HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΜια εντυπωσιακή,παλιά φωτογραφία της Λευκάδας

Μια εντυπωσιακή,παλιά φωτογραφία της Λευκάδας

Στα εφτά χρόνια που διαχειριζόμαστε αυτή την ιστοσελίδα έχουμε αναζητήσει και δημοσιεύσει πλήθος παλαιών φωτογραφιών. Οι περισσότερες, χρονολογικά αναφέρονται  από το μέσον της δεκαετίας του 1950 και μετά. Από όσο θυμούμαστε δεν έχουμε συναντήσει φωτογραφίες από την σκληρή, για το νησί μας αλλά και την Ελλάδα, δεκαετία του 1940.

 Αυτός είναι ο λόγος που εντυπωσιαστήκαμε από αυτή τη φωτογραφία. Έχει ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου 1944. Αν η ημερομηνία είναι σωστή, σημαίνει πως η φωτογραφία τραβήχτηκε μια εβδομάδα μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Λευκάδα, που έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου 1944.

Εικονίζεται το κέντρο σχεδόν του παζαριού, στο σημείο που σήμερα είναι το κατάστημα  Hondos δεξιά και Κουτσούριας αριστερά. Η λήψη είναι εξαιρετική,  δείχνει να τραβήχτηκε από κάπως ψηλά, ίσως από καρότσα αυτοκινήτου.

 Δεν μπορούμε να φανταστούμε, μια εβδομάδα μετά την απελευθέρωση, ποιος ντόπιος είχε φωτογραφική μηχανή αλλά και δυνατότατα να τραβήξει μια τέτοια φωτογραφία.

 Οι Γερμανοί είχαν τις τεχνικές δυνατότητες να τραβήξουν μια τέτοια φωτογραφία  αλλά οι ημερομηνίες δεν συμφωνούν.

(Έχουμε δημοσιεύσει παλιότερα φωτογραφίες Γερμανών στρατιωτών στον τάφο του συμπατριώτη τους, του φιλέλληνα γερμανού αρχαιολόγου Βίλχελμ Ντέρπφελντ, τον οποίο επισκέφτηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου 1944, λίγες μέρες πριν αποχωρήσουν από το νησί. Δες εδώ.)

Διαβάστε το σχόλιο παρακάτω.

Προηγουμενο αρθρο
Κορωνοϊός-Ελλάδα: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 40.560 κρούσματα - τα κρούσματα στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Σε υψηλά επίπεδα παρέμειναν και σήμερα τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού

1 Σχόλιο

  1. μακης μελας
    2 Ιανουαρίου 2022 at 17:58 — Απάντηση

    Καλη χρονια..Την φωτο καπου σε τοπικο (;) ΜΜΕ η στο φ/β την εχω δει ξανα. Για την ημεροχρονολογια δεν γνωριζω αν ειναι ακριβης …Τα ασπρα δεξια δεν ειναι βασεις πετρινες , εχουν δημιουργηθει απο τον ηλιο (τραβηγμενη η φωτο πρωινες ωρες) , δεξια η στεγη περιπτερου , οι οικιες Κακιουση και Σκιαδαρεση μετα στα χαμηλο μαγαζια εγινε το καταστημα Βασ. Βανδωρου , οι οικιες Χαραμογλη(;) Σταυρου , (οδος προς Αγ. Αναργυρους) και οικιες Σολδατου , Ζαβιτσανου (κλπ διαδοχων , μετα ΟΤΕ κλπ και με στεγη προβληματικη….) Αριστερα στο χαμηλο ηταν καμποσα χρονια πριν το κρεοπωλειο Μαλακαση , διπλα η οικια καθηγητη Κατωποδη , καταστηματα Περδικαρη , Κακλαμανη , Μαλακαση κλπ. και πισω απο το στυλο της Ηλεκτρικης η οικια τοτε Γαβρ. Κατωποδη τωρα Βανδωρου ). Το οχημα μοιαζει με στρατιωτικο τζιπ…. Ισως η φωτο ειναι απο τον ιδιο φωτογραφο που ειχε παρει πιο πριν στις πρωτες μερες μετα την απελευθερωση στην πλατεια τις δυο γνωστες μεχρι σημερα φωτο απο το ξενοδοχειο Πατρων. ,Πιθανολογω ομως πως αυτη η φωτο ειναι αρκετο καιρο μετα…

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.