων. Είναι δε ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση να δείξει έργο και κατανάλωση κονδυλίων. Με αυτή τη λογική ακριβώς, έχουν απενταχθεί από το «Ταμείο Ανάκαμψης» μια σειρά άλλων έργων υποδομής, από άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και το έργο που αφορά τον αγωγό υδροδότησης από τις πηγές του Λούρου σε Πρέβεζα, Άρτα, Βόνιτσα και Λευκάδα.

Είναι υπόλογος ο ίδιος ο βουλευτής της ΝΔ που κάνει πλάτες στην κυβέρνηση και το υπουργείο, έχοντας πάρει θέση απέναντι από τους Λευκαδίτες, και κάνει ότι δήθεν προσπαθεί να σώσει την χρηματοδότηση του έργου.

Είναι υπόλογη η προηγούμενη δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ που ουσιαστικά έχτισε ολόκληρη την προεκλογική της εκστρατεία, τουλάχιστον στην ανατολική πλευρά του νησιού, πάνω στην υπόσχεση ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν ήξεραν άραγε τα ασφυκτικά περιθώρια του «Ταμείου Ανάκαμψης», σε κάθε φάση υλοποίησης του έργου, έτοιμα να κόψουν τη χρηματοδότηση ανά πάσα ώρα και στιγμή; Ακριβώς επειδή δεν είναι «λεφτόδεντρο» αλλά Μνημόνιο, δηλαδή δάνειο (μέχρι το 2058) που δεν εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Γιατί είχαν την λογική μείνετε ήσυχοι, το έργο θα γίνει καθησυχάζοντας τους κατοίκους; Γιατί δεν τους προετοίμασαν παρουσιάζοντας τα πραγματικά δεδομένα; Γιατί μοίραζαν ευχαριστίες σε αυτούς που σήμερα «έκοψαν» το έργο; Η λογική που εκφράστηκε στο δημοτικό συμβούλιο ότι «υπάρχει ανάδοχος» και «δεν έχει γίνει καμια απένταξη» θυμίζει τη στρουθοκάμηλο  που χώνει το κεφάλι της στην άμμο.

Η νέα δημοτική αρχή της ΝΔ έχει επίσης ευθύνη, αφού μαζί με το βουλευτή κάνουν πλάτες στην κυβέρνησή τους, στο πινγκ-πονγκ των ευθυνών τους. Θα παρακαλέσει και θα πείσει νομίζει ο δήμαρχος της ΝΔ προοικονομώντας ίσως την αποτυχία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μόνο ο κόσμος μπορεί να δώσει τη λύση. Οι αγωνιστικές παρακαταθήκες όπως στη περίπτωση του Κάστρου, η πίεση που ασκήθηκε στην κυβέρνηση στο ζήτημα των δασικών χαρτών, του Κτηματολογίου των Τσουκαλάδων δείχνει ότι μόνο έτσι ιδρώνει το αυτί σε κεντρική και τοπική εξουσία. Μόνο έτσι θα «βρεθεί» η όποια χρηματοδότηση για αυτό το βασικό έργο υποδομής. Δε χωράει καμιά άλλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του!

Προηγουμενο αρθρο
Φωτιά σε σπίτι στο Μοναστηράκι Βόνιτσας – Νεκρή ηλικιωμένη
Επομενο αρθρο
Ο δικός μας Πέτρος Μήτσου παίζει ζουρνά στο «Ζάρι» που θα μας εκπροσωπήσει στη Eurovision

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.