HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΜια παλιά πέτρινη καλύβα στην Καρυά

Μια παλιά πέτρινη καλύβα στην Καρυά

Κείμενο και φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Κατωπόδης

Μια παλιά πέτρινη καλύβα κοντά στην Καρυά, σε χωράφι που κάποτε ήταν φυτεμένο με αμπέλι και τώρα με ελιές. Απόλυτα δεμένη με το φυσικό περιβάλλον. Ένα περιβάλλον με αναβαθμίδες και ξερολιθιές, μια από τις οποίες αποτελεί και τη μία πλευρά της καλύβας.

Οι διαστάσεις της εισόδου της είναι 35 εκατοστά πλάτος επί 90 εκατοστά ύψος, ενώ ο εσωτερικός χώρος της είναι δεν είναι ένα τετραγωνικό μέτρο. Διαστάσεις που δείχνουν ότι μόνο ένας μικρόσωμος άνθρωπος θα μπορούσε να μπει και να διαμείνει σε έναν τόσο μικρό χώρο, και βέβαια μόνο καθιστός.


Η παρουσία στη γωνία της καλύβας χώρου οριοθετημένου με πέτρες εν είδει εστίας, το άνοιγμα στην οροφή εν είδει καπνοδόχου και το μπρίκι που είχε εγκαταλειφθεί εκεί, δείχνουν ότι στο μικρό αυτό χώρο του ενός τετραγωνικού μέτρου, όχι μόνο εύρισκε πρόχειρο κατάλυμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος, αλλά άναβε και φωτιά για να ζεσταθεί και να φτιάξει κάτι ζεστό για να πιεί.


Το μέγεθος των λίθων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της, δείχνουν άνθρωπο, παρότι μικρόσωμο, εντούτοις αρκετά χειροδύναμο, ακόμα κι αν χρειάστηκε τη βοήθεια άλλου προσώπου για την κατασκευή της, ενώ το πέταλο γαϊδάρου εξωτερικά της καλύβας δείχνει ότι ο ιδιοκτήτης κατείχε όπως οι περισσότεροι και το απαραίτητο για τις γεωργικές εργασίες σε παλαιότερες εποχές υποζύγιο.


Το πιο περίεργο απ’ όλα όμως είναι η παρουσία μιας τέτοιας καλύβας μόλις 200 μέτρα από τα τελευταία σπίτια του χωριού. Συνήθως αυτού του είδους τα πρόχειρα καταλύματα φτιάχνονταν σε απομακρυσμένα από οικισμούς σημεία όπου δεν υπήρχε η δυνατότητα γρήγορης πρόσβασης σε κατοικία όταν ο καιρός ξαφνικά χάλαγε. Μήπως αυτό συνέβη επειδή ο ιδιοκτήτης δεν ήταν κάτοικος Καρυάς; Κι αν δεν ήταν κάτοικος Καρυάς πως βρέθηκε το κτήμα στην κατοχή του; Το αγόρασε, το κληρονόμησε ή το πήρε προίκα;


Σκέψεις και ερωτήματα που γεννιόνται μπροστά στην εικόνα της μικρής αυτής πέτρινης καλύβας σε κάποιο χωράφι κοντά στην Καρυά. Ερωτήματα που πιθανότατα μόνο ο ίδιος ο κατασκευαστής της θα μπορούσε να μας απαντήσει. Αλλά αυτό, τώρα πια, μάλλον είναι αδύνατο…

Προηγουμενο αρθρο
Νικητής του 40ού Μαραθωνίου της Αθήνας ο Κενυάτης Εντουιν Κίπροπ Κίπτο
Επομενο αρθρο
Εκπληκτικές εικόνες από τη Νορβηγία: Το Βόρειο Σέλας χόρεψε στον ουρανό, αδιανόητη ομορφιά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.