HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΛιτάνευση του Επιτάφιου της Παναγίας στη Λευκάδα

Λιτάνευση του Επιτάφιου της Παναγίας στη Λευκάδα

Παρουσία πλήθους πιστών και χωρίς την συνοδεία της Φιλαρμονικής -η οποία πλήττεται από covd -19- τελέστηκε απόψε το βράδυ στην πόλη της Λευκάδας η Λιτάνευση του Επιταφίου της Παναγίας των Ξένων.  Η πομπή του επιταφίου ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό Παναγίας των Ξένων, πέρασε από το Γηροκομείο (στεγάζεται στο παλιό Νοσοκομείο) και διέσχισε την κεντρική αγορά.

Στην πλατεία Μαρκά βρίσκεται ο ναός της Παναγίας των Ξένων. Ιδρύθηκε  το έτος 1718 από τον  καπετάν Κωνσταντίνος Βαρβαρήγο κατόπιν αδείας της ενετικής κυβέρνησης αφιερωμένος στο:  «Υπεραγίας Θεοτόκου το Γενέσιον ».
Το έτος 1785 ανοικοδομήθηκε εκ θεμελίων με συνεισφορές των συναδελφών, επειδή το αρχικό οικοδόμημα υπέστη ζημιές από τους σεισμούς. Κατά το έτος 1836, οι συναδελφοί προέβησαν στην επέκταση του Ναού στις σημερινές του διαστάσεις.
Την ονομασία Παναγία των «Ξένων», απέδωσε ο λαός της Λευκάδος στον ναό αυτό, διότι σ’ αυτόν εγγράφονταν με αίτησή τους οι υπηρετούντες υπάλληλοι στο δημόσιο όπως εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί και άλλοι, οι οποίοι κατάγονταν από άλλα μέρη της Ελλάδος.
Σε όλα τα Επτάνησα υπάρχει κάποιος ναός των «ξένων», δηλωτικό του τρόπου εγγραφής των ενοριτών αυτών.

Προηγουμενο αρθρο
Μουσική βραδιά στο Καλλιγώνι
Επομενο αρθρο
Equal Society: Δομή Ενημέρωσης Ανέργων 15/08/ έως 21/08/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.