HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΤο ατμόπλοιο «Λουτσίντα» στο λιμάνι της Λευκάδας

Το ατμόπλοιο «Λουτσίντα» στο λιμάνι της Λευκάδας

Το ατμόπλοιο «Λουτσίντα» στο λιμάνι της Λευκάδας έτοιμο για αναχώρηση. Εκτελούσε τη γραμμή Λευκάδα – Πάτρα – Πειραιά. Πίσω από τους επιβάτες που ετοιμάζονται για επιβίβαση στην προκυμαία διακρίνεται το τολ το οποίο τοποθετήθηκε στην παράλια μετά τον σεισμό του 1948.

«Το «Λουτσίντα» ναυπηγήθηκε το 1899 με το όνομα «Shemara» στα ναυπηγεία Rummage & Ferguson, στο  Leith της Σκωτίας, και ήταν από τα πλέον άνετα σκάφη της εποχής του με σαλόνι, αίθουσα μουσικής, καπνιστήριο στο κύριο κατάστρωμα και οκτώ μεγάλες καμπίνες.

Διέθετε μηχανές 220 ίππων και είχε μήκος 220 πόδια, πλάτος 26, βύθισμα 16.7 και εκτόπισμα 800 τόνων. Το πλήρωμά του ήταν 26 άντρες, ενώ κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε σαν πλοίο βάση στα νησιά Shetlands

Το 1933 μετανομάστηκε σε LUCINDA, το 1948   δρομολογήθηκε στη Γραμμή Πειραιάς- νησιά Ιονίου όπου και ταξίδεψε μέχρι το 1951. Τότε δρομολογήθηκε και στις Κυκλάδες, ενώ το 1952 αποσύρθηκε και διαλύθηκε.»*

Από τα λίγα στοιχεία που έχουν πέσει στην αντίληψή μας, αποκομίσαμε την άποψη πως το πλοίο που έμεινε στις καρδιές των Λευκαδίων δεν ήταν το «Λουστίντα» αλλα ο «Γλάρος». Το «Λουτσίντα» σαν πλοίο πρέπει να μην είχε την «ευστάθεια» του Γλάρου στα ταξίδια. Είναι χαρακτηριστικό πως σε Λευκαδίτη που είχε κάπως χαρακτηριστικό περπάτημα (πέρα δώθε), χάριν αστειότητας, είχε δοθεί το παρατσούκλι «Λουτσίντας».

Λέγεται, πως το 1948, με τον καταστροφικό σεισμό της Λευκάδας το Λουτσίντα ερχόταν από την Κέρκυρα. Ο καπετάνιος βλέποντας τη σκόνη που σηκώθηκε από την κατάρρευση των κτιρίων, τηλεγράφησε στην Αθήνα πως το νησί βυθίστηκε!

Το Λουτσίντα στο Μεγανήσι

*https://www.corfupress.com/

Προηγουμενο αρθρο
Μουσική βραδιά στην Απόλπαινα για την γιορτή του Αγίου Αθανασίου
Επομενο αρθρο
Βίλχελμ Νταίρπφελντ: Η Ελλάδα, η Λευκάδα, η ομηρική Ιθάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.