HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟικία κληρονόμων Αναστασίου και Περικλή Σκιαδαρέση

Οικία κληρονόμων Αναστασίου και Περικλή Σκιαδαρέση

Το κτήριο βρίσκεται στην κεντρική αγορά της Λευκάδας. Είναι το μεθεπόμενο  μετά το σημερινό κατάστημα «Hondos», ακριβώς απέναντι από το  «art cafe». Στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργούν δυο καταστήματα. Ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος δείχνουν απολύτως εγκαταλελειμμένοι.

Η ηλικία του ξεπερνά τον ενάμιση αιώνα. Οι φθορές και η έλλειψη συντήρησης σκεπάζουν αλλά δεν κρύβουν την ομορφιά και την κομψότητα του.

«Βρίσκεται στην κεντρική της πόλεως λεωφόρο οδός Εμπόρων (ή Πραγματευτών κατά τα παλαιό συμβόλαια του 19ου αιώνα), στη συνοικία Αγίων Ανάργυρων και γειτονεύει με την άλλη γενέθλια οικία των Βαλαωριτών, απέναντι «από τη Βρύση του Αγγέλη ή Αγγέλου» — όπως αναφέρεται στα παλιά συμβόλαια.

 Είναι ένα από τα καλοδιατηρημένα παλιά σπίτια της Λευκάδας. Καθυποβάλλει με την άψογη γραμμή της προσόψεώς του (προς την κεντρική αγορά) και τα πολυάριθμα παραθύρια, μπαλκονόπορτες και μπαλκόνια του. Το περιγραφόμενο μαζί με την οικία Καλκάνη (πρώην Ζαβιτσάνου) δεσπόζουν στην κεντρική της πόλεως Λεωφόρο, σ’ όλο το μήκος της, από τον Παντοκράτορα μέχρι την κεντρική της πόλεως πλατεία. Ανάμεσα τους παρεμβάλλεται το κομψό σπίτι των αδελφών Σταύρου. Είναι τα μόνα παλιά σπίτια πλουσίων πού είναι κτισμένα στην κεντρική αγορά και προβάλλουν την πρόσοψή τους ελεύθερα και πληθωρικά.

Συναρπαστική ιδιομορφία από απόψεως αρχιτεκτονικού σχεδίου έχει ή βορειοδυτική πλευρά της οικίας προς τον Μαρκά. Επισημαίνεται ή δίφυλλη ξύλινη σκαλιστή θύρα προς την κεντρική αγορά. Και τονίζεται η εγκατάλειψη της.

1975, φωτογραφία Χαρά Παπαδάτου

Τρόπος κτήσεως κυριότητας: Με το υπ’ άριθ. 9317/30-5-1909 προικοσυμβόλαιο του συμβολαιογράφου Σπυρίδωνος Κομπίτση, ο Πόνος Ιωάννου Αναγνώστη Θερμός (περιφανής Λευκάδιος μεγαλέμπορος, πού τόλμησε να συναγωνιστεί τούς καθιερωμένους τότε μεγαλέμπορους, εμποροκτηματίες, ευγενείς και μεγαλοαστούς, σαν κατήλθε από το χωριό του, την Εγκλουβή και η σύζυγός του Αφέντρα το γένος Πάνου Τζεβελέκη και η θυγατέρα τους δεσποσύνη Αναστασία Θερμού «…προκειμένου να τελεσθή αύριον Κυριακήν τριάντα μίαν 31 Μαΐου γάμος μεταξύ του εμφανισθέντος Αναστασίου Πέτρου Σκιαδαρέση, διδάκτορος της Νομικής και της δεσποσύνης Αναστασίας θυγατρός Πάνου Θερμού, τη συναινέσει και ευχή των γονέων της, ο πατήρ αυτής παραδίδει σήμερον προς τον μελλόνυμφον, λόγω προικός… την εν τη πόλει ταύτη και παρά τη ενορία του Αγίου Νικολάου, διώροφον οικίαν, μετά των κά­τωθι αυτής δύο μαγαζιών παραπλεύρως σωκακίου και όπισθεν προαυλίου, οροθετουμένη με οδόν αγοράς (Ζάκκα), οικίαν Χρήστου Μανιάκη, κληρονο­μιάν Σουμίλα και με δημοτικήν οδόν… αξίας δραχμών 25.000…».

 Ό Πάνος Ιωάννου Αναγνώστη Θερμός το αγόρασε με το ύπ’ άριθ. 8644/1-2-1887 συμ­βόλαιο Δημητρίου Κατωπόδη, μεταγραμμένο στον τόμο 13 και αριθμό 4262 από τον Παναγιώτη Βλάχο, δικηγόρο και τη σύζυγό του Μαρία το γένος πο­τέ Ανδρέου Σουμίλα. Ο Βλάχος το είχε από παραχώρηση της συζύγου του με το ύπ’ άριθ. 3380/26-10-1869 συμβολαιογράφου Σπυρίδωνος Βλάχου.

Από διηγήσεις παλαιών Λευκαδίων, ξέρουμε πώς όταν το αγόρασε ό Θερμός το σπίτι ήταν διώροφο (όπως άλλωστε αναφέρει και το προικοσυμβόλαιο). Μετά το γάμο του ο Αναστάσιος Σκιαδαρέσης έκτισε τον δεύτερο πάνω από τον πρώτο όροφο (ισόγειο, πρώτος όροφος, δεύτερος όροφος) και την πτέρυ­γα προς τον Μάρκά.*

 Σημερινές εικόνες

*Σημείωση: οι ονομασίες των κτιρίων  (οικία …) στο παρόν άρθρο αλλά και σε όλα τα προηγούμενα, που αναφέρονται σε παραδοσιακά κτίρια, είναι αυτές που αναγράφονται στο βιβλίο του Δήμου Μαλακάση: «Τα παλιά σπίτια της Λευκάδας», εκδόσεις Fagotto,2000.  Δίπλα στο όνομα της οικίας αναγράφεται το όνομα του ιδιόκτητη ή των ιδιοκτητών που συμπράττουν στα συμβόλαια που συνήφθησαν από το 1850  περίπου μέχρι και τις αρχές του 1900. Από το ίδιο βιβλίο είναι και η περιγραφή του κτηρίου.

Προηγουμενο αρθρο
Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω
Επομενο αρθρο
Η αδιαπραγμάτευτη πρόσβαση των Λευκαδιτών στην θάλασσα του Κάστρου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.