HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΜήπως; Να κοιτούσαμε την «οριζόντια ανάπτυξη;»

Μήπως; Να κοιτούσαμε την «οριζόντια ανάπτυξη;»

Του Άγγελου Σταγιάνου

Αναφέρονται και ορθώς, άρθρα και απόψεις για την ζεύξη της Λευκάδας με την Αιτωλοακαρνανία. Είτε με δεύτερη γέφυρα είτε με υποθαλάσσια σήραγγα, κάποια στιγμή, κάτι, κάπως θα γίνει. Βλέπουμε λοιπόν, πως τόσοι δρόμοι, τόσο από την Ελλάδα, αλλά και από τα Βαλκάνια, οδηγούν στο υπέροχο νησί μας. Εμείς από την άλλη πλευρά, τι έχουμε κάνει; Πως υποδεχόμαστε, όλον αυτό τον κόσμο, αλλά και για εμάς τους ίδιους.

Χιλιάδες καταλύματα, φροντίσαμε κι έχουν φτιαχτεί, ειδικά από την δεκαετία του ’90 και μετά . Η δόμηση ωστόσο (εκτίμησή μου), έχει γίνει, νόμιμα μεν, άναρχα δε. Έχει κτιστεί  ότι και όπου μπορεί να διανοηθεί ανθρώπινος νους. Και αυτή η τακτική συνεχίζεται και θα συνεχίζεται, απ’ ότι φαίνεται. Κάθε κομμάτι γης πουλιέται. Δεν με νοιάζει πόσο και σε ποιους.

 Μου κάνει εντύπωση όμως, που κανείς από τους άρχοντες ετούτου εδώ του τόπου, δεν φρόντισε (αν κάποιος το έκανε, ζητώ ταπεινά συγνώμη), 30- 40 χρόνια τώρα, για κάποια βασικά προβλήματα του νησιού. Θέματα που αποτελούν βασικούς άξονες διαβίωσης, αλλά και ανάπτυξης, όπως το κυκλοφοριακό, το νερό και ο βιολογικός καθαρισμός, αλλά και οι ίδιες οι ακτές, δεν έτυχαν ανάλογης της δόμησης, προσοχής. Θεωρώ ότι ετούτος ο τόπος δεν έτυχε της δέουσας προσοχής. Κανείς τους δεν ήξερε, δεν σκέφτηκε ή δεν νοιάστηκε, για το… “διοικείν, εστί προβλέπειν;¨”

 Μπορεί ο πατέρας μου (και πόσοι άλλοι μαζί μ’ αυτόν), να μας βλέπει από κάπου (παιδί απ’ τα ψαρέικα και την Άγια Κάρα) και να χαίρεται για το επίπεδο διαβίωσης, που το “ανεβάσαμε”, αλλά σίγουρα λυπάται για πολλά άλλα.

Έρχονται τόσες χιλιάδες κόσμου στη Λευκάδα και το μποτιλιάρισμα αρχίζει πριν πατήσουν καν στο νησί. Μιάμιση ώρα η απόσταση Πάτρα- Λευκάδα κι άλλο τόσο απ’ το Πέραμα στο Καλλιγόνι. Για περαιτέρω χώρους στάθμευσης; Σκεπτικό εκμετάλλευσης των υπαρχόντων, αλλά και δημιουργία νέων μεγάλων χώρων, υπάρχει; Κι αν ναι, πότε περιμένουμε να γίνουν πραγματικότητα;

Φτιάξαμε στο Μποσκέτο…τι; Ωραία κατασκευή, αλλά εκεί τί εξυπηρετεί; Αν κοιτάξουμε από ψηλά, με ένα από τα τόσα drone, θα δούμε το πρόβλημα, που έχουμε άθελά μας, προσθέσει στον έρμο τούτο τόπο. Και μην αναφερθούν ως παράδειγμα, η Ζάκυνθος και το Αργοστόλι. Οι παραλιακές τους οδοί, είναι μονής κατεύθυνσης και οι επισκέπτες, δεν είναι υποχρεωμένοι να περάσουν μέσα από την πόλη, όπως εδώ. Περιφερειακή οδός; Μελέτες επί μελετών και αποφάσεις επί αποφάσεων, δεκαετίες τώρα. Παράλληλα βέβαια τα κτίσματα ξεφυτρώνουν με γεωμετρική πρόοδο, θα μπορούσε να πει κανείς.

Όσον αφορά το νερό… Υπάρχουν χωριά, δίχως νερό, ειδικά το καλοκαίρι ενώ ταυτόχρονα, καταλύματα με πισίνες ξεφυτρώνουν σ’ αυτά. Δεν μιλώ βέβαια για πόσιμο. Γνωρίζω πως έρχεται από την Νικόπολη ή από κάπου εκεί. Κοντεύω τα 60 κι όλο νερό ακούω και νερό δεν βλέπω…Υπομονή…

Ο βιολογικός; Θα βγει λέει στη Γύρα….”Τρίζουν τα κόκαλα” πολλών…Άκουσον άκουσον…Το Κάστρο, σε ιδιώτες. Στη Γύρα, ο βιολογικός. Ο Αη Γιάννης, καταστρέφεται. Και πόσες ακόμα παραλίες αλλοιώνονται, σιγά σιγά. Κι ολα αυτά, σε ποιον βωμό θυσιάζονται;  Για ποιον λόγο; Μελέτες επί μελετών  και συσκέψεις επί συσκέψεων…και κατά τ’ άλλα; “Τι ωραία, τι καλά, σχίζει η βάρκα τα νερά;” Περιμένουμε τη σεζόν.

Θα πρότεινα, να πάρουν όλοι, από μια μάσκα και πέδιλα και να δουν τον υποβρύχιο κόσμο της Γύρας και όχι μόνο. Έτσι για να δουν που θα βάλουν το χεράκι τους, για να καταστραφεί, ότι έχει απομείνει. Χωρίς να το θέλουν βέβαια, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα  Βέβαια, δεν θα χρειαζόταν, αν είχαν μάθει μπάνιο πεταχτοί από τις σκάλες στο Κάστρο, ούτε θα μιλούσαμε για όλη την περιοχή από το Κάστρο μέχρι τον Άη Γιάννη. 

Προτείνω, να κάτσουν ΟΛΟΙ μαζί και να δουν τι μπορεί να γίνει. Αρκεί να αφήσουν στην άκρη, τους εγωισμούς, την υστεροβουλία, το προσωπικό συμφέρον και την προσωπική προβολή. Ότι έγινε, έγινε και δεν αλλάζει. Μπορεί ν΄ αλλάξει, ότι μπορούμε ν΄ αλλάξουμε, στον βαθμό του εφικτού, γι αυτά που έρχονται και γι αυτά που πρόκειται να έρθουν.

Μήπως; Λέω μήπως, ήρθε η ώρα να στραφούμε στην “οριζόντια ανάπτυξη” και να προστατέψουμε ότι έχουμε κι ότι μας απομένει, προσφέροντας ποιότητα στα ήδη υπάρχοντα; Σε όλους τους τομείς. Να αναπτύξουμε τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες; Προσφέροντας το καλύτερο δυνατό, για το καλό του τόπου, των κατοίκων (τωρινών και κατοπινών) και των επισκεπτών, να διασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον!!!

Προηγουμενο αρθρο
Ανοιχτή Επιστολή Δήμαρχου Λευκάδας κ. Βεργίνη προς την Super League 2
Επομενο αρθρο
Πρόεδρος Ουγγαρίας: «Εκανα λάθος, παραιτούμαι»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.