HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΠεταλούδες της Λευκάδας: Pieris rapae

Πεταλούδες της Λευκάδας: Pieris rapae

Ο Γιάννης Μεσσήνης φωτογράφισε και ταξινόμησε τις πεταλούδες που παρουσιάζουμε σήμερα. Πρόκειται για την  «Pieris rapae»,  μια πεταλούδα της οικογένειας Pieridae.( Πιερίδα των Γογγυλίων).

Η οικογένεια Pieridae – Εξωτερικά Χαρακτηριστικά

Οι πεταλούδες έχουν μεσαία έως μικρού μεγέθους φτερά, βασικού χρώματος άσπρου, κίτρινου ή πορτοκαλί, συχνά με μαύρα σημάδια. Πολλές έχουν στα φτερά τους κρυμμένα υπεριώδη μοτίβα που χρησιμεύουν όταν ερωτοτροπούν. Τα φύλα συνήθως διαφέρουν, συχνά στο μοτίβο ή τον αριθμό των μαύρων σημαδιών, όμως σε γενικές γραμμές, αρσενικά και θηλυκά είναι σχεδόν παρόμοια. Εύρος φτερών: Αρσενικό και θηλυκό: 45-50 χιλ.

Οι φυσικοί εχθροί των πεταλούδων

Οι κυριότεροι φυσικοί εχθροί των πεταλούδων είναι οι ακραίες καιρικές συνθήκες, τα εντομοφάγα πουλιά, οι σαύρες, οι παρασιτικές σφήκες, οι αράχνες και τα έντομα που καραδοκούν πάνω σε λουλούδια για να τις αρπάξουν όταν πάνε να τραφούν. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι και ο πιο καταστροφικός από όλους τους άλλους φυσικούς εχθρούς των πεταλούδων. Οι αλόγιστοι ψεκασμοί αποδεκατίζουν χιλιάδες κάμπιες και πεταλούδες, η καταστροφή των βιοτόπων, οι μονοκαλλιέργειες, οι πυρκαγιές και πάρα πολλές άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες συμβάλλουν στον αποδεκατισμό τους. Χιλιάδες μανιώδεις συλλέκτες πεταλούδων υπάρχουν ανά τον κόσμο που τις μαζεύουν, και μάλιστα σπάνια είδη τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση, για σκοπούς συλλογής και εμπορίας, κάτι που σε πολλές χώρες απαγορεύεται αυστηρά από τη νομοθεσία.

Πληροφορίες αντλήθηκαν από το διαδίκτυο.

Προηγουμενο αρθρο
Δημήτρης Χ. Παξινός: Το Κάστρο
Επομενο αρθρο
Φωτιά στα Λαζαράτα σε περιοχή χωρίς νερό

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.