HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΣπυριδιώνης & Απ’ το ημερολόγιο ενός Φιλικού

Σπυριδιώνης & Απ’ το ημερολόγιο ενός Φιλικού

ΣΠΥΡΙΔΙΩΝΗΣ
&
Απ’ το ημερολόγιο ενός Φιλικού

Κυκλοφόρησε απ’ το «Βιβλιοπωλείο Συνθέσεις» (Βεργίνη Ειρήνη, Ιωάννου Μελά 63-65 Λευκάδα) το βιβλίο του Δημήτρη Ε. Σολδάτου «Σπυριδιώνης & Απ’ το ημερολόγιο ενός Φιλικού». Πρόκειται για λογοτεχνική αφήγηση, βασισμένη σε ιστορικά γεγονότα, του βίου δύο εκ διαμέτρου αντίθετων προσωπικοτήτων της Λευκάδας κατά τους χρόνους της Ελληνικής Επαναστάσεως. Του παράδοξου, ημι-παράφρονα λαϊκού ποιητή Σπυριδιώνη, και του διακεκριμένου νομικού, λογοτέχνη και Φιλικού, Ιωάννου Ζαμπελίου. Το ερώτημα που καλείται ν’ απαντήσει ο αναγνώστης πλανάται σε κάθε σελίδα του βιβλίου: η Επανάσταση χρειάζονταν εξίσου την λογιότητα και την λαϊκότητα, την σοβαρότητα και την φαιδρότητα, την θρασύτατη  ειλικρίνεια και την υποκριτική διπλωματία, την διάτρηση του σπαθιού και την αιχμηρότητα του κονδυλοφόρου;

Διαβάζουμε στον πρόλογο: 

«Το δίκαιο αυτό φως, υπό το οποίο τέρπονται οι αληθείς ήρωες να μάχονται και να πεθαίνουν, ας πούμε πως θέλησα κι εγώ να ρίξω πάνω στις λησμονημένες και – φευ! – ενίοτε ψυχρότερες του μαρμάρου μορφές τους, οι οποίες, σαν βαλσαμωμένες πεταλούδες με φανταχτερά φτερά, παραμένουν εκεί, στο μουσείο της Ιστορίας, να τις θαυμάζουμε, αποκλείεται όμως να ζωντανέψουν.

Η λογοτεχνία αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο, ν’ ανοίξει τους τάφους των ηρώων της, κάνοντας ανακομιδή όχι των οστών τους στο παρόν, αλλά της πεμπτουσίας τους προς το μέλλον. Μιας και η λογοτεχνία δεν είναι, ούτε πρέπει να είναι, η ιστορία όπως έγινε, ούτε όπως θα μπορούσε να γίνει, αλλά η ιστορία όπως θα έπρεπε να συμβεί».

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο:

ΣΠΥΡΙΔΙΩΝΗΣ

Σπυριδιώνης ή Σπυριδωνίδης ή Σπύρος Μεταξάς. Παράδοξος τύπος κατά τους χρόνους της Ελληνικής Επαναστάσεως. Κατάγονταν απ’ την Λευκάδα. Συνδέθηκε με τους Νικηταρά και Κολοκοτρώνη. Τους ακολούθησε σε πλείστες μάχες ενθαρρύνοντας με αστεία και καυστικά πειράγματα τους πολεμιστές. Αυτοαποκαλούνταν Βασιλεύς της Λευκάδος και φορούσε συνήθως ιδιόρρυθμη στολή ψευδεπίχρυση με παράσημα ιδίας κατασκευής. Ο Γεώργιος Κουντουριώτης, ο Κολοκοτρώνης, ο Καποδίστριας και ιδιαίτερα οι Βαυαροί ήταν οι στόχοι κατά των οποίων έβαλλε, δημιουργώντας ουκ ολίγα φαιδρά εις βάρος τους επεισόδια. Υπέστη πληθώρα διωγμών και πέθανε πάμφτωχος.
Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια

ΑΠ’  ΤΟ  ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ  ΕΝΟΣ  ΦΙΛΙΚΟΥ

Γεννήθηκα στην Λευκάδα το 1787. Σπούδασα νομικά και φιλολογία στην Ιταλία. Συνδέθηκα με κορυφαίους ποιητές της, όπως ο Μόντι και ο Ούγκο Φώσκολο. Ο κύκλος των σπουδών μου ολοκληρώθηκε στο Παρίσι. Εκεί, ήρθα σ’ επαφή με την μορφή που σφράγισε την ζωή μου για πάντα, τον Αδαμάντιο Κοραή. Μετά ολίγον καιρόν απ’ την επιστροφή μου στην Ελλάδα διορίστηκα δικαστής και κατόπιν εισαγγελεύς. Το 1834, και για δεκαεπτά συναπτά έτη, κατείχα θέση ανωτάτου δικαστικού συμβούλου στην Κέρκυρα. Είχα την τύχη να συναντήσω τον Διονύσιο Σολωμό και ν’ ακούσω απ’ τα ίδια του τα χείλη τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν». Στο έργο μου «Τα Λευκαδικά επί της Ελληνικής Επαναστάσεως» είπα ψέματα πως μυήθηκα στην Φιλική Εταιρεία το 1817. Μυήθηκα δυο χρόνια μετά, περί τα μέσα του 1819. Είπα ψέματα για να διεκδικήσω τον τίτλο του πρώτου Λευκάδιου Φιλικού. Δεν ήταν το μόνο ψέμα της ζωής μου. Θ’ ακολουθούσαν χειρότερα…

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: «Σπυριδιώνης
& Απ’ το ημερολόγιο ενός Φιλικού»
Συγγραφέας: Δημήτρης Ε. Σολδάτος
Πρώτη έκδοση: Ιούλιος 2021
Διαστάσεις: 16×24
Σελίδες: 70

Εξώφυλλο: μαλακό, υποκίτρινο και λευκό
Τιμή λιανικής: 10 ευρώ

ΕΚΔΟΣΗ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ
Βιβλιοπωλείο Συνθέσεις
Βεργίνη Ειρήνη
Ιωάννου Μελά 63-65 Λευκάδα
Τ.Κ. 31 100
Τηλ.: 26450 21818
e-mail: lefkadia@gmail.com
www.lefkasbook-musicshop.gr
ISBN: 978-618-85008-2-2

Προηγουμενο αρθρο
Κιλκίς: Δικαστήριο έκρινε συνταγματικό τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Επομενο αρθρο
Λευκάδα: Στον ορίζοντα του Ιονίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.