HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤα Μουσεία της Λευκάδας

Τα Μουσεία της Λευκάδας

(Παρουσιάζουμε παρακάτω συγκεντρωμένα τα κυριότερα Μουσεία της Λευκάδας. Για όσα έχουν γίνει από την ιστοσελίδα ξεχωριστές αναφορές, υπάρχει σύνδεσμος  για όποιον ενδιαφέρεται για περισσότερα στοιχεία και εικόνες.)

Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας

Στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας (Α.Σικελιανού & Ν. Σβορώνου),  σε έναν όροφο που περιλαμβάνει τον προθάλαμο και τέσσερις αίθουσες που φιλοξενούν τις συλλογές της μόνιμης έκθεσης. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, που ξεκινά από τη μέση παλαιολιθική εποχή (200.000 – 35.000 π.Χ.) και φτάνει έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Στο μουσείο εκτίθενται σε ξεχωριστή αίθουσα τα ευρήματα των ανασκαφών του Γερμανού αρχαιολόγου Γουλιέλμου Νταίρπφελντ, ο οποίος στις αρχές του 20ου αιώνα, ανέπτυξε τη θεωρία ότι η Λευκάδα είναι η Ιθάκη του Ομήρου. Το μουσείο φιλοξενεί εργαλεία, κεραμικά, χάλκινα, κοσμήματα και κτερίσματα τάφων, κυρίως από την αρχαία Νήρικο, το Νυδρί, τη Χοιροσπηλιά στην Εύγηρο και από τη σπηλιά στο Φρύνι.

Τηλέφωνο: +30 2645021635
Διεύθυνση: Αγγ. Σικελιανού & Ν. Σβορώνου, Λευκάδα

Λαογραφικό Μουσείο «Πανταζής Κοντομίχης» του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου «Ορφεύς»

Βρίσκεται στην παλιά πόλη της Λευκάδας (Στεφανίτση 2, κοντά από την κεντρική πλατεία). Ιδρύθηκε το 1978 και  μετονομάστηκε σε Λαογραφικό Μουσείο Ορφέα «Πανταζής Κοντομίχης» προς τιμήν του αείμνηστου  Λευκαδίτη φιλολόγου και λαογράφου.. Στους δύο ορόφους εκτίθενται συνολικά πάνω από 1.500 αντικείμενα από την καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των κατοίκων του νησιού.

Τηλέφωνο: +30 2645022778, +30 2645022778, +30 2645022502
Διεύθυνση: Στεφανίτση 2, Λευκάδα

Μουσείο Άγγελου Σικελιανού

Στο δίπατο σπίτι που γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Λευκάδα ο Άγγελος Σικελιανός, έγινε δυνατό να αναπτυχθεί το όραμα και η πράξη του ποιητή σ’ ένα μουσείο-κόσμημα, για έναν διανοούμενο παγκόσμιων οραμάτων.

Πρόκειται για το πρώτο μουσείο στην Ελλάδα το οποίο δεν αποτελεί απλά ένα μουσείο ενθυμημάτων. Η διεθνούς εμβέλειας λογοτεχνική προσωπικότητα του Λευκαδίτη ποιητή, ο οποίος υπήρξε εννέα φορές υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, παρουσιάζεται και αναλύεται με διαδραστικό τρόπο σε συνάρτηση με την αληθινή πορεία της ζωής του. Με αυτό τον τρόπο, η μουσειολογική προσέγγιση ακολουθεί τρόπους επιστημονικά ευσύνοπτους και συνάμα ανθρώπινους και οικείους.

Γιατί η έμφαση αυτού του μουσείου δεν είναι τα προσωπικά αντικείμενα του Σικελιανού. Είναι το σύμπαν, το έργο, όσα οραματίστηκε, όσα τον ενέπνευσαν, οι άνθρωποι που τον επηρέασαν και τον στήριξαν (πρωτίστως εκείνη η τεράστια προσωπικότητα της Εύας Πάλμερ), οι διαδρομές του στην τέχνη, οι συνομιλίες του με άλλους ομότεχνους, οι φάσεις της γραφής του. Κι όλα αυτά με πολλά, πάρα πολλά τεκμήρια, στημένα με τρόπο κατατοπιστικό, γοητευτικό, εύγλωττο, ακόμα και για τους επισκέπτες που ελάχιστα γνωρίζουν για το βίο και το έργο του μεγάλου ποιητή. Ολα δίπλα στο έργο, όλα δίπλα στις ιδέες που υπήρξαν μέσα στους στίχους του.

Στο ιστορικό κέντρο της πόλης, Κύπρου 1,
Τηλέφωνο: +30 2645301837

Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν

Το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χέρν βρίσκεται εντός του Πνευματικού  Κέντρου του Δήμου Λευκάδας. Εγκαινιάσθηκε στις 4 Ιουλίου 2014 και φιλοξενείται σε αίθουσα στο ισόγειο του. Το Μουσείο περιλαμβάνει πρώτες εκδόσεις, σπάνια βιβλία και ιαπωνικά συλλεκτικά αντικείμενα. Στεγάζεται σε ανακαινισμένη αίθουσα στο ισόγειο του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας. Ο επισκέπτης με τη βοήθεια φωτογραφιών, κειμένων, εκθεμάτων μπορεί να περιηγηθεί στις σημαντικές στιγμές της εντυπωσιακής ζωής του Λευκάδιου Χερν αλλά και στους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα μέσα από το ανοιχτό μυαλό των διαλέξεων, των κειμένων και των ιστοριών του Χέρν.

Την είσοδο της αίθουσας του Ιστορικού Κέντρου κοσμεί το γλυπτό με τον τίτλο “Lafcadio Hearn—Odyssey of an Open Mind” του διάσημου Γιαπωνέζου γλύπτη Masaaki Noda.

Τηλέφωνο: +30 2645026635
Διεύθυνση: Σικελιανού 1, Λευκάδα

Έκθεση  Ενθυμημάτων Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ

Η έκθεση ενθυμημάτων του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ στεγάζεται στον 1ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας. Εγκαινιάστηκε το 2012 με την ευκαιρία του εορτασμού των 50 του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ.

Η έκθεση περιλαμβάνει τα αντικείμενα (μουσικά όργανα, φορεσιές, κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές, έντυπα, αναμνηστικές πλακέτες, υφαντά, δίσκους, κρύσταλλα κ.λ.π. ), που κάθε φορά προσέφεραν στη Λευκάδα τα σωματεία που έπαιρναν μέρος στο φεστιβάλ. Ηχητικά ντοκουμέντα, κινηματογραφικά αποσπάσματα και φωτογραφίες συνθέτουν επίσης το υλικό.

Τα εκθέματα προέρχονται από διαφορετικές χώρες, ηπείρους, λαούς και πολιτισμούς αντιπροσωπεύοντας τον πλούτο της παράδοσης κάθε χώρας..

Την επιστημονική ευθύνη της έκθεσης είχε το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Τηλέφωνο: +30 2645026635
Διεύθυνση: Σικελιανού 1, Λευκάδα

Μουσείο Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδας

Στο ισόγειο του κτιρίου της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας, βρίσκεται το Μουσείο της Φ.Ε.Λ στο οποίο εκτίθενται αντικείμενα που χρονολογούνται από την ίδρυση της Φ.Ε.Λ, έως και σήμερα.

 Ο επισκέπτης μπορεί πολλά μουσικά όργανα, στολές της Μπάντας παλαιότερων ετών, πλήθος φωτογραφιών καθώς και  μεγάλο αριθμό από χειρόγραφες παρτιτούρες.

Διεύθυνση: Κόνταρη 1 & Σαπφούς , 31100 Λευκάδα
Τηλέφωνο: +30 26450 22 438

Mόνιμη έκθεση φωτογραφίας του FRITZ BERGER
με εικόνες της Λευκάδας και των ανθρώπων της από την δεκαετία του ’60 και του ’70.


Η έκθεση λειτουργεί στο αίθριο του Διοικητηρίου Λευκάδας, οδός Αντώνη Τζεβελέκη, τις εργάσιμες ημέρες από 8:00 έως 14:30.

Συλλογή Μεταβυζαντινών Εικόνων Επτανησιακής Τέχνης

Σε ένα από τα σημαντικότερα νεοκλασικά και ιστορικά διατηρητέα κτίρια της Λευκάδας, κτισμένο το 1890 από την οικογένεια Ζουλίνου, στεγάζονται: στο ισόγειο η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας (έτος ίδρυσης 1953) και στον 1ο όροφο η Συλλογή Μεταβυζαντινών εικόνων και κειμηλίων της Επτανησιακής τέχνης. Τα κειμήλια προέρχονται από ναούς και μονές της Λευκάδας πολλά από τα κτίρια των οποίων έχουν καταστραφεί καθώς και από ιδιωτικές συλλογές. Οι εικόνες της συλλογής είναι φιλοτεχνημένες από επτανήσιους αγιογράφους όπως Τζες, Δοξαράς, Ρούσσος, Πατσαράς, Βεντούρας, Γαζής, κ.α. Η συλλογή περιλαμβάνει ακόμη άμφια του 1769, καθώς και μια συλλογή από εκκλησιαστικά βιβλία και άλλα κειμήλια της Ορθοδοξίας από το 16ο αιώνα και ύστερα.

Διεύθυνση: Πάνου Ροντογιάννη 11, Λευκάδα 311 00
Τηλέφωνο: 2645 022502

Μουσείο Φωνόγραφου

Κοντά στον κεντρικό πεζόδρομο της παλιάς πόλης της Λευκάδας (Καλκάνη 12) στεγάζεται το μικρό ιδιωτικό μουσείο με φωνόγραφους, δίσκους, σπάνια χρηστικά αντικείμενα, διακοσμητικά, εργαλεία, κουτάκια, σφραγίδες, χαρτονομίσματα και καρτ-ποστάλ εποχής.

Ανοικτό: Μάρτιο-Οκτώβριο
Τηλέφωνο: +30 2645021088
Διεύθυνση: Καλκάνη 12, Λευκάδα

Εκκλησιαστικό Μουσείο Ι.Μ. Φανερωμένης

Στην Ι.Μ. Φανερωμένης, έξω από το χωριό Φρύνι, σε απόσταση 4 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας, λειτουργεί Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης με ποικίλα εκθέματα, προερχόμενα από ναούς και μονές του νησιού, τα οποία καλύπτουν μία εκτεταμένη χρονικά περίοδο, από την εποχή της δεύτερης Τουρκοκρατίας (1479-1684) έως και την ενσωμάτωση της νήσου στο ελεύθερο Ελληνικό κράτος, το1864.

Σε κτίριο δύο ορόφων, που βρίσκεται στον περίβολο της Ιεράς Μονής, έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα εκθεσιακοί χώροι όπου εκτίθενται ποικίλα αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης. Τον κύριο όγκο των εκθεμάτων αποτελούν έργα επτανήσιων και λευκαδίων ζωγράφων, κυρίως μεταβυζαντινές φορητές εικόνες και στοιχεία τέμπλων (δεσποτικές εικόνες, επιστύλια, θυρόφυλλα). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποικίλα εκκλησιαστικά χειρόγραφα και παλαιότυπα από τη βιβλιοθήκη της μονής, με σπάνιες και παλαιές εκδόσεις ελλήνων και ξένων υπογράφων των προεπαναστατικών και επαναστατικών χρόνων. Αξιόλογα είναι και τα ποικίλα έργα αργυροχοΐας, κυρίως σταυροί αγιασμού, δισκοπότηρα, κανδήλες, δίσκοι, επενδύσεις εικόνων και ευαγγελίων. Τέλος, σημαντικό μέρος των εκθεμάτων αποτελούν ποικίλα άμφια και στοιχεία αρχιερατικών στολών, καθώς και μία αξιόλογη σειρά αντιμηνσίων που χρονολογούνται από το 18ο -19ο αι.

Τηλέφωνο: +30 2645021305
Διεύθυνση: Ιερά Μονή Φανερωμένης

Ναυτικό Μουσείο Νίκου Θάνου «Μορίνα»

Το Ναυτικό Μουσείο Νίκου Θάνου Μορίνα λειτουργεί από το 2011 στον υπόγειο χώρο του εκκλησιαστικού μουσείου Φανερωμένης. Περιλαμβάνει πάνω από 60 χειροποίητα ξύλινα ομοιώματα καραβιών και ναυτικά εργαλεία από όλο τον κόσμο τα οποία φιλοτέχνησε ο αρχιμουσικός Νικόλαος Θάνος «Μορίνας».

Τηλέφωνο: +30 2645021105
Διεύθυνση: Ιερά Μονή Φανερωμένης

Κοντομίχειο Λαογραφικό Μουσείο Καβάλου

Λειτουργεί για το κοινό από το καλοκαίρι του 2004. Στεγάζεται στο παλιό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Καβάλου, μέσα σε ένα θαυμάσιο πευκόφυτο χώρο. Το μουσείο αναφέρεται στα εργαλεία, στη σημασία τους για την κοινωνική εξέλιξη, στην εποχή της δημιουργίας τους, καθώς και στο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της εργασίας του Λευκαδίτη στην προβιομηχανική εποχή.

Τηλέφωνο: +30 2645022778
Διεύθυνση: Κάβαλος, Λευκάδα

Στέγη Ιστορίας και Πολιτισμού Απόλλωνα Καρυάς

Ο Μ/Ο «Ο Απόλλων» Καρυάς Λευκάδας με την αρωγή της Κοινότητας Καρυάς και του Δήμου Λευκάδας  δημιούργησε έναν χώρο πολιτισμού και ιστορικής μνήμης στην Καρυά  με  σκοπό να στεγάσει πλήθος πολιτιστικών δραστηριοτήτων όπως μόνιμες εκθέσεις, αίθουσα μουσικής , βιβλιοθήκη κλπ. , οι οποίες θα βοηθήσουν στην βελτίωση , ανάδειξη και αναβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομίας του χωριού μας.

Περιλαμβάνει: Αίθουσα χωριάτικου γάμου, Λαογραφική έκθεση, Αίθουσα τέχνης Έκθεση ενθυμημάτων, βιβλιοθήκη Βησσαρίων Σταύρακα , Αναπαράσταση αίθουσας παλαιού Δημοτικού σχολείου, Βεστιάριο,«Λευκάδιος Μουσική Σχολή Ιωάννη Σταύρακα».

Λαογραφικό Μουσείο Λευκαδίτικου Κεντήματος «Μαρία Κουτσοχέρω», στην Καρυά

Σ΄ αυτό το μικρό ιδιωτικό μουσείο και μέσα από τα παραδοσιακά εκθέματα, ο επισκέπτης ανακαλύπτει τη ζωή και το χαρακτήρα, την επιμονή, την υπομονή και την ευφυΐα των ορεινών Λευκαδιτών που έζησαν κάτω από σκληρές συνθήκες και δημιούργησαν έναν ολοκληρωμένο λαϊκό πολιτισμό.

Τηλέφωνο: +30 2645041590
Διεύθυνση: Καρυά, Λευκάδας

Μουσείο Φωνογράφου – Γραμμοφώνου – Ραδιοφώνου στην Καρυά

Το μουσείο Γραμμοφώνου- Φωνογράφου-Ραδιοφώνου ιδρύθηκε το 2015 από τον συλλέκτη Χρήστο Βλάχο (Ζλούμη). Τα εκθέματα του μουσείου προέρχονται από την προσωπική συλλογή του ιδρυτή του που αποτελείται από σπάνια παλιά γραμμόφωνα, ραδιόφωνα, φωνογράφους, πικ απ, τζουκ μποξ, χιλιάδες δίσκους και μπομπινόφωνα.

Τηλέφωνο: +30 6932731892,  +30 6937958304
Διεύθυνση: Καρυά, Λευκάδας

Μουσείο Ελιάς στο Σύβρο

Το Μουσείο Ελιάς “FABBRICA” βρίσκεται στον Σύβρο, ένα γραφικό χωριό στη Νότιο Λευκάδα.

Το Μουσείο στεγάζεται σε κτίριο που ήταν παλαιό ελαιοτριβείο και ανήκε στην οικογένεια Τσαρλαμπά, μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες οικογένειες του νησιού. Το κτίριο έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού το 1997 (ΦΕΚ 876/Β/2-10-1997).

Κτίστηκε στις πρώτες δεκαετίες του 1800 από τους προγόνους του σημερινού ιδιοκτήτη και ήταν σε λειτουργία αδιάλειπτα μέχρι το 1978. Στην αρχή λειτούργησε σαν ιπποκίνητο, στη συνέχεια με μηχανή ντίζελ και τέλος με ηλεκτρικό κινητήρα.

Το παλαιό ελαιοτριβείο αναπαλαιώθηκε και μεταμορφώθηκε σε Μουσείο Ελιάς για να προσφέρει στον κάθε επισκέπτη τη δυνατότητα να προσεγγίσει πολιτισμικά το πολύτιμο προϊόν, καθώς και, να εξοικειωθεί με τις παλιές παραδοσιακές τεχνικές της παραγωγής του.

Τηλ.: +302645039447
Κιν.: +306986090413

Προηγουμενο αρθρο
Πολιτιστικός Σύλλογος Νικιάνας «Οι Σκαροι»: Πρόσκληση σε θεατρική παράσταση
Επομενο αρθρο
Κορωνοϊός: Η επιδημιολογική κατάσταση την Τρίτη 29 Μαρτίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.