HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΟυκρανικό: «Μια σκοτεινή μέρα στην Ευρώπη» -Οργή στη Δύση, μέχρι πού σκοπεύει να φθάσει ο Πούτιν

Ουκρανικό: «Μια σκοτεινή μέρα στην Ευρώπη» -Οργή στη Δύση, μέχρι πού σκοπεύει να φθάσει ο Πούτιν

Μια από τις πιο σκοτεινές μέρες μεταπολεμικά ξύπνησε για την Ευρώπη μετά την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να κλιμακώσει την κρίση διατάσσοντας ρωσικά στρατεύματα να αναπτυχθούν στις δύο ελεγχόμενες από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Mετά την αναγνώριση από τον Πούτιν των δύο αυτών «δημοκρατιών» η Μόσχα εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμη παραπέρα, αφού όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής για τις μετασοβιετικές υποθέσεις της Δούμα, βουλευτής Λεονίντ Καλάσνικοφ, η Ρωσία πιθανώς θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία ολόκληρων των περιοχών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, κι όχι μόνον το ένα τρίτο των εδαφών τους που ελέγχουν οι αυτονομιστές. Και πιθανώς θα το κάνει βάσει των εδαφών που οι αυτονομιστές είχαν διεκδικήσει σε μη αναγνωρισμένο διεθνώς δημοψήφισμα ανεξαρτησίας το 2014.

Πρόκειται για εξέλιξη που πολλοί φοβόντουσαν καθώς ανοίγει το δρόμο για κλιμάκωση των συγκρούσεων των ανταρτών με τις ουκρανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί κοντά στη γραμμή επαφής κατά μήκος των νυν συνόρων των δύο αποσχισθεισών περιοχών, ειδικά από τη στιγμή που ο Πούτιν έδωσε την εντολή σε στρατιώτες να διασφαλίσουν τις δύο «δημοκρατίες». Και πιθανότατα συμβαίνει ήδη αυτό, αφού κατά τη διάρκεια της νύχτας διεθνής ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και το Al Jazeera, μετέδιδαν ότι ρωσικά άρματα μάχης κινούνται προς το Ντονέτσκ.

Γιατί είναι οι περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ στο επίκεντρο του σχεδίου του Πούτιν

Η απόφαση του Πούτιν να στείλει «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις δύο αυτές «Λαϊκές Δημοκρατίες» πυροδότησαν τις ανησυχίες ΗΠΑ και Ευρώπης ότι η Ρωσία ετοιμάζονται να καταλάβει εδάφη που αναγνωρίζονται διεθνώς ως τμήμα της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα διαψεύσει ότι σχεδιάζει επίθεση κι ο Πούτιν έχει πει ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να προσαρτήσει τις περιοχές αυτές, αλλά το χθεσινό του διάταγμα ήταν η τελευταία του κίνηση σε μια εκστρατεία που ξεκίνησε πριν από μια εικοσαετία για την αποκατάσταση της κυριαρχίας της Ρωσίας επί των πρώην σοβιετικών γειτόνων της και την αποτροπή του εναγκαλισμού τους από τη Δύση.

Tι είναι οι «Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσ»

Οι περιοχές αυτές ήταν κάποτε η βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας, ένα τμήμα σε μεγάλο βαθμό ρωσόφωνων επαρχιών στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν τον έλεγχο των περιοχών κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, κίνηση που έγινε την περίοδο της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης στο Κίεβο από τις συγκρούσεις των δυνάμεών του με τους αντάρτες σκοτώθηκαν περίπου 14.000 άνθρωποι και πάνω από 1,4 εκατ. εκτοπίστηκαν.

Οι αυτονομιστές ελέγχουν περίπου το ένα τρίτο των επαρχιών, αποκαλώντας τες «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» και «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ», αλλά δεν τις είχε αναγνωρίσει καμία χώρα μέχρι που το αποφάσισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ρωσία παρέχει στις δύο αυτές περιοχές από συστάσεώς τους οικονομική και στρατιωτική στήριξη κι έχει μοιράσει ρωσικά διαβατήρια σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους τους.

Γιατί είναι οι δύο αυτές περιοχές στο επίκεντρο τώρα;
Η Ρωσία θέλει την αυτονόμηση του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς έτσι αποκτούν ένα αποτελεσματικό βέτο όσον αφορά στην αλλαγή προσανατολισμού της Ουκρανίας, δηλαδή την ενσωμάτωσή της στη Δύση, που υποστηρίζει η πλειοψηφία των 41 εκατ. κατοίκων της χώρας. Κι αυτό θα συνιστούσε πολιτική αυτοκτονία για τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι, που πασχίζει να πατάξει τη διαφθορά και να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Ο ίδιος τόνισε σε διπλωμάτες ότι η χώρα χρειάζεται μια «πολύ σαφή προοπτική» αναφορικά με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ κι ο ΓΓ της Συμμαχίας είπε ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες του Κιέβου να γίνει κάποτε μέλος, αν και τα εμπόδια στο δρόμο αυτό είναι πολλά.

Η κλιμάκωση των επεισοδίων και οι παραβιάσεις της εκεχειρίας στις δύο αυτές περιοχές, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν παραταχθεί στα σύνορα της Ουκρανίας, εντείνουν τους φόβους μήπως πυροδοτήσουν τη σπίθα μιας ευρύτερης σύρραξης. Η Ρωσία έχει προσφέρει υπηκοόητα στους κατοίκους του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκι και μια «απειλή» κατά των ζωών τους μπορεί να αποτελέσει τη δικαιολογία της Μόσχας για περαιτέρω ενέργειες.

Το ενδιαφέρον της Δύσης
Αν επιβεβαιωθούν οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για ρωσική εισβολή, τότε αυτό θα αποτελέσει τη χειρότερη μεταπολεμικά κρίση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, πολύ μεγαλύτερη από τις εντάσεις που είχε προκαλέσει η κατάληψη και εν συνεχεία προσάρτηση της Κριμαίας ή οι προηγούμενες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.

ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία ολοκληρώνουν τις λεπτομέρειες του πακέτου κυρώσεων σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, με πιθανή στοχοθέτηση των Ρώσων ολιγαρχών, μπλοκάρισμα του νέου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 κ.α.

Η Δύση έχει επενδύσει πολλά από οικονομικής άποψης για την επιτυχία της Ουκρανίας με δισεκατομμύρια να ρέουν προς το Κίεβο από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια, Τράπεζα και την ΕΕ και τις ΗΠΑ να παρέχουν εγγυήσεις για δάνεια και στρατιωτική βοήθεια.

Πηγή: iefimerida.gr

————————————-

Ένα από τα πλέον αρνητικά σενάρια, η ρωσική αναγνώριση των περιοχών του Ντονμπάς που βρίσκονται υπό απόσχιση, έγινε πράξη μετά την απόφαση Πούτιν να προχωρήσει σε αναγνώριση των «Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ». Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντέδρασαν έντονα και αναμένεται να ενεργοποιήσουν μία σειρά κυρώσεων που είχαν προετοιμάσει για αυτό το ενδεχόμενο. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος, μετά το ωριαίο διάγγελμα του και την υπογραφή του διατάγματος αναγνώρισης, προχωρά στην αποστολή «ειρηνευτικής δύναμης» στις δύο υπό απόσχιση περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας. Ως εκ τούτου, η ένταση στα ρωσοουκρανικά σύνορα οδηγείται σε νέα -πιο επικίνδυνη- κλιμάκωση, καθώς οι ισχυρές ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι «έτοιμες για εισβολή» στην Ουκρανία.

9:03 

Κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ συνιστά η αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης «ανεξαρτησίας» των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, τοποθετούμενο στις εξελίξεις του Ουκρανικού.

Στην ανακοίνωση προστίθεται: «Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών και καταδικάζει κάθε απόφαση που αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αυτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα διαβουλευθεί και θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή».

Γαλλία Εμανουέλ Μακρόν: «Με την αναγνώριση των αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, η Ρωσία παραβιάζει τις δεσμεύσεις της και υπονομεύει την κυριαρχία της Ουκρανίας. Καταδικάζω αυτή την απόφαση. Ζήτησα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ευρωπαϊκές κυρώσεις».

00:28

Η αντίδραση του πρώην υπουργού Εξωτερικών και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου.

00:15

Άντονι Μπλίνκεν, Αμερικανός ΥΠΕΞ: «Αυτή η απόφαση αντιπροσωπεύει μια πλήρη απόρριψη των δεσμεύσεων της Ρωσίας στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ, έρχεται σε άμεση αντίθεση με την ισχυριζόμενη δέσμευση της Ρωσίας στη διπλωματία και αποτελεί σαφή επίθεση στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», είπε, προσθέτοντας ότι η κίνηση είναι «κατάφωρη ασέβεια προς το διεθνές δίκαιο».

«Η υποστήριξή μας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και για την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας είναι ακλόνητη», είπε και τόνισε: «Στεκόμαστε με τους Ουκρανούς εταίρους μας καταδικάζοντας σθεναρά την ανακοίνωση του Προέδρου Πούτιν». Όλες οι χώρες έχουν υποχρέωση να μην αναγνωρίσουν ένα καινούργιο «κράτος» που δημιουργείται μέσω των απειλών ή της χρήσης ισχύος.

00:09

Γερμανική καγκελαρία: Η Γερμανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες όσον αφορά στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ο καγκελάριος Σολτς συμφώνησε με Μπάιντεν και Μακρόν ότι η απόφαση Πούτιν δεν θα μείνει χωρίς απάντηση.00:03

Η Ρωσία επέλεξε την αντιπαράθεση αντί για τον διάλογο και δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη για την αναγνώριση δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, προσθέτοντας ότι με την ενέργειά της αυτή η Ρωσία σήμανε το τέλος της διαδικασίας του Μινσκ.

«Η αναγνώριση από τον πρόεδρο Πούτιν της ‘Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ΄ και της ‘Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ’ ως ανεξάρτητα κράτη δείχνει την κατάφωρη περιφρόνηση για τις δεσμεύσεις της Ρωσίας στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ. Αυτό το βήμα… σηματοδοτεί το τέλος στη διαδικασία του Μινσκ», τόνισε. 

«Αυτό αποδεικνύει την απόφαση της Ρωσίας να επιλέξει ένα μονοπάτι αντιπαράθεσης αντί για τον διάλογο. Θα συντονίσουμε την απάντησή μας με τους συμμάχους. Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να παραβιάσει τις διεθνείς της δεσμεύσεις της και να μείνει ατιμώρητη».

23:34

Η Λετονία θα στείλει την Τρίτη αντιαεροπορικούς πυραύλους στην Ουκρανία, όπως δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του λετονικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία είχαν γνωστοποιήσει εδώ και έναν μήνα ότι θα έστελναν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, αφότου έλαβαν τη σχετική άδεια από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Λιθουανία έστειλε αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger στις 13 Φεβρουαρίου και η Εσθονία πυραύλους Javelin την Παρασκευή.23:30

Η αμερικανική προεδρία έκανε γνωστό ότι μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελαρίου ‘Ολαφ Σολτς άρχισε στις 22.17 ώρα Ελλάδας. 23:29

23:26

Βρετανία: Κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το Reuters, τόνισαν ότι αύριο Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί το περίγραμμα των κυρώσεων που θα επιβληθούν στη Ρωσία.23:15

Στο πρωτοσέλιδο των Financial Times δεσπόζει η φωτογραφία του Πούτιν, τη στιγμή της υπογραφής του διατάγματος με το οποίο αναγνωρίζει τις υπό απόσχιση περιοχές του Ντονμπάς.

23:12

Ανναλένα Μπέρμποκ, Γερμανίδα ΥΠΕΞ:  Η αναγνώριση από τη Ρωσία δύο αποσχισμένων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία ισοδυναμεί με «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Πρόσθεσε ότι η Γερμανία διαβουλεύεται με τους εταίρους της σχετικά με μια αντίδραση στην απόφαση του Προέδρου Πούτιν.

«Η σημερινή αναγνώριση των αποσχιστικών, αυτοαποκαλούμενων «λαϊκών δημοκρατιών» στην ανατολική Ουκρανία από τον Πρόεδρο Πούτιν ισοδυναμεί με κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αποτελεί βαρύ πλήγμα σε όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης», δήλωσε και πρόσθεσε: «Η Γερμανία συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Θα αντιδράσουμε σε αυτή την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Συνεννοούμαστε με τους εταίρους μας».23:07

Λευκός Οίκος: Περιμέναμε την κίνηση αυτή από την Ρωσία και είμαστε έτοιμοι για άμεση απάντηση. Ο πρόεδρος Μπάιντεν σύντομα υπογράφει Εκτελεστικό Διάταγμα που θα απαγορεύει νέες επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ προς, από ή στις λεγόμενες περιοχές των Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

Αυτό το Εκτελεστικό Διάταγμα θα παρέχει επίσης την εξουσία για την επιβολή κυρώσεων σε οποιοδήποτε άτομο αποφασιστεί να δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις περιοχές της Ουκρανίας. Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών θα έχουν πρόσθετες λεπτομέρειες σύντομα.

Θα ανακοινώσουμε σύντομα πρόσθετα μέτρα που σχετίζονται με τη σημερινή κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας.

Για να είμαστε σαφείς: αυτά τα μέτρα είναι ξεχωριστά και θα ήταν επιπρόσθετα των γρήγορων και αυστηρών οικονομικών μέτρων που προετοιμάσαμε σε συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία.

Συνεχίζουμε τις στενές διαβουλεύσεις με τους Συμμάχους και τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, για τα επόμενα βήματα και για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία. 

22:41

Ο Γιάροσλαβ Τριφίμοφ, επικεφαλής των ξένων ανταποκριτών της Wall Street Journal, σημειώνει ότι «ο Πούτιν επί της ουσίας είπε ότι η Ουκρανία δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Περίπου τα ίδια λόγια είχε χρησιμοποιήσει ο Στάλιν για την Πολωνία το 1939»

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

Προηγουμενο αρθρο
Μας γλέντησε η «πτωχή γιαγιά»;
Επομενο αρθρο
Ο «Ορφέας» Λευκάδας εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια της Ευαγγελίας Κακαβούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.