HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΠαντεσπάνι Λευκάδας

Παντεσπάνι Λευκάδας

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 40 λεπτά
Μερίδες: 24

Υλικά

για το παντεσπάνι
15 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι φαρίνα
20 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
17 αυγά
120 ml. νερό χλιαρό
¼ κουταλάκια του γλυκού αλάτι
3 κάψουλες βανιλλίνης
2 κουταλιές της σούπας ξύσμα λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

για το σιρόπι1150 ml. νερό
1000 γρ. ζάχαρη
1 λεμόνι κομμένο στην μέση

Εκτέλεση

για το παντεσπάνι

Αφήνουμε τα αυγά για αρκετές ώρες εκτός ψυγείου και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν, για 5 λεπτά.
Προσθετουμε στο μείγμα την βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και το νερό.

Χτυπάτε τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.

Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι.

Σε ένα μεγάλο μπωλ μεταφέρουμε το μείγμα με τους κρόκους και την ζάχαρη, σταδιακά και εναλλάξ προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το σιμιγδάλι και την μαρέγκα, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά σε ένα μείγμα ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.

Βουτυρώνουμε το ταψί και ρίχνουμε το μείγμα.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

για το σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 5 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι.
Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το βάζουμε μερικές ώρες στο ψυγείο.

Tip

Σερβίρουμε αν θέλουμε με παγωτό, γλυκό του κουταλιού ή πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Αρωματίζουμε με φυσική βανίλια, εσπεριδοειδή ή μαστίχα.

Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr/

Προηγουμενο αρθρο
Λευκάδα 1821–2021, στιγμές και πρόσωπα που σφράγισαν την πρόοδο του τόπου
Επομενο αρθρο
Το πανέμορφο νησάκι του Σικελιανού που έχει πάνω μόνο ένα εκκλησάκι -video

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.