HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΠαρακολουθούμε τη νύφη να τη στολίζουν…

Παρακολουθούμε τη νύφη να τη στολίζουν…

… Εμπνευσμένοι τεχνίτες, καλλιτέχνες με μαγικά χέρια, εραστές του κάλλους από τα βάθη της ιστορικής ύπαρξης του ανθρώπου, κάτω από μια αρχέγονη ώθηση δημιούργησαν αθάνατα κοσμήματα για να στολίσουν την γυναικεία ομορφιά…

    Παρακολουθούμε τη νύφη να τη στολίζουν για τη γαμήλια τελετή με τελετουργικό τρόπο, ως αρμόζει στη μοναδικότητα της στιγμής. Η σπαλέτα καρφώνεται στο στήθος με καρφοβελόνες και η σπίλα, τοποθετείται στο κέντρο και πιο κάτω το ποντάλι, όλα περίτεχνα δημιουργήματα από χέρια με ψυχή.  Στο λαιμό το περιδέραιο με τη χρυσή καδένα και τα τρία λεπτεπίλεπτα κοσμήματα κρεμασμένα συμμετρικά. Στ΄ αυτιά μακριά χρυσά σκουλαρίκια με ένθετες κόκκινες πέτρες ή μαργαριτάρια στερεωμένα με τη συρματερή τεχνική χαρίζουν τη λάμψη τους στο ωραίο πρόσωπο.

  Το δαχτυλίδι σαΐτα ή προγονικό κειμήλιο χρόνων στο δάχτυλο, πάνω από το άσπρο γάντι θα σφραγίσει τα απιθωμένα στη μέση χέρια.

  Τέλος η περίτεχνη τρέμολα ιδιαίτερο κόσμημα της Λευκαδίτικης φορεσιάς θα καρφωθεί στο φέσι και το άσπρο λευκό κεφαλοπάνι σαν στέμμα εξουσίας της ημέρας.

Στην αυλή η ζυγιά αρχίζει σεμνά και ταπεινά με τους ήχους της «μηλιάς» και όλα τα στολίδια με ψυχή και συναισθήματα μπαίνουν στο χορό. Θα συναντήσουν στο δρόμο τους τα Βενέτικα και Φράγκικα κοσμήματα, από τις κυράδες της χώρας και θα περιστραφούν σε ένα ξέφρενο μπάλο με ριπές από νότες του βαλς ανάμεσα, θριαμβικά για τον έρωτα και την ομορφιά του διαχρονικού Λευκαδίτικου κοσμήματος…

Το κείμενο είναι απόσπασμα ομιλίας της κυρίας Τούλας Σκληρού, η οποία εκφωνήθηκε στις 23 Αυγούστου στο Κηποθέατρο κατά την παρουσίαση του άλμπουμ της Τζένης Φραγκούλη: «Το Παραδοσιακό Κόσμημα στην Λευκάδα». Τα κοσμήματα του άρθρου είναι από το Λαογραφικό μουσείο του Ορφέα και περιλαμβάνονται στο άλμπουμ.

Προηγουμενο αρθρο
Πρέβεζα: Νεκροί δύο εργαζόμενοι από έκρηξη σε εκτροφείο ψαριών
Επομενο αρθρο
Πρωτοβουλία Αγροτών Λευκάδας: Η παραλία και η περιοχή του Κάστρου να μείνει ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.