HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΟι κουτσούνες και οι… αναπλάσεις της Γύρας και του Άη Γιάννη

Οι κουτσούνες και οι… αναπλάσεις της Γύρας και του Άη Γιάννη

✔ Δεν γνωρίζω πόσοι κατάλαβαν τι ακριβώς συμβόλιζαν οι δυο κουτσούνες μπροστά από τον δήμαρχο και τον κ. Γράψα, (Ιόνιος Τεχνική), κατά την υπογραφή της σύμβασης για την αποπεράτωση του Θεάτρου. Εγώ πάντως δεν κατάλαβα. Οι κουτσούνες είναι πρωτοχρονιάτικο έθιμο, φέρνει γούρι. Ακόμα όμως και με το παλιό Ημερολόγιο τελείωσαν οι γιορτές. Αν ο δήμαρχος θέλει σίγουρο και εξασφαλισμένο γούρι και κυρίως,  μετά την επαπειλούμενη αποτυχία της ανάπλασης της παραλίας, προτείνω σκορδοπλέχτρες για την επόμενη φορά, είναι ακατανίκητο γούρι, το βεβαιώνω!

✔ Μια και αναφέρομαι στο θέατρο καλό είναι να γνωρίζουμε την ιστορία του. Τόσο το Πνευματικό κέντρο όσο και ο χώρος του θεάτρου ολοκληρωμένα σαν σύνολο αποτελούν ένα όμορφο κτίσμα απόλυτα ταιριαστό με τις χρήσεις του. Έχω μελετήσει και  κατόψεις του σε σχέδια του 1997 με ολοκληρωμένο και το Ενυδρείο. Κι όμως, το κουφάρι του θεάτρου δεν έμεινε ανενεργό τόσα πολλά χρόνια μόνο από έλλειψη κονδυλίων. Υπήρξαν συμπολίτες που για διαφορετικές σκοπιμότητες προσέφυγαν ζητώντας την κατεδάφισή του επειδή, όπως υποστήριζαν, κτίστηκε στον αιγιαλό του Ιβαριού και ήταν παράνομο! Υπήρξε πρόβλημα μέχρι και για τον ηλεκτροφωτισμό του.  Πέρασαν πολλά χαμένα χρόνια με δικαστικές διαδικασίες, δαπανήθηκαν πολλά χρήματα μέχρι να ξεμπλέξει το κουβάρι. Καλό είναι να μην ξεχνάμε την πορεία και το παρελθόν των έργων, γιατί τα πράγματα τις περισσότερες φορές δεν είναι όπως φαίνονται.

✔ Το Δελτίο Τύπου είναι συνήθως ένα σύντομο τυπικό κείμενο που σκοπό έχει να ενημερώσει, πληροφορήσει, επεξηγήσει θέματα είτε ειδικού είτε γενικού ενδιαφέροντος. Στέλνεται από φορείς και Υπηρεσίες προς τα ΜΜΕ για γνωστοποίηση στους πολίτες.  Έτσι το γνωρίσαμε εμείς οι μεγαλύτεροι. Και έτσι εξακολουθεί να είναι σε άλλες περιοχές. Στο μικρό νησί μας μετατράπηκε σε μια μεγάλη έκθεση ιδεών, συνοδευόμενη από πλήθος φωτογραφιών και βίντεο. Ο πρώτος διδάξας -του το αναγνωρίζω- υπήρξε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κτενάς. Έχει μοιραστεί μαζί μας πλήθος φωτογραφιών. Όπως να στέκει εντυπωσιασμένος πάνω από μια λακκούβα στην οποία πέφτει άσφαλτος, να κοιτάζει σχέδια τεχνικών έργων και να μοιάζει με μηχανικό κ.λπ.  Αλλά εκεί που «δίνει ρέστα», είναι, πως δεν παραλείπει να αναφέρει στα δελτία τύπου κάθε φορά και τις «απόψεις» του, αγνοώντας πως ένας αιρετός δεν κρίνεται για ό,τι γράφει πως πιστεύει αλλά για ό,τι πράττει και πως, αν θέλαμε να μάθουμε τις απόψεις του, θα τον ρωτούσαμε.
 Φαίνεται πως αυτό το νέου… στιλ δελτίο τύπου άρεσε και στον δήμαρχο και στον βουλευτή οι όποιοι το υιοθέτησαν εξ ολοκλήρου.

✔ Αφορμή για το παραπάνω σχόλιο υπήρξε το τελευταίο δελτίο τύπου της Περιφέρειας με το οποίο ο επικεφαλής της δείχνει περιχαρής, σχεδόν πανηγυρίζει, για τον Άη Γιάννη και τη Γύρα και τις  αναπλάσεις που θα κάνει. Διαβάστε το: ΕΔΩ.
Το περιεχόμενο του δελτίου τύπου είναι ασαφές και  ακατάληπτο, δεν μπορεί κάποιος να καταλάβει γιατί πανηγυρίζει και μάλιστα μόνος. Η επιτυχία ενός έργου κρίνεται αν μαζί με τον αιρετό πανηγυρίζουν και οι πολίτες, αυτοί δηλαδή στους οποίους απευθύνεται το έργο. Ρώτησα δεξιά και αριστερά και κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς πρόκειται να γίνει. Πάντως στο δελτίο τύπου τα ανακάτεψε όλα: αειφόρος ανάπτυξη, υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά περιβάλλοντος, αναβάθμιση ποιότητας ζωής, σημείο αναφοράς για τη Λευκάδα, με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αντίκτυπο…  Όλα πιασάρικα, διαλέγετε και παίρνετε και… ο θεός να βάλει το χέρι του.

Ο Δημοτικός Σχολιαστής

Προηγουμενο αρθρο
Σίγησε για πάντα η κοντράλτα ψαλμωδία του πατρός Σαλατέλλη
Επομενο αρθρο
Αμβρακία Οδός: Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση όλου του αυτοκινητόδρομου- Τι απομένει να γίνει

2 Σχόλια

  1. Τι του λείπει του ψωριάρη?
    23 Ιανουαρίου 2023 at 16:39 — Απάντηση

    Σήμερα από το αξημέρωτο ως αργά το απόγευμα στους Καρυώτες το μισό χωριό δεν έχει νερό! Δεν έχει ένα ζωτικής σημασίας δημόσιο αγαθό για τις ανάγκες του.
    Ποιον υδροδοτεί τελικά αυτός ο Άη Γιώργης? Ποιος ορίζει κι ελέγχει τους διακόπτες του δικτύου? Καμιά επίσημη ενημέρωση.

    Η “βιώσιμη ανάπτυξη” μας μάρανε όταν το νησί δεν διαθέτει τις στοιχειώδεις life lines (γραμμές ζωής): ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμός, τηλεπικοινωνίες. Ράβε ξήλωνε χειμώνα καλοκαίρι με υποδομές του ’80.

    Ο απλός κόσμος ξέρει πάρα πολύ καλά τις προτεραιότητές του! Κι ο νοών νοείτω (χρονιά που ‘ναι)…

  2. Σελίμπεης
    21 Ιανουαρίου 2023 at 00:50 — Απάντηση

    Μιά χαρά τα λές Δημοτικέ Σχολιαστή!
    Προχώρα, γιατί έχομε δρόμο μπροστά κι εκλογές και, κάποια στιγμή, θα πρέπει, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.