HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΜια οφειλόμενη Τιμή στον Θανάση Σίδερη

Μια οφειλόμενη Τιμή στον Θανάση Σίδερη

Συγκινητικές είναι οι φωτογραφίες της Θεοδώρας Γεωργάκη από την μεταφορά των έργων του Θανάση Σίδερη στο Πνευματικό Κέντρο, εν όψει της αναδρομικής έκθεσης ζωγραφικής του στην Δημοτική Πινακοθήκη, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022, στις 8.00 μ.μ..

Είναι μια οφειλόμενη Τιμή της Λευκάδας στο πρόσωπο του.

Ο Θανάσης Σίδερης είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα δημιουργού, χαρακτηριστικό γνώρισμα της οποίας υπήρξε η αγάπη για το νησί μας και κυρίως για την πόλη μας. Αυτή η αγάπη είναι ο κοινός παρανομαστής όλου του καλλιτεχνικού του έργου, όπως εκφράστηκε μέσα από την ζωγραφική, την αγιογραφία, την συντήρηση έργων τέχνης, την  σκηνογραφία, τη μουσική αλλά και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για την διατήρηση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και πολιτιστικής ταυτότητας της Λευκάδας με πλήθος από παρεμβάσεις σε όλη την διαδρομή του μέχρι σήμερα.

Προηγουμενο αρθρο
Η προστασία, μελέτη και ανάδειξη του Ιστορικού Αρχείου Λευκάδας είναι χρέος απέναντι στις μελλοντικές γενιές
Επομενο αρθρο
100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή - οι πρόσφυγες στη Λευκάδα

1 Σχόλιο

  1. Αναγνώστης
    1 Ιουλίου 2022 at 16:45 — Απάντηση

    Αγαπητό AROMA LEFKADAS, συμφωνώ απόλυτα με τον τίτλο … «οφειλόμενη τιμή». Πολλές φορές η εμπλοκή της ζωής στη δίνη κρίσης αξιών και θεσμών προκαλεί ασυγχώρητες παραλείψεις και αδικαιολόγητες αποσιωπήσεις.
    Πάμμαχος και χαλκέντρερος ο κ. Αθανάσιος Σίδερης, με την πολύμορφη ενεργητικότητα του αποτυπωμένη σε κάθε δράση του. Το ωρίμασμα της πνευματικής αγωνίας, της πολυπάμφαης αισθαντικότητας , της απειροδύναμης ηθικής ευγένειας αποτυπωμένο στα έργα του. Η βαθύψυχη και ένακμη δραστηριότητά του, υπαγορευμένη όχι από εκζήτηση, αλλά από εσώψυχες συλλήψεις και ενδόμυχες δονήσεις, αξίζει την πιο ανεπιφύλακτη έξαρση και ειλικρινή αναγνώριση.
    Θαυμάζω τον άνθρωπο, υποκλίνομαι στον καλλιτέχνη …και συνυπογράφω όσα κατέγραψε στην ευχαριστήρια επιστολή του ο Σύλλογος Λευκαδίων Πάτρας «Η Φανερωμένη» τον Απρίλιο 2016 για τους τρεις από τους σημαντικότερους ζωγράφους της νεώτερης γενιάς καλλιτεχνών της Λευκάδας, κκ Κώστα Γλένη, Σωτήρη Θεριανό και Θανάση Σίδερη που εξέθεσαν τα έργα τους τότε.
    «Eίναι αυτονόητο !
    Όταν έχεις γεννηθείς στη Λευκάδα, και έχεις στη καρδιά σου , το πιο όμορφο νησί του κόσμου
    πράγματι μπορεί να σου συμβούν πράγματα υπέροχα ,
    να γεμίσεις μέσα σου φώς και να το μεταλαμπαδεύεις με το πνεύμα σου
    ταξιδεύοντας σ΄ένα αέναο ταξίδι τέχνης , παντού ..».

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.