HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΣυναυλία για ενίσχυση Λευκαδίων στην Αγγλία – η δωρεά ενός τρακτέρ

Συναυλία για ενίσχυση Λευκαδίων στην Αγγλία – η δωρεά ενός τρακτέρ

Δημοσίευμα Αθηναϊκής εφημερίδας στις 22 Ιουλίου 1966.

ΛΟΝΔΙΝΟΝ, Ιούλιος.

«Δύο άτομα τα οποία είχαν λάβει μέρος στον αγώνα αντιστάσεως στην Κρήτη και ένα άλλο το οποίον παραμένει επί τρία έτη στην Ελλάδα, ως μέλος των υπηρεσιών παροχής βοήθειας των Συμμαχικών Δυνάμεων, έδωσαν προσφάτως μία συναυλία στον Καθεδρικό ναό του Κόβεντρυ.

Τα χρήματα τα οποία συγκεντρώθηκαν θα διατεθούν για την αγροτική κοινότητα της Λευκάδος. Οι καλλιτέχνες οι οποίοι έλαβαν μέρος ήταν ο Ντόναλντ Σουάν, Άγγλος συνθέτης και πιανίστας, ο οποίος παρέμεινε στην Ελλάδα επί τρία έτη ως μέλος των υπηρεσιών βοήθειας και η κ. Λιλή Μολσνδράκη – Στάνλεϋ, μία αοιδός η οποία γεννήθηκε στην Κρήτη. Η συναυλία οργανώθηκε από τον αιδεσιμότατο Στήβεν Βέρνυ του Καθεδρικού ναού του Κόβεντρυ ο οποίος γνώρισε την κ. Στάνλεϋ – τότε δεσπινίδα Μολανδράκη – όταν ως αξιωματικός του βρετανικού στρατού συνεργαζόταν με τις ομάδες αντιστάσεως στην Κρήτη.

Η δις Μολανδράκη παντρεύτηκε τον Τζον Στάνλεϋ έναν άλλο Βρετανό αξιωματικό με τον οποίο είχε συνεργασθεί στον αγώνα αντιστάσεως.   Στην αίθουσα διαλέξεων του Καθεδρικού ναού η οποία ήταν κατάμεστη, οι ακροατές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν Κρητικά και άλλα Ελληνικά δημοτικά τραγούδια καθώς και τραγούδια των σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, Μ. Χατζιδάκι και Μ. Θεοδωράκη. Πολλά από τα μεταξύ των συνθέσεων παιχθέντα συνδετικά κομμάτια ήταν του Ντόναλντ Σουάν.

 Ο αιδεσιμότατος Βέρνυ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα γεωργικού συνεταιρισμού στη Λευκάδα. Τα χρήματα τα οποία συγκεντρώθηκαν στον Καθεδρικό ναό διατέθηκαν ήδη για την αγορά ενός τρακτέρ και καλύπτουν το ήμισυ της αξίας ενός δεύτερου. Θα δώσουν δε την ευκαιρία σε τρεις διδασκάλους του νησιού να επισκεφθούν το Κόβεντρυ κατά τον τρέχοντα μήνα για να μελετήσουν το έργο του Καθεδρικού ναού. Καταβάλλονται επίσης προσπάθειες για την αγορά ενός σβωλοκόπου και την αγορά βιβλίων για μία βιβλιοθήκη του χωριού του νησιού.»

Το πρώτο τρακτέρ στη Νότιο Λευκάδα

Ας δούμε τι είχε  προηγηθεί χρονολογικά, όπως μας τα έγραφε ο δάσκαλος Θανάσης Μελάς, πριν από πολλά χρόνια.

Το εικονιζόμενο τρακτέρ, μάρκας Fergison δωρίσθηκε στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Νότιας Λευκάδας το 1963 από τον Καθεδρικό ναό του Koventri Αγγλίας…

Το τρακτέρ παρέδωσε στους αντιπροσώπους των Συνεταιρισμών ο Stefen Vernei. Πρόκειται για έναν καινοτόμο ιερέα….

Ο αιδεσιμότατος Stefen Vernei βρέθηκε στην Κρήτη,[ Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο], γνωρίστηκε με τον μακαριστό επίσκοπο Κισσάμου και Σελήνου Ειρηναίο και με άλλους επιφανείς Κρητικούς και έκανε αντίσταση στους κατακτητές.

Ο Δρ Stefen Vernei τιμήθηκε ιδιαίτερα από την κοινότητα Αγίου Πέτρου, αφού με τη σύμφωνη γνώμη των χωριανών του, ο τότε πρόεδρος Θωμάς Βασιλείου Μελάς, του προσέφερε σε τελετή, που έγινε προς τιμή του, πάπυρο με τον τίτλο του επίτιμου Δημότη και αρχοντικά τον φιλοξένησε, όσες μέρες έμεινε στη Λευκάδα.

Προηγουμενο αρθρο
Έλεγχοι για την πρόληψη της παραβατικότητας στα Ιόνια Νησιά
Επομενο αρθρο
Κορωνοϊός- Ελλάδα: 4.766 κρούσματα, 85 νεκροί -τα κρούσματα στη Λευκάδα

1 Σχόλιο

  1. Αποστόλης
    17 Δεκεμβρίου 2021 at 12:24 — Απάντηση

    Το συγκεκριμένο τρακτέρ Massey Ferguson 35x (κινητήρας Perkins 45hp κατασκευασμένο στην Αγγλία) πιθανόν να βρίσκεται ακόμα στη ζωή.Το είχα δει πριν μερικά χρόνια και ήταν λειτουργικό.Παλαιότερα δε εμφανιζόταν συχνά στο καρναβάλι της Λευκάδας όπου έσερνε τα άρματα.Αν κάποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο καλό θα ήταν να μας πει.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.