HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΠόλη Λευκάδας 2023, φωτιές και η ΔΕΔΔΗΕ

Πόλη Λευκάδας 2023, φωτιές και η ΔΕΔΔΗΕ

Ανάρτηση του Ανδρέα Αραβανή:

«Χτες βράδυ περίπου στις 12:30 μύρισε καμένο κάτω από το σπίτι, στο κέντρο της Λευκάδας και με ειδοποίησαν. Κέντρο Λευκάδας για όσους δε γνωρίζουν σημαίνει ξύλινα σπίτια και αυτομάτως σε περίπτωση φωτιάς δύσκολες καταστάσεις ειδικά αν η φωτιά δε σταματήσει εγκαίρως. Ειδοποιήθηκε αμέσως πυροσβεστική, ενώ μετά από περίπου 10 λεπτά διαπιστώθηκε ότι έβγαινε καπνός από φρεάτιο υπογειοποιημένου αγωγού ΔΕΔΔΗΕ, οπότε ειδοποιήθηκε και ο ΔΕΔΔΗΕ και από εμάς αλλά και από την πυροσβεστική. Το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ μας ειδοποίησαν ότι βρίσκεται στη Βόνιτσα και τελικά έφτασε μετά από 40 περίπου λεπτά. Οι άνθρωποι ευγενέστατοι και αποκατέστησαν μερικώς τη βλάβη μέσα στη βροχή ώστε να βγάλουμε τη νύχτα με ρεύμα.

Επί της ουσίας μάθαμε ότι ένα συνεργείο έχει τη βάρδια και η ακτίνα δράσης του καλύπτει και την Αιτωλοακαρνανία.

Πριν από ένα μήνα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τη θωράκιση του κέντρου της Λευκάδας από φωτιές. Ο ΔΕΔΔΗΕ είτε δεν κλήθηκε είτε δεν ενδιαφέρθηκε να παραβρεθεί. Όποιος έχει ζήσει πυρκαγιές στο κέντρο της Λευκάδας ξέρει πόσο σημαντικό είναι να κλείσει όσο πιο άμεσα το ρεύμα ώστε να είναι ασφαλές και το έργο των πυροσβεστών αλλά και να μη μεταφερθεί η φωτιά μέσω καλωδίων – νερού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι φωτιές του 2016 στη βιβλιοθήκη αλλά και το 2020 στο παλιό νοσοκομείο, όπου το ρεύμα δεν είχε κλείσει εγκαίρως και οι λαμαρίνες των σπιτιών έκαναν “σώμα” και μεταφερόταν η φωτιά.

Ο υποστελεχωμένος ΔΕΔΔΗΕ με αυτό τον τρόπο θα καλύψει και θα θωρακίσει την ασφάλεια της περιοχής; Υποστελεχωμένες βάρδιες για τεράστιες περιοχές (Νομός Λευκάδας και όλος ο παλιός Δήμος Ανακτορίου Βόνιτσας). ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑ ΚΑΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Π.Χ ΣΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ Ή ΤΑ ΧΟΡΤΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΩΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ; Ή ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ;

ΥΓ Το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ άψογο μέσα στη βροχή και σε καμία περίπτωση τα βέλη δε στρέφονται προς αυτούς.»

Άρωμα Λευκάδας: τους τελευταίους μήνες γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια εκ μέρους της Πυροσβεστικής για την πρόληψη των πυρκαγιών, κυρίως στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Σε αυτή τη βάση αναδημοσιεύσαμε την ανάρτηση του Ανδρέα Αραβανή, τοπογράφου, κατοίκου του ιστορικού κέντρου, ώστε να τεθεί από τους αρμοδίους σαν αίτημα προς τη ΔΕΔΔΗΕ: για όλο το καλοκαίρι υποχρεωτικά να υπάρχει συνεργείο εφημερίας στην πόλη.

Προηγουμενο αρθρο
Εκδρομή του Γυμνασίου Θηλέων στον Άη Γιάννη, το 1966
Επομενο αρθρο
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε ληστείες σε Αιτωλοακαρνανία, Λευκάδα, Άρτα και Ιωάννινα

2 Σχόλια

  1. Σπηλιάς Σπύρος
    4 Μαΐου 2023 at 23:22 — Απάντηση

    Ανάλογο περιστατικό συνέβη προσφάτως και στη δική μας γειτονιά. Τη νύχτα της 20ης Απριλίου 2023 σε κολώνα ηλεκτροδότησης που βρίσκεται στην οδό Φιλαρμονικής 4 στη Λευκάδα, παρατηρήθηκαν σπινθήρες στις ενώσεις των καλωδίων. Ταυτόχρονα σημειώθηκε και διακοπή ρεύματος σε ένα τουλάχιστον κατάστημα της οδού. Μετά από κλήση του καταστηματάρχη ήρθαν τεχνικοί και διόρθωσαν τη βλάβη. Σε περιοχές όπως η παλιά πόλη της Λευκάδας που η παραμικρή εστία μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά με ανεπανόρθωτες συνέπειες καλό είναι να μην αφήνουμε τίποτε στην τύχη και να προλαμβάνουμε αντί να τρέχουμε κατόπιν εορτής να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα.

  2. Κωστας
    4 Μαΐου 2023 at 23:13 — Απάντηση

    Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι ένας έλεγχος του απαρχεωμενου
    και ασυντηρητου δίκτυου στην παλιά πόλη και αν ήταν δυνατόν ένας έλεγχος στις γειώσεις των ξύλινων σπιτιών γιατί τα περισσότερα δεν έχουν γείωση αυτό σίγουρα είναι δύσκολο με το υπάρχον προσωπικό αλλά θα μπορούσε να γίνει μια εργολαβία έτσι ώστε να θωρακίσει κατά κάποιο τρόπο την παλιά πόλη

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.