HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΤο γεφύρι «Μάρκους» στους Πηγαδισάνους

Το γεφύρι «Μάρκους» στους Πηγαδισάνους

Ίσα που «αχνοφαίνονταν» προχθές την Κυριακή το περίφημο γεφύρι «Μάκρους» πίσω από την οργιώδη βλάστηση που το έχει σκεπάσει και την εγκατάλειψη που έχει περιέλθει ο χώρος που το περιβάλει. Αν κρίνουμε από τον όγκο και το μήκος της βλάστησης σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει να βρίσκεται πολύ καιρό.

Το γεφύρι «Μάρκους βρίσκεται στους πρόποδες του χωριού των Πηγαδισάνων και είναι το σημείο που υπήρχε η βρύση του χωριού, η οποία με τις εργασίες μεταφοράς του νερού σε δεξαμενή καταστράφηκε ολοσχερώς, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Ξεκινήσαμε από το σπίτι την Κυριακή το πρωί με χαρά, ήθελα να δείξω το γεφύρι στην κόρη μου αλλά δεν τα καταφέραμε. Λυπηθήκαμε μάλιστα πολύ, για την καταστροφή που έχει συντελεστεί στην όλη περιοχή. Το περίφημο γεφύρι «Μάκρους» είχε αναδειχτεί με την ανάπλαση της περιοχής από τον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Καρυάς στη θητεία της δημάρχου Σεβαστής Κωνσταντινίδη – Ρεκατσίνα, το (2010;) Δεν γνωρίζω αν από τότε έγινε κάποιου είδους συντήρηση ή επισκευή πάντως ο τόπος λόγγωσε, το πλακόστρωτο παρουσιάζει φθορές, πολλά ξύλα σάπισαν και έπεσαν…

Επιστρέφοντας στο σπίτι έδειξα από το διαδίκτυο στην θυγατέρα την παρακάτω φωτογραφία από παλαιότερη δημοσίευση της κ. Κωνσταντινίδη – Ρεκατσίνα στην οποία το γεφύρι φαίνεται σε όλη την μεγαλοπρέπειά του.

Λίγα λόγια για την ιστορία του γεφυριού όπως τα αναφέρει η κ. Ρεκατσίνα στηριζόμενη σε διήγηση του Πιατσανίτη Φώντα Σάντα:

«… Όσο για το γεφύρι Μάρκους και τα άλλα δύο γεφύρια (της Κακαβούλας και της Λαλιάς) που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους εκτιμούσε ότι κατασκευάσθηκαν από τον ίδιο Ενετό εργολάβο που είχε αναλάβει το έργο της διάνοιξης-κατασκευής του ενετικού δρόμου καθώς είναι διακοσμημένα στο κέντρο του θόλου των γεφυριών, με το ίδιον θυρεό (έμβλημα) των Ενετών, το λιοντάρι. Πιθανολογούσε επίσης ότι ο εργολάβος ονομαζόταν Μάρκους, το μεγαλύτερο γεφύρι πήρε το όνομά του και ότι στο σημείο αυτό είχε στήσει το εργοτάξιό του εξαιτίας της ύπαρξης του νερού.»

Προηγουμενο αρθρο
Πρόγραμμα λειτουργίας Γραφείων Μητροπόλεως κατά το διάστημα 30/11 έως και 7/12/2020
Επομενο αρθρο
Wilhelm Dörpfeld: Η δική μου θεωρία Λευκάδα - Ιθάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.