HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΜια μικρή ιστορία πίσω από ένα παραδοσιακό φόρεμα

Μια μικρή ιστορία πίσω από ένα παραδοσιακό φόρεμα

Δημοσιεύσαμε πριν από ενάμιση μήνα περίπου, άρθρο με τα «Κοσμήματα της παραδοσιακής Λευκαδίτικης φορεσιάς», από το βιβλίο του Πανταζή Κοντομίχη: «Η Λευκαδίτικη Λαϊκή Φορεσιά από τον 17ο αιώνα ως τα μέσα του 20ου». Έκδοση ΕΟΜΜΕΧ, 1989».

 Η εικονιζόμενη στο άρθρο λευκαδιτοπούλα επιλέχτηκε από μας για τις κοντινές εικόνες που υπήρχαν στο βιβλίο, στις οποίες παρουσιάζονταν πολλά από το κοσμήματα που περιγράφει στο βιβλίο του ο μεγάλος μας λαογράφος. Αργότερα μάθαμε πως ήταν η Δήμητρα Φίλιππα.

Ξεφυλλίζοντας ξανά το βιβλίο παρατηρήσαμε πως η νεαρή Λευκαδίτισσα εικονίζεται και σε άλλες φωτογραφίες με επίκεντρο και  την φορεσιά της. Και είναι πράγματι μια ξεχωριστή φορεσιά…

Το φόρεμα των εικόνων είναι της προγιαγιάς της, από την πλευρά της μητέρας της. Το ύφασμά του ήταν το γαμήλιο δώρο της οικογένειας Βαλαωρίτη που και την πάντρεψε κιόλας. Μάλιστα, ρώτησαν, πριν το αγοράσουν, τους γονείς της προγιαγιάς της Δήμητρας, για το χρώμα των ματιών και των μαλλιών  της- γαλανά και ξανθά αντίστοιχα- κι έτσι επέλεξαν τα χρώματά του. 

Αυτό το φόρεμα φυλάχτηκε σαν κειμήλιο.  Έναν αιώνα μετά η Δήμητρα το φόρεσε  για την φωτογράφιση του βιβλίου του Πανταζή Κοντομίχη, μετά από παράκληση του μεγάλου μας λαογράφου προς την οικογένεια της, με την οποία διατηρούσε στενές σχέσεις.

«όσα πλουμίδια, νύφη μου, έχει το φόρεμά σου,
τόσα να ‘ναι τα χρόνια σου και τόσα τα καλά σου.

Προηγουμενο αρθρο
Τώρα μιλά ο Τηλυκράτης
Επομενο αρθρο
Η ζωή στο Ισραήλ μετά τον εμβολιασμό του 40% του πληθυσμού -Ανοιξαν μπαρ και εστιατόρια, τι επιτρέπεται [εικόνες & βίντεο]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.