HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΣαν σήμερα, 19 Ιουνίου 1951, πέθανε ο Άγγελος Σικελιανός

Σαν σήμερα, 19 Ιουνίου 1951, πέθανε ο Άγγελος Σικελιανός

Σαν Σήμερα 19 Ιουνίου 1951 αφήνει την τελευταία του πνοή ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός. Γεννήθηκε το 1884 στη Λευκάδα.

Στην ποίησή του προσπαθούσε να ενώσει τις αρχαιοελληνικές με τις χριστιανικές αλλά και με τις νεότερες και λαϊκές παραδόσεις σε ένα σώμα. Με το πολύπλευρο έργο του αναδείχθηκε ως μία από τις σημαντικότερες πνευματικές προσωπικότητες του τόπου και συνέβαλε σημαντικά στη γονιμοποίηση πολλών γενιών ποιητών.

Μέχρι το 1927 που θα γίνουν οι πρώτες «Δελφικές Εορτές» ο Σικελιανός αναπτύσσει έντονη ποιητική, πνευματική και κοινωνική δραστηριότητα. Σημαντική υπήρξε η επίδρασή του στη γενιά του ’30, ιδίως στην ποίηση του Σεφέρη, του Ελύτη και του Εμπειρίκου. Μεταπολεμικά το ολοένα αυξανόμενο κύρος του έργου του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον φέρνει υποψήφιο για το βραβείο Νόμπελ, πέντε φορές, που τελικά δεν απέκτησε ποτέ.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ το ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά “ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ”, αφιέρωμα στον ποιητή Άγγελο Σικελιανό, που καλύπτει την περίοδο από τη γέννησή του έως τις Δελφικές Εορτές.

Παρατίθενται βιογραφικές πληροφορίες σχετικά με το οικογενειακό του δέντρο, τον γενέθλιο τόπο του, τη Λευκάδα, τα παιδικά του βιώματα, τις σπουδές και την εγκατάστασή του στην Αθήνα, την αρχική του ενασχόληση με το θέατρο μέχρι το 1903. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την πρώτη εμφάνιση του Σικελιανού στα ελληνικά γράμματα μέσα από τα λογοτεχνικά περιοδικά της εποχής, και διατρέχει την πρώτη και δεύτερη δημιουργική του περίοδο με έργα αναφοράς τον «Αλαφροΐσκιωτο», το «Μήτηρ Θεού» και τον «Δελφικό Λόγο». Μεγάλο μέρος του ντοκιμαντέρ αφορά στο Δελφικό του όραμα του Σικελιανού και στη διοργάνωση των Δελφικών Εορτών (το 1927 και το 1930). Το ντοκιμαντέρ εμπλουτίζεται με σπάνια οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα και πλούσιο αρχειακό υλικό, αποτέλεσμα πολύχρονης και διεξοδικής έρευνας. Την ποίηση του A. Σικελιανού αποτιμούν ποιητές και μελετητές του έργου του, όπως ο Κώστας Μπουρναζάκης και ο Νάνος Βαλαωρίτης. Έρευνα-σκηνοθεσία: Τάσος ΨαρράςΣτο απόσπασμα ακούμε ντοκουμέντο με τη φωνή του Άγγελου Σικελιανού να απαγγέλει το ποίημα “Θείο Ταξίδι-Ύμνος του μεγάλου νόστου”.

Προηγουμενο αρθρο
Συνελήφθη ο πλοίαρχος και ο ιδιοκτήτης τουριστικού σκάφους στο Νυδρί
Επομενο αρθρο
Επίσκεψη Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Ιονίων Νήσων στην Κεφαλονιά

1 Σχόλιο

  1. Αναγνώστης
    20 Ιουνίου 2023 at 07:37 — Απάντηση

    Νικηφόρος Βρεττάκος για τον Άγγελο Σικελιανό
    « Ένας ποιητής δε θέλει να κλάψει
    Θὰ ἦταν προτιμότερο νὰ ἔχεις χαθεῖ σ’ ἕνα δάσος καὶ νὰ ψάχνεις διαρκῶς γιὰ μιὰ ἔξοδο, παρὰ νὰ ἔχεις χαθεῖ μὲς στὸν κόσμο, διαπιστώνοντας πως ὁ κόσμος ὁλόκληρος εἶναι κι αὐτὸς ἕνα δάσος σκοτεινό, χωρὶς ἔξοδο.
    …Ἀλλὰ ἔτυχε τὸν ἴδιο αὐτὸν καιρό, νὰ γιομίζει την πόρτα μας, κάθε τόσο, κι ὕστερα τὸ πιὸ μεγάλο μας δωμάτιο, μια ἐπιβλητική παρουσία, ποὺ μέσα της χόχλαζε πολύ φῶς.
    Ἤτανε ὁ ῎Αγγελος Σικελιανός, ὁ μεγαλύτερος τότε ἕλληνας ποιητής, ποὺ ζοῦσε, αὐτοεξόριστος, στὴ Σαλαμίνα, καὶ ποὺ μόνο δυὸ τρεῖς γερασμένες γυναῖκες τὸν ἐπισκέπτονταν κάθε τόσο. Εἶχε πέσει στὴν κρατικὴ δυσμένεια γιατὶ εἶχε μιλήσει γιὰ τὴν εἰρήνευση τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ, εἶχε ὑπογράψει μιά-δυὸ διαμαρτυρίες, κι είχε γράψει κι ἕνα ὡραῖο ἐπίγραμμα στην Κατοχή, ποὺ μέσα στὴ «λαοθάλασσα» τῆς ᾿Αντίστασης, ὁραματιζόταν τὴ Δημοκρατία. Ἤτανε ἕνας ἀπὸ τοὺς ἐθνικοὺς ποιητὲς ποὺ ἀνέδειξε τὸ ἔθνος στὸ διάστημα τοῦ ἐλεύθερου βίου του, ὁ πιὸ ἑλληνολάτρης, κι ὁ πιὸ ἑλληνοπρεπής. Ἡ ἐπαφή του μὲ τὸν διεθνισμὸ ἐκφράστηκε μέσα ἀπὸ ἕνα ὄνειρο, ποὺ ἐπιχείρησε νὰ τὸ κάνει πραγματικότητα μαζὶ μὲ τὴν ἀμερικανίδα γυναίκα του Εὔα Πάλμερ, τὴν ἀναβίωση τῶν Δελφικῶν ᾿Αμφικτυονιῶν, καταβάλλοντας γι᾿ αὐτὸ μεγάλες προσπάθειες καὶ ξοδεύοντας τεράστια χρηματικά ποσά”…

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.