HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΛευτέρης Κατωπόδης: Ολοκληρώνουν την «θαλάσσια περίφραξη» του Σκορπιού

Λευτέρης Κατωπόδης: Ολοκληρώνουν την «θαλάσσια περίφραξη» του Σκορπιού

ΔΕΥΤΕΡΟ ΦΑΟΥΛ ΤΟΥ κ. ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΤΟΥ ΣΚΟΡΠΙΟΥ.

Είναι σίγουρο ότι η προσεκτικότερη ανάγνωση της δεύτερης απόφασης του Λιμεναρχείου Λευκάδος, οδηγεί αβίαστα στις εξής ίσως προφανείς αλήθειες:

Ο στόχος των ιδιοκτητών και της διαχειρίστριας εταιρείας του Σκορπιού από την αρχή, ήταν η θαλάσσια περίφραξη ολόκληρου του νησιού αυτού.

Το πρώτο βήμα έγινε με την έκδοση της παράτυπης και μη νόμιμης, άμα δε και αντισυνταγματικής, πρώτης απόφασης του κ. Λιμενάρχη, όπως σχετικά αναλύσαμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας, η οποία μάλιστα δημοσιεύτηκε και στο Φ.Ε.Κ. με καθυστέρηση πέντε περίπου μηνών, με την οποία αποκλείστηκε η Α, Β και ΒΔ πλευρά του Σκορπιού.

Και το δεύτερο, με την πρόσφατη με αριθμ. πρωτ. 2131.13/1501/2016 απόφαση του κ. Λιμενάρχη, με την οποία ολοκληρώθηκε η περίφραξη και από την Ν και ΝΑ πλευρά.

Ετσι ο Σκορπιός είναι πλέον αποκλεισμένος περιμετρικά, μέχρι 300 μ. από τις ακτές του, σε κάθε πλωτό μέσο επαγγελματικό και ιδιωτικό.

AYTH EINAI KAI H OYΣΙA ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΘΕΙΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ.

Μάλιστα δε για να περάσει απαρατήρητη η ουσία και να χρυσωθεί το χάπι, η δεύτερη αυτή απόφαση συμπεριέλαβε στον περιορισμό και τις αναφερόμενες ακτές του Μεγανησίου, αλλά και όλης Λευκάδας!!!!!!

Επικαλείται δε λόγους δημοσίας τάξεως και ασφαλείας, χωρίς να αναφέρει ειδικότερα ποιοι είναι οι λόγοι αυτοί, όπως είχε υποχρέωση.

Η απόφαση όμως αυτή πλήττει τα μέγιστα, σε σημείο καταστροφικό από τουριστικής πλευράς, όλες τις αναφερόμενες παραλίες-ακτές του Μεγανησίου.

Ο κ. Λιμενάρχης θα έπρεπε, ως εκ της θέσεώς του, να γνωρίζει και «τις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες» όλων των ακτών του Μεγανησίου, που αναφέρονται στην απόφασή του.

Διότι πως είναι δυνατόν να ισχύσει η απόφασή του αυτή, για το Φανάρι, τον Αθερινό, τα Σπήλια και την Ελιά, όταν στα μέρη αυτά, η μια ακτή από την έναντι αυτής, είναι ζήτημα αν απέχει 600 μ. η μία από την άλλη, καθιστώντας έτσι αδύνατη την προσέλευση στις παραλίες αυτές με σκάφος.

Καθ΄όσον δε αφορά τον Αγιο Ιωάννη και το Λιμονάρι, οι λουόμενοι είναι υποχρεωμένοι να αγκυροβολούν μεσοπέλαγα, έχοντας το κατάλληλο αγκυροβόλιο για την πόντιση στα 300 μέτρα μακρυά από την ακτή, υποχρεώνοντάς τους να κολυμπούν σε τόση μεγάλη απόασταση.

Είναι όμως σκόπιμο, αναφερόμενοι στις επικαλούμενες διατάξεις, να επισημάνουμε και τα εξής:

1) Tο άρθρο 2 περ. 2 παρ. γ, εδ. 3, του Γ.Κ. Λιμένα με αριθμό 20, η αρμόδια επιτροπή του άρθρου 35, θεωρεί ενδεικτικά ως λουτρική εγκατάσταση «την ημερήσια προσέλευση τουλάχιστον πεντακοσίων (500) λουομένων κατά τις περιόδους αιχμής….».

Όμως σε καμία παραλία του Σκορπιού δεν συγκεντρώνεται «προς λήψη λουτρού» τόσος μεγάλος αριθμός λουομένων, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τις άλλες παραλίες. Συνεπώς συνειρμικά εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα…..

2) Το άρθρο 141 του Κ.Δ.Ν.Δ ( Ν.Δ. 187/1973 που θεσπίσθηκε από την χούντα (Διοικητική Αστυνομία), αφορά σίγουρα μόνο τους οργανωμένους λιμένας (Βαθύ, Σπήλια, Αθερινός), σε σχέση με την «κίνησιν, την στάθμευσιν, την μεθόρμισιν, την αγκυροβολία, την ασφάλειαν, υγιεινήν, καθαριότητα, την τάξιν, την εν γένει εργασίαν, την διατήρησιν του λιμένος εν καλή καταστάσει προς εξασφάλισιν της προσορμήσεως των πλοίων και της ελευθέρας χρησιμοποιήσεως αυτών».

3) Το άρθρο 188 του Γ.Κ. Λ. Λευκάδος είναι γενικό, χωρίς καμία εξειδίκευση, αφορά δε την αγκυροβολία και την κυκλοφορία εντός των οργανωμένων λιμένων και δεν αφορά τις παραλίες λήψης λουτρών.

4) Τα άρθρα 295 και 296, αναφέρονται στην λήψη μέτρων εντός των οργανωμένων λιμένων για την «αντιμετώπιση ή ρύθμιση ζητημάτων έκτακτης ή ειδικής φύσεως, που έχουν σχέση με την τήρηση της δημοσίας τάξεως, ασφαλείας και υγείας εις τον λιμένα…» .

Και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την ασφάλεια των λουομένων, αφού ούτως ή άλλως η λήψη λουτρών απαγορεύεται εντός των λιμένων γενικώς.

5) Τέλος το άρθρο 4 παρ. 3 και 26 του Γ.Κ.Λ 20 του Ν. δ/τος 187/1973 (Υ.Α Υπ.. Εμπ. Ναυτλίας), απλά αναφέρει ποια παραλία ή χώρος θεωρείται «λουτρική εγκατάσταση (ίδε ανωτέρω άρθρο 35 της επιτροπής).

Συμπερασματικά, είναι μια απόφαση η οποία θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την τουρισμό όχι μόνο στο Μεγανήσι αλλά και σε ολόκληρη τη Λευκάδα , για το λόγο αυτό θα πρέπει να ανακληθεί αμέσως.

Ο κ. Λιμενάρχης έχει χρέος να προστατεύει την τουριστική ανάπτυξη της Λευκάδας και όχι να καταφεύγει σε έκδοση αποφάσεων, οι οποίες αποτελούν φραγμό στην ανάπτυξη του τόπου, από την άλλη όμως εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τους ιδιοκτήτες του Σκορπιού.

Ο δε Δήμος Μεγανησίου θα πρέπει να σκύψει με σοβαρότητα πάνω σ΄αυτό το θέμα, όπως και στα εν γένει ζέοντα και πιεστικά προβλήματα που απασχολούν το νησί και να ενεργήσει άμεσα τα δέοντα, αφήνοντας στην άκρη τις έριδες, τους ανταγωνισμούς και το κυνήγι μαγισσών.

Και φυσικά η πρωτοβουλία των ενδεδειγμένων κινήσεων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον κ. Δήμαρχο.

Λευτέρης Π. Κατωπόδης

Δημότης Μεγανησίου

Πηγή: meganisinews.eu

Προηγουμενο αρθρο
Νίκη Λευκάδας: Ανανέωση συνεργασίας με Αντιγόνη Χαιριστανίδου
Επομενο αρθρο
Μεταφέρεται το κατάστημα της τράπεζας Πειραιώς

1 Σχόλιο

  1. Άγγελος Σταγιάνος
    11 Ιουνίου 2016 at 19:38 — Απάντηση

    Θα ήθελα να κάνω δύο επισημάνσεις.
    Η πρώτη!!! Έχουμε μία από τις καλύτερες μαρίνες της Μεσογείου και είναι κοινά αποδεκτό ότι αποτελεί παράδειγμα για πολλές χώρες. Από την μία διαφημίζουμε την μαρίνα και καλούμε όλο τον ναυτιλιακό τουρισμό και από την άλλη τους απαγορεύουμε να πλησιάσουν τις ακτές…. ( αλήθεια πώς να το σχολιάσει κανείς:;;)
    Η δεύτερη!!! την ίδια στιγμή που ο Ριμπολόβλεφ, φράζει την θάλασσα, την ίδια στιγμή, αρκετοί από τους ΄΄άρχοντες¨΄ του τόπου, και όχι μόνο, αλλά και πολλοί που έχουν συμφέρον και ζουν από την θάλασσα, άμεσα ή έμμεσα, τρέχουν να βγουν φωτογραφίες με τον Ριμπολόβλεφ και να χαρούν με την αδελφοποίηση που γίνεται (και καλά) με τον Οδυσσέα και την ομάδα του εν λόγω κυρίου!!! Και ύστερα μας φταίνε οι άλλοι…
    Τόση υποτέλεια πια…

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.