HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟι αναπάντητες ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

Οι αναπάντητες ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Αραβανής στην αρχή του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου έκανε πρόταση στον πρόεδρο, να έχουν οι ερωτώντες σύμβουλοι δικαίωμα δευτερολογίας στις ερωτήσεις που απευθύνουν στο Δήμαρχο ή στους αντιδημάρχους, όταν δεν καλύπτονται από τις απαντήσεις που παίρνουν.

Στη συνέχεια και στο ίδιο πνεύμα ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Γληγόρης ζήτησε από τον πρόεδρο να υπάρξει συζήτηση των επικεφαλής των παρατάξεων με τον πρόεδρο, για την όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία του συμβουλίου.

Χρονικά ήταν απαραίτητες και οι δυο παρεμβάσεις, επειδή μόλις πρόσφατα ξεκίνησε με καλούς οιωνούς η θητεία του νέου προέδρου  Γρηγόρη Γκογκάκη.

Οι παραπάνω προτάσεις έφεραν στην επιφάνεια ένα σοβαρό κατά την άποψή μας πρόβλημα λειτουργίας και ελέγχου του ΔΣ.

Είναι καθιερωμένη, προβλέπεται από τον κανονισμό στην αρχή κάθε συνεδρίασης η διαδικασία των ερωτήσεων των δημοτικών συμβούλων. Μια από τις σημαντικότερες διαδικασίες ελέγχου και λογοδοσίας της δημοτικής Αρχής που διαθέτει η αντιπολίτευση. Ο κάθε σύμβουλος έχει δικαίωμα να υποβάλει 3 ερωτήσεις. Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ρωτούν για την πορεία έργων, μεταφέρουν προβλήματα τοπικού (χωριών) και ευρύτερου ενδιαφέροντος, επεσημαίνουν παραλείψεις. Μπορούν ακόμα να υποβάλουν ερωτήματα προς τη δημοτική Αρχή οι εκπρόσωποι των Μέσων ενημέρωσης και κάθε δημότης.

Η διαδικασία αυτή, στην αρχή λειτουργίας του ΔΣ, εφαρμοζόταν απαρέγκλιτα. Με τον καιρό, πότε με τη μια δικαιολογία, πότε με την άλλη, η δημοτική Αρχή απέφευγε συστηματικά τη διαδικασία των ερωτήσεων. Πότε υπήρχε θέμα που ο εισηγητής ήταν υπάλληλος και έπρεπε να μην καθυστερήσει, πότε υπήρχε άλλου είδους ομιλητής και για τον ίδιο λόγο έπρεπε να τελειώσουν γρήγορα, πότε τα θέματα ήταν πολλά και για οικονομία χρόνου… Ακούστηκε ακόμα η αστεία παρότρυνση, αν δεν ήταν σοβαρά τα θέματα που αφορούν οι ερωτήσεις (ποιος κρίνει τη σοβαρότητα ενός θέματος;), να μην γίνουν, ώστε να προχωρήσουν παρακάτω.

Με τούτα και με κείνα η διαδικασία ατόνησε με ευθύνη βέβαια του ελεγχόμενου δηλαδή της δημοτικής Αρχής.

(Ανέφερα παραπάνω ότι οι ερωτώντες είναι πάντα οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, επειδή οι της πλειοψηφίας, δεν ρωτούν, όχι μόνο στη συγκεκριμένη διαδικασία αλλά σε όλες της διαδικασίες του ΔΣ

Όταν όμως λειτουργεί η διαδικασία των ερωτήσεων – απαντήσεων, παρουσιάζεται ένα σημαντικό πρόβλημα, γι’ αυτό και η ερώτηση σήμερα του κ. Αραβανή. Σε κάθε ερώτηση δεν υπάρχει άμεση απάντηση από τον εκάστοτε αρμόδιο της δημοτικής Αρχής. Με τη δικαιολογία της οικονομίας του χρόνου συγκεντρώνονται όλες οι ερωτήσεις και απαντώνται στο τέλος. Εκτός του ότι χάνεται η αμεσότητα της απάντησης, ο δήμαρχος, που απαντά στις περισσότερες, σε άλλες ερωτήσεις πλατειάζει και άλλες τις απεφεύγει, απαντώντας είτε με γενικότητες είτε με ασάφειες.

Όσοι λοιπόν δημοτικοί σύμβουλοι δεν παίρνουν απάντηση στο ερώτημά τους ή εισπράττουν υπεκφυγή, δεν έχουν δυνατότητα να επανέλθουν και να ζητήσουν περισσότερες εξηγήσεις.

Μετά τις σημερινές παρεμβάσεις των κ. Βασίλη Αραβανή και Κώστα Γληγόρη και με δεδομένη την καλή αρχή του νέου προέδρου, ελπίζουμε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Η δημοτική Αρχή η οποία προεκλογικά μιλούσε για λογοδοσία απέναντι στους δημότες του νησιού, οφείλει να το κάνει πράξη.

Για όλα τα παραπάνω έχει γράψει αρκετά χρόνια πριν από μας και καλύτερα από μας, ο σημερινός αντιδήμαρχος Μάρκος Νικητάκης:

«… Η δημοκρατία, έχει εδώ και αιώνες ένα τρόπο λειτουργίας και κάποιους κανόνες απαράβατους. Προτείνω πρόγραμμα, εκλέγομαι, προγραμματίζω, λειτουργώ στα νόμιμα πλαίσια, ελέγχομαι από το λαό, απολογούμαι τακτικά σε αυτόν, σέβομαι τα δικαιώματά του, λειτουργώ με ισονομία και προ πάντων στο φως της ημέρας…»

Προηγουμενο αρθρο
Στοιχεία ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου για την Λευκάδα από ΕΚΤ
Επομενο αρθρο
Μεταφέρθηκε στη θέση του το παλιό πέραμα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.