HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΜήπως τελικά το λιγότερο είναι περισσότερο;

Μήπως τελικά το λιγότερο είναι περισσότερο;

(Το παρακάτω κείμενο βρίσκεται στο αρχείο μας αποθηκευμένο από τον Ιούλιο του 2013. Αποτέλεσε το θέμα συζήτησης στις τριήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2013 στον Αλέξανδρο από τον Σύλλογο φίλων Αλεξάνδρου «Φηγός». Οι επισημάνσεις του πρωτοπόρες για εκείνη την εποχή, έχουν επικαιρότητα και ενδιαφέρον παρά τα 10 χρόνια που πέρασαν.)

«Ο καταναλωτισμός ως πολιτισμικό πρότυπο που κυριάρχησε  στις μέρες μας δε συνιστά απλώς μια οικονομική  συμπεριφορά αλλά μια γενικότερη στάση ζωής η οποία  χαρακτηρίζεται από πολλές συνιστώσες, πολιτισμικές, οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντολογικές, ηθικές.

Έτσι εκτός του μεγάλου οικολογικού αποτυπώματος που  άφησε στον πλανήτη, προέκρινε το ατομικό συμφέρον  έναντι του συλλογικού και έστρεψε τον άνθρωπο στη  συσσώρευση και κατανάλωση όσο το δυνατόν  περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών, ως κριτήριο για την  κοινωνική του καταξίωση και αποδοχή και εν τέλει ως μέσον για την αναζήτηση της ευτυχίας.

Ο άνθρωπος, έχοντας ως κύρια επιδίωξή του το κυνήγι του κέρδους, έχασε τον εαυτό του, απομακρύνθηκε από τα  σημαντικά πράγματα της ζωής, την επαφή και επικοινωνία με τους άλλους, την επαφή με τη φύση, την αυτογνωσία και  αυτοσυνειδησία του, με συνέπεια την απαξίωση, περιφρόνηση και κακοποίηση της φύσης και του περιβάλλοντος, της ομορφιάς, της παράδοσης και του  πολιτισμού.

Ο πολιτισμός της κατανάλωσης βρήκε ιδιαίτερα γόνιμο έδαφος στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης και φυσικά δεν είναι άσχετος με τη μεγάλη κρίση που βιώνουμε σήμερα.

Η Λευκάδα ως τμήμα αυτού του συνόλου, είχε τη δική της  συμμετοχή στο φαινόμενο. Αφήνοντας να αλωθεί πλήρως από την επέλαση του τουρισμού, μαζί με τις αλλοιώσεις, στρεβλώσεις, παραμορφώσεις που προξένησε στο σώμα της, έχασε και την ψυχή της, την αλήθεια δηλαδή, τη γνησιότητα, την ιδιαιτερότητα που είναι απότοκο των ιδιαίτερων δραστηριοτήτων και βαθύτερων διεργασιών που τεκταίνονται στα εσώτερα ενός τόπου.

Μήπως είναι καιρός από το ΕΧΕΙΝ και την ΠΟΣΟΤΗΤΑ να πάμε στο ΕΙΝΑΙ και την ΠΟΙΟΤΗΤΑ;
Μήπως τελικά το λιγότερο είναι περισσότερο;»

Προηγουμενο αρθρο
Ανάφλεξη καμινάδας στην παλιά πόλη της Λευκάδας
Επομενο αρθρο
17 Δεκεμβρίου 1980: Λιτανεία Αγίου Διονυσίου στην πόλη της Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.