HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΠαραλία του Κάστρου: και γαλάζια σημαία και φωλιές καρέτα – καρέτα

Παραλία του Κάστρου: και γαλάζια σημαία και φωλιές καρέτα – καρέτα

 Αναβαθμισμένη οικολογικά σήμερα η παραλία στο Κάστρο. Με καινούργια γαλάζια σημαία και με οριοθετημένες φωλιές καρέτα καρέτα απόκτησε προστιθέμενη οικολογική αξία.

Επιτέλους τοποθετήθηκε στον ιστό της η γαλάζια σημαία, χαρακτηριστικό γνώρισμα της παραλίας, μετά την επισήμανσή μας στις 5 Ιουλίου.

Τρεις οριοθετημένες φωλιές καρέτα αντικρίσαμε σήμερα στο Κάστρο.Πρέπει με κάθε τρόπο να τις προστατέψουμε. Τα  αυγά χρειάζονται 2,5 μήνες σχεδόν μέχρι την εκκόλαψη τους. Και μην ξεχνάμε: ο καλύτερος μεζές της χελώνας είναι οι μέδουσες!

Η χελώνα καρέτα είναι ίσως ένα από τα πιο εμβληματικά είδη των μεσογειακών και ελληνικών θαλασσών και ένα από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν στον πλανήτη. Ζουν περίπου 100 χρόνια και ενηλικιώνονται μετά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους. Για την αναπαραγωγή τους γυρίζουν στην παραλία που γεννήθηκαν για να γεννήσουν τα αυγά τους. Η επιστροφή τους στην ίδια παραλία, επιβεβαιώνει τη σημασία της διατήρησης, διαχείρισης και προστασίας των οικοσυστημάτων και των παραλιών ωοτοκίας.

Η περίοδος ωοτοκίας κάθε χρόνο ξεκινά το Μάιο και τελειώνει τον Οκτώβριο με την έξοδο των μικρών προς τη θάλασσα. Η κάθε χελώνα θα επιστρέψει στην περιοχή που έχει επιλέξει για να γεννήσει τα αυγά της κάθε δύο με τρία χρόνια και σε κάθε περίοδο ωοτοκίας η θαλάσσια χελώνα θα γεννήσει δύο ως τρεις φορές. Η χελώνα σκάβει τη φωλιά με τα πίσω της πτερύγια της σε αμμώδεις παραλίες, σε βάθος περίπου 60 εκατοστών. Σε κάθε φωλιά φιλοξενούνται μέχρι και 120 αυγά, τα οποία εκκολάπτονται για 55 περίπου ημέρες. Το φύλο των νεοσσών καθορίζεται από τη θερμοκρασία μέσα στη φωλιά. Γι’αυτό και η φυσική ποιότητα της άμμου είναι εξαιρετικά σημαντική ώστε να μην επηρεάζονται οι πληθυσμοί και η κατανομή τους.

Προηγουμενο αρθρο
Μεγάλη εμφάνιση και ασημένιο μετάλλιο στα 400μ από την Κορίνα Πολίτη 
Επομενο αρθρο
Η «Νέα Χορωδία» για την  ετήσια Παραδοσιακή Χορευτική Βραδιά της

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.